torsdag 28 januari 2016

Medarbetardagar, hotellhundar, kalvar och ett oväntat besök på en minkfarm!

Det har varit några intensiva dagar på sistone. Måndagen och tisdagen hade vi medarbetardagar på jobbet och det är något som jag generellt ser fram emot eftersom i jobbar ju enskilt och hela avdelningen ses egentligen inte mer än 2 dagar om året - januari och september/oktober. Eftersom Uffe börjat på nytt jobb så hade jag ingen hundvakt så Hetzer och Bison fick bo på hundpensionat en natt.
 
Cirka klockan 16 på tisdagen så var alla möten slut och då åkte jag och hämtade upp hundarna och drog direkt vidare söderut..... Bison har ju varit med och bott på hotell vid 2 tidigare jobbresor och Hetzer är ju veteran, så de sköter sig så fint så! .-) Dagen därpå hade jag bokat in dem på ett hunddagis/hundpensionat över dagen bara eftersom jag visste att jag skulle vara väldigt upptagen hela onsdagen.

Så medan hundarna var på hunddagis så tittade jag på kalvar..... Snacka om att de drunknar i halm..... ;-) Detta är en mottagning där kalvar hålls som behöver lite extra tillsyn. När man är säker på att de mår bra, äter och dricker som de ska, så får de gå i lag med kompisar.
 
Den här jobbresan bjöd på ett så oväntat möte att jag nästan skulle bjudit på Gevalia (om jag nu hade haft någon kaffebryggare med mig). Jag sprang nämligen på en pälsdjursuppfödare..... Jag har aldrig varit på en pälsdjursfarm tidigare och vet inget mer än vad man läser i tidningar..... Jo, lite mer vet jag kanske, men inte mycket. Så jag frågade helt sonika om jag inte kunde få komma och titta - och det fick jag! Så jag fick en rundvandring med "privat guide" på ca 45 minuter och tittade på jättesöta och vackra minkar och diskuterade minkskötsel. Jättespännande! Minkarna var väldigt framåt, orädda och nyfikna på oss. De kom direkt fram till oss så fort vi stannade vid en bur och jag ville helst stanna och klappa på varenda mink, men det var nog inte tillrådligt för de är tydligen blixtsnabba på att bitas...... Jag höll fingrarna för mig själv.......


Bilden ovan är tagen från SVTs hemsida, för jag tog inga egna kort.... Det här med pälsdjur är ju väldigt känsligt och jag var så glad att jag fick se det med egna ögon, så jag vågade inte ens fråga om jag fick ta ett kort.....

Mitt intryck av denna farm var att de var väldigt intresserade av sina minkar. De hade tänkt igenom varenda detalj i stallet och i hanteringen. De verkade otroligt noga med skötseln och speciellt med hygienen eftersom minkar tydligen är rätt känsliga djur. Varje bur bestod av en bodel med halm och sedan en gallerdel med två våningsplan och med olika hyllplan att sitta på. I varje bur fanns två olika leksaker att leka med. De hade gott om halm att pilla med (vilket de gjorde, producenten fick fylla på med halm varje vecka) och maten serverades på ett sådant vis att minkarna fick jobba lite för att få in maten i buren för att äta den och på det viset få ännu mer aktivering. De hade det nog så bra som de kunde ha det, i ett sådant system.

Det känns lite sorgligt att stoppa in ett aktivt rovdjur i en bur på det där viset och samtidigt så tror jag att om jag vore mink så skulle jag hellre leva på den här farmen än på t ex en kinesisk motsvarighet..... Sedan får väl folk kalla mig fördomsfull och rasist bäst de vill..... :-(


Efter en lång och intressant dag så hämtade jag upp hundarna på dagis och bilade i sisådär 4 timmar  tills jag kom hem igen. Både jag och hundarna var nu glada över att vara hemma igen! 
 
Torsdagen kommer jag bara sitta hemma på kontoret, men det kommer ändå vara en full dag då jag har en massa "småsaker" att göra under dagen. Blir nog en lång dag idag med.... Men jag noterar att det var ordentligt med snö när jag åkte iväg och nu är det knappt någon snö alls! Ska allt passa på att ta en rejäl promenad i skogen med doggzen under lunchen - det är vi värda! Det kommer bli lättare att gå när man slipper pulsa med snö upp till halva skenbenet, men det sorgliga är ju att jag inte kan se några nya djurspår utan snö....  Är ganska säker på att jag såg mårdspår i helgen som var (vilket ju var passande med tanke på gårdagens mink-besök).
1 kommentar:

Skogsmor sa...

Du lever verkligen ett händelsefyllt liv!
Jösses va' det går åt alla håll, varje dag!
Kul att du hinner blogga så man får vara med! :)