måndag 4 januari 2016

23-27 november: Spanien, Barcelona och Gaudis hus!

23 november drog jag ner till Spanien för att se hur spanska grisar har det..... Jag tänker inte blogga om det nu (nöjer mig med att skriva - köp svenskt), men efter att jag jobbat klart så stannade jag en dag extra och tittade på Barcelona! :-)
 
Säga vad man vill men Spanjorerna har verkligen ett speciellt förhållande till sina tjurar.....

Och i Katalonien röstar man för självständighet och den Kataloniska flaggan vajade i var och vartannat fönster....
 
Min jobbresa tog mig från Barcelona till Olot (strax väster om Girona på kartan). Från Olot åkte jag sedan via Zaragoza till Pamplona och ut på landsbygden. Sedan tillbaka till Olot igen. Därefter var jobbet slut, men jag stannade som sagt en dag i Barcelona för att turista lite! Ok då, 1,5 dagar...... ;-)
 
Något av det första jag var tvungen att gå och se var förstås la sagrada familia. Sagrada familia ("Heliga Familjen") är en katolsk basilika i Barcelona. Arkitekt och ursprunglig skapare till bygget var Antoni Gaudí (kommer återkomma till honom). Det fullständiga namnet är Temple Expiatori de la Sagrada Família (Heliga Familjens Botgöringstempel).
 
Sagrada familia har18 torn av varierande höjd som symboliserar de tolv apostlarna, de fyra evangelisterna, jungfru Maria och Jesus Kristus. Gaudí designade kyrkan med en självbärande konstruktion där det horisontella trycket leds in i byggnaden och ner i marken med hjälp av lutande pelare, detta för att undvika gotikens stävkonstruktioner som han ansåg inverkade negativt i gotiska kyrkobyggnader, bland annat genom att blockera ljusinsläppet.
 
Exteriören som huvudsakligen utgörs av tre fasader med fyra torn vardera fick en mer praktisk användning genom att skulptera in berättelser från Bibeln direkt i fasaderna, i öst den av Gaudí uppförda Födelsefasaden som behandlar Jesus födelse och de gudomliga dygderna, i söder den ännu ej påbörjade Ärofasaden som behandlar vägen till gud samt i väst Passionsfasaden som behandlar Jesus lidande och människans frälsning.

Den senare gjorda Passionsfasaden har en betydligt striktare utformning med rena, raka linjer.

Passionsfasaden.....


Födelsefasaden....

 
 


Ofta kallas la Sagrada Família för katedral, vilket är felaktigt då Barcelonas domkyrka är Santa Eulalia i gamla staden och tillika biskopens säte.

Rolig detalj - ett duvbo mitt i alltihopa! :-) La sagrada familia var verkligen ett exceptionellt bygge..... Jag hade ju så kort tid i Barcelona så jag valde att inte gå in, men om jag åker tillbaka så ska jag absolut ta mig tiden att även se insidan.... Har hört att den ska - också  - vara väldigt speciell..... Olik alla andra kyrkor!

Detalj på ett av Gaudis hus. Casa Batllo.

Inzoomad detalj. Casa Batllo.

Grannhuset, också byggt av Gaudi enligt den turistbroschyr jag hittade på hotellrummet, men jag är absolut inte säker..... Ser inte speciellt "Gaudisk" ut...... Men den var fin ändå!

Detalj från Gaudis hus.... Casa Batllo.

Grannhuset....

Denna är definitivt Gaudi! CasaMila! Casa Milà är ritad av Antoni Gaudí och uppförd 1905–1910. Casa Milà betecknas ofta som Gaudís mest expressionistiska byggnad, men den uppvisar dock lokala, huvudsakligen katalanska, motiv. Byggnaden har i folkmun kallats La Pedrera (stenbrottet) på grund av den karakteristiska fasaden som helt saknar plana ytor. Den är konstruerad i betong och mursten. Casa Milá vilar på enkla pelare konstruerade i järn, tegel och sten. Dessa bär upp järnbalkar i vilka tak och golv är fästa med armering. Eftersom väggarna inte har någon bärande funktion kunde Gaudí placera dem var han ville, något han utnyttjade genom att vinkla och böja väggarna för att få olikformade rum. Den karakteristiska fasaden som är byggnadens utmärkande drag är fäst i byggnadens stålskelett och har ingen bärande funktion alls. 
 
I Casa Milá ville Gaudí precis som i Casa Batlló undvika raka linjer, därför är mycket av husets tak och väggar böjda eller oregelbundet formade; det finns inte två rum i hela byggnaden som liknar varandra.

Casa Batlló vid Passeig de Gràcia nr 43 i Barcelona är ett renoveringsarbete utfört av Antoni Gaudí 1904-1906. Casa Batlló kallas i folkmun för Casa dels ossos (Huset av ben) på grund av den skelettliknande fasad som utgör de två nedersta planen; ovanför dessa övergår fasaden i en keramisk mosaik med säregna balkonger. Hela byggnaden saknar i princip raka linjer och består istället av böljande oregelbundna former som gör att inget rum är det andra likt. Casa Batlló tillkom under den katalanska modernisme och brukar omnämnas som en av dess mästerverk.
 
 
 
Detaljer....


Ett annat hus (ej Gaudi)- men det var fint så jag tog med en bild på det också!

Inzoomad detalj från bilden ovan!

 
Många fina byggnader i Barcelona.

Inte bara byggnader - fina statyer också!

Av någon anledning så är jag svag för att fotografera badande duvor..... ;-)

Men den här höll ju mer på att bli dränkt! :-D

"stora köpgatan" La Rambla.

La Rambla. Hus med.... snäckor?

Nix, parasoller och solfjädrar! Som sagt - roliga hus i Barcelona!

Desto tråkigare julbelysning..... ;-) Ska detta vara deras tomte? Såg mer ut som Grinchen.....:-D

Fina hus....

 
Uteplatsen på mitt hotell. Trivdes fantastiskt bra på Praktik Rambla! Vill bara tillbaka och bo där igen! :-)

Trapphuset

Trapphuset

Mitt rum. Inte alls dyrt - men det är väl för att det är så litet.... Men otroligt fint, fräscht, charmigt och välplanerat så det gjorde inget! :-) Och det måste ha varit över 3 meter i takhöjd! Var helt absurt högt i tak.....

Hallen

Mera trapphus...


Gemensamma utrymmen (och trapphus hehehe)

Basilica de Santa Maria del Mar.....

Torget utanför basilikan.

Stranden i Barcelona! Härligt med storstad och sandstrand i ett!

De arkitektoniska husen slutar inte bara för att det blir en strand.... :-)

Stranden

Hamnen

Inifrån basilikan (Santa Maria del Mar)

Santa Maria del Mar

Här kunde man ta sig upp på taket och få en fin utsikt över Barcelona!

Ja hamnade ju i Barcelona samtidigt som det var Black Friday, så jag passade på att shoppa loss på Desigual.... Var faktiskt riktigt roligt att inte bara shoppa hundsaker! ;-) Men nu kan det dröja några år till nästa gång.... ;-)

Passade också på att besöka en saluhall....

Den var riktigt stor! Inte riktigt lika stor som Ben Tahm i Vietnam, men endast inriktad på mat.....

Skoj att gå runt och titta på allt! De här var specialiserade på smoothies.... För 1 Euro (ca 10 spänn) fick man jättegoda skapelser!

Kött.....

En del av marknaden.
 
 
Jag bodde två nätter i Barcelona. Den andra natten bodde jag på Hotel Ginebra. Det var billigt, rent och bra men lite mer hostel-aktigt. Utsikten från rummet över Placa de Catalunya är dock svårslagen..... Och att få en balkong med denna utsikt var ju  underbart! :-)
 
 

2 kommentarer:

Skogsmor sa...

Wow! Innehållsrik jobbresa! Fina bilder! Intressant!

Jenny sa...

Jobb och semester! 😀👍