måndag 2 augusti 2010

Berlevåg, Varanger


Tänkte det var bäst att lägga in en karta så man kan se var vi har hållit hus.... *s* Vår hytta är placerad mittemellan Varangerbotn och Unjarga (Nesseby). Mittemot Snesjarga/Angsnes - halvön. Idag vägrade Annika och jag att promenera, så idag skulle vi ta bilen och se hur det såg ut i Berlevåg!


Vägen dit går delvis inne på Varnagerhalvön. Det är kargt och bergigt! På vintrarna blåser vägarna igen med snö och höga drivor bildas, så då får man bara åka bil vissa tider och då åker man i kolonn bakom en plogbil!


Vi hade dock inga problem med att ta oss fram.... Förutom enstaka ren-möten, förstås!


De sista 4-5 milen går vägen längs kusten och vi bjöds på fina vyer - vad kan man säga.... Det är Norge!


Tänk att bo så här...?


Och ha en utsikt som denna utanför köksfönstret....? Men jag och Annika kunde inte låta bli att fundera på vad folk som bor så här jobbar med???? Alla kan ju knappast vara fiskare.... Eller kommnanställda! Eller kan de det...?

Vi passerade några fjällsjöar och det var verkligen vindstilla och spegelblankt!

Följ med på en del av vägen till Berlevåg!!!
Berlevåg dyker upp i fjärran. Ca 1300 personer bor här permanent.... (Vad jobbar de med? Vad gör de på vintern när man bara kan ta sig fram i kolon efter plogbil??).
Berlevåg från ovan. Det är IS-havet utanför och inget som stoppar mer än de två vågbrytarna! Havet ligger hårt på Berlevåg och före 1975 fick hurtigrutbåtarna ankra upp på öppet hav och gods och passagerare fick ta sig över i en mindre båt för att ta sig in till kaj. 1975 blev emellertid de nya vågbrytarna färdigställda och därefter kunde man angöra hamnen.


De två yttre pirarna är sammansatta av s.k. tetrapoder - fyrarmade 15 tons betong-kolosser som är sammanfogade enligt ett särskilt system. De har fått bekänna färg för våghöjder på uppemot 10 meter. Innan tetrapodernas kom klarade inte vågbrytarna att stå emot de värsta stormarna och tydligen har det varit en hel del katastrofer här. Fiskefartyg kantrade och många omkom i sina fiskebåtar. Men nu är det mycket bättre!


På vägen tillbaka från Berlevåg stannade vi för en fika när vi såg den här stranden.... En helt fantastisk, öde sandstrand! Bara vi, hundarna och ett antal renar! Det var över 20 grader varmt och solen sken.... Kan det bli bättre? Det skulle väl vara om vattnet varit lite varmare då..... (men då hade ju knappast en så fin strand varit öde...).Stranden och våra grannar - renarna!


Vi bar med oss campingstolar, kaffe och muffins och avnjöt ett par underbara timmar på stranden. Hundarna busade (och renarna kom riktigt nära för att titta på vad vi var för konstiga typer)!


Renflocken stirrar nyfiket på oss....


Några andra renar stod kvar och svalkade sig precis vid vattnet.


Heinz njöt av sandstranden!


Heinz!


Stranden låg inramad mellan tre bergsväggar och det blåste nästan ingenting. Inte en mygga eller ett knott i sikte! En underbar dag..... Överlag hade vi knappt några mygg eller knott överhuvudtaget! Tror att jag bara behövde använda myggmedel vid ett enda tillfälle (när vi fiskade i Meskelv) men det var mest för att skydda mot broms....


Heinz och Cobra - parhästarna!

Annika tränar styrketräning?


Med en hel strand att vara på.... så måste de leka bland våra solstolar!!!!!


Inte lätt att få till bra bilder! Men man måste ju försöka...... *suck*


På vägen tillbaka till bilen passerade vi sötvatten så hundarna fick dricka och bada sanden ur pälsen. Sedan for vi tillbaka till Varjjat med doften av blöt hund i näsan - men vad gjorde väl det?

:-D

1 kommentar:

Skogsmor sa...

Häääääääääääärligt!:-)