söndag 22 februari 2009

Mentaltest (MT)

För den som inte vet.... Enkelt uttryckt så kan man säga att MT är ett test där hunden bedöms efter en skala och erhåller en slutsumma som, om summan blir tillräckligt stor (minst 300 poäng), gör att hunden kan titulera sig "godkänd mentaltest". För att kalla sig "korad" tillkommer ytterligare saker (såsom att hunden ska vara exteriörbeskriven bl a). Några delar ur testet beskrivs nedan med film och bildillustrationer.

Momentet Flockkänsla

Syfte: Att testa hundens förmåga att agera rationellt i en konfliktsituation i samband med att den ska återfinna den försvunne föraren.

Utformning: Ca 15 st figurer ordnas i ett hästskoformat system runt en stig eller liknande. Figurerna skall riktas inåt (mot centrumlinjen). Mellan figurerna och den plats där föraren ska gömma sig ska finnas buskar eller skärm så att hunden inte ser var föraren gömmer sig.

Genomförande: Hunden och föraren placeras ca 25 meter framför figurraden. Föraren lämnar hunden springande. Framför första figurerna ropar föraren på hunden men skall därefter vara tyst. Föraren gömmer sig på den anvisade platsen ca 30 meter efter sista figuren.

Momentet flockkänsla. En briard blev lite förvirrad i figurraden - var tog min matte vägen?? Varför är jag helt plötsligt ensam i skogen med en massa "fula gubbar"?

MomentetLjudkänslighet

Syfte: Att testa hundens reaktioner i en överraskande bullersituation.

Utformning: Ljudet skall utformas så att det kommer helt oförmodat. Skramlet ska vara tillverkat av en 30-60 cm stor trumma med en grövre kedja och några grytlock eller navkapslar i plåt inuti. Dessutom kan stenar eller mindre metallföremål placeras i trumman för att uppnå önskad ljudnivå .

Genomförande: Ekipaget passerar platsen på ca 1 meter och skramlet skall komma precis då hundens bakdel passerat. Hunden får fritt agera och undersöka var ljudet kom ifrån. Visar den rädsla eller bristande initiativ hjälper föraren hunden till avreaktion.


Skrammel kan vara skrämmande för en stor rottis.... ;-) Här har föraren satt sig på huk bredvid skramlet för att hjälpa sin hund att gå fram och undersöka vad det var som brakade till ute i skogen....

Momentet släden

Syfte: Att testa hundens förmåga att engagera sig med aggression mot hotfullt objekt.

Material: Figuren ska placeras på en släde som glider lätt och utan besvär på underlaget. Den militära halvfiguren ska ha ögon med en svart pupill omgiven av vit ögonvita och med markerade tänder och vara påklädd med jacka och mössa. Linan ska vara av stumt material så att släden går att rycka fram mot hunden.

Genomförande: Släden startas på ca 35 meters avstånd och dras på plan terräng. Den dras mot hunden för att väcka mesta möjliga handling. Släden kan stoppas och/eller ryckas i samspel med hundens reaktioner. Släden stoppas då hunden visat den aggression den har alternativt när hunden ”backar ur” – vill lämna situationen.

En malinois spanar in släden där den kommer närmare och närmare.....

Liiite läskigt var det allt!!! Spana in raggen....

- Försvinn, försvinn, försvinn! Säger rottisen om släden......

Men med lite stöd från sin ägare så kan man ju ta sig fram och spana in den äckliga saken.....

En film på momentet med släden.

Momentet Socialt samspel

Syfte: Att testa om hunden engagerar sig i en social leksituation, utan hot eller aggressionssignaler från figuranten.

Utformning och miljö: En figurant har sådan klädsel att den avviker från det normala. Färgen ska bryta av mot omgivningen. Lång rock eller slängkappa och huvudbonad. Förflyttningen mot hunden sker med låg kroppsställning och utmanande snabba rörelser.

Genomförande: Figuranten spelar med hunden utan hotande inslag på ett engagerande sätt så att hunden blir aktiv. Figurantens uppträdande får inte utformas som ett hot.

"Socialtanten" i SBKs skepnad.....

1 kommentar:

Anonym sa...

va kul att få vara med om detta!
Tack!:-))