tisdag 26 maj 2009

Axas dag på jobbet!

Idag fick Axa följa med på jobbet. Jag visste att vi skulle passera djurkyrkogården på den här kontrollen, så det passade perfekt att ta en rast där. Det är så fint, lummigt och rofyllt - man kan knappt fatta att det är så nära den stora vägen mellan Enköping och Västerås.

Vissa gravar var betydligt äldre och lite mer undanskymda.... Men det är ganska fint att gå där och läsa om de olika husdjuren och hur älskade och saknade de är. Vad våra djur betyder mycket för oss!

En liten film från när jag satt och jobbade vid djurkyrkogården!

Axa och jag är ute och tittar på åkrar - odlar de samma som de anmält att de ska odla, månntro?

Det var väldigt varmt idag, tyckte Axa, som passade på att svalka sig när vi passerade en liten å.

På eftermiddagen passerade vi Anundshögen utanför Västerås. Anundshög är Sveriges största gravhög (enligt dess hemsida, men enligt wikipedia så är Uppsalas högar mellan 7 och 11 meter höga, dvs högre än Anundshögen). Den är 9 meter hög och har en diameter på 64 meter. Anundshög är från tiden 900-talet e.Kr. Vid Anundshög finns fem skeppssättningar placerade i närheten av högen. Inget annat fornlämningsområde i Sverige har fem skeppssättningar. Det är en typisk nordisk fornlämning. Troligen ansågs skeppssättningarna hedniska och stenarna vältes omkull när kristendomen växte fram. Fyra av skeppssättningarna har restaurerats. Den största är 53 meter lång och 16 meter bred.


Fornlämningarna kring Anundshög visar att området var kärnan i ett kungligt maktcentrum under järnåldern. Den kungliga vägen Eriksgatan har passerat här utmed raden av resta stenar. På Eriksgatan har många följen med mäktiga personer och kungar passerat.
Vägen med sin runsten och långa rad av stenar gav en värdig ram när ryttarföljet anlände från Västra Aros till tinget vid Anundshög. Härifrån red de vidare mot Uppsala. Och nu har jag och Axa promenerat där! :-)

1 kommentar:

Skogsmor sa...

"historiens vingslag sveper över nejden....."

Tack för allt intressant du visar & skriver!:-)