söndag 1 augusti 2010

Lååång vandring runt Selesnjárga/Angsnes (Varanger)!


Efter att ha suttit i hyttan en hel dag och "bara" gått upp på Aldon på kvällen, så var både Annika och jag sugna på att få komma ut och röra på oss ordentligt! Så vi packade en tur-ryggsäck, tog bilen till Karlebotn och började vandra Angsnes runt! På bilden ovan syns stigen vi gick på och Karlebotn skymtar i bakgrunden.

Angsnes eller Selesnjárga som den också tycks heta är en halvö som sticker rakt ut i Varangerfjorden. Att gå runt hela halvön tog oss 8 timmar (inklusive två stopp för fika och lunch), så vi var ganska möra när vi kom tillbaka!

Med facit i hand så skulle vi ha tagit tält med oss, gått ut till spetsen av halvön, tältat och tagit samma väg tillbaka. Den delen av vandringen var nämligen fantastisk och det hade varit kul att övernatta..... Resterande vandring var bara "okej".....

Visst har vi haft fin utsikt?


På väg ut mot själva näset!

Jag och Heinz har drickspaus. Koppel är på som en extra försäkran då det vimlade av får just här!
Cobra har fått syn på fåren.... :-) Fåren är "Vild-Sau" alltså "Vild-får". Det är någon sorts lantras och de enda får som fungerar att ha ute på halvön. Man har prövat med andra får, men de har följt med ut när det är ebb för att äta och när floden kommer så blir de kvar och drunknar.... Ungefär som de korkade fiskarna jag skrev om i det tidigare inlägget!

Havsörnar fanns det mängder av ute på Angsnes!
Vistt är han (hon?) tjusig? Men närmare fick vi inte komma innan han/hon flög iväg.... Jag skulle nog också flytta på mig om jag var fågel och två stora dobermanns sprang omkring i min närhet....
Nu kom vi för nära...... ;-)

Jag spanar ut över omgivningarna!

Dax för fikapaus!

Underbart med en kopp snabbkaffe ute i det fria! :-)


Poserar ute på näset!

Man hittar allt möjligt roligt i naturen här..... *s*

Heinz har hittat sitt eget renhorn!


Bra "soffa" att vila lite på....


Hjortron fann vi i massor! Men de var tyvärr inte mogna.....


När vi skulle korsa tillbaka över halvön så hamnade vi rätt inne i en fårfarm med stora hagar..... Fanns inte en suck att gå runt så det blev till att klättra..... Det gick ju i och för sig ganska bra, som synes!

Då var det besvärligare för Heinz.... *asg*


Cobra trodde hon hade hamnat på en MH-bana igen! Och visst ser den svarta sopsäcken ut som en gammal gumma med huckle???

Annika står på stenar från Eokambrium, dvs stenformationer från en istid som skedde för ca 600 miljoner år sedan!


Annika och doggizarna ute på Angsnes!


Vete tusan vad det är vi har hittat? Något från kriget?
Efter att ha vandrat i 8 timmar så var det i alla fall hur skönt som helst att komma tillbaka till hyttan och att få bada lite bastu igen!!!! Vi var bra möra i fötterna och bestämde oss för att nästa dag skulle vi inte gå så mycket alls..... HA! To be continued......

1 kommentar:

Skogsmor sa...

Vilka vyer - fantastiskt!