söndag 1 augusti 2010

Fågelberget på Stora Ekkeröya, Varanger

Efter att ha varit ute på vår mastodontvandring igår så tänkte vi ta något lätt denna dag - varför inte ta bilen och besöka ett fågelberg? Det ska finnas ett lättillgängligt fågelberg på Stora Ekkeröy (bilden ovan) utanför Vadsö - perfekt!Ekkeröys gulliga lilla samhälle som man åker igenom för att komma till fågelberget.Ekkeröy har säkerligen varit en "riktig" ö en gång i tiden, men med landshöjning så förbinds det med fastlandet på detta lustiga vis!

Det gällde att vara försiktig med var vi skulle parkera bilen - vissa Ekkeröy-bor var tydligen trötta på felparkerade fågelskådare!


Ekkeröy hade många tyskar under andra världskriget och följaktligen fanns det en massa krigslämningar, bunkrar etc

Men de här runda husen var tydligen var de ryska straffångarna fick bo.....

Heinz poserar på något.... Kanske man monterade någon kanon eller nå´t på den trekantiga stenen?


Givetvis måste jag skicka ner Heinz i underjordiska bunkrar... *s* Det liknar ju en räddningshunds normala miljö i vilket fall!

Men till slut tog vi oss fram till målet för vår resa...... Själva fågelberget!

Ca 20 000 häckande måsar skriar, skränar och skiter på dessa klippor!!!


Inget för den som inte gillar att vara trångbodd.....


Familjen mås samlad! Fy vad fula ungarna är.... *s*

Vissa får verkligen balansera på kanten för att hålla sig kvar!!!


Herr Mås!Mitt ibland alla måsar satt helt plötsligt den här fågeln! Någon som vet vad det är för sort?


Det var en helt klart säregen upplevelse att ha 20000 skrikande måsar runt huvudet.....Ekkeröy hade givetvis även får att bjuda på, förutom krigsbyggnader och måsar!


Vissa tackor var lite griniga på att vi hade hundar! Man riktigt ser hur tackan säger -"Kom inte hit, för då du!!!"


Min alltigenom kloke Heinz (?) var inte det minsta intresserad av fåren! Och måsarna var bara jobbiga! Och dessutom var han tvungen att gå i koppel! Nä, detta var inte Heinz favorit av utflykter.....


På vägen hem var jag bara tvungen att ta kort på de här fåren! Tänk dig ha ett får alldeles på förstutrappen!
Annika och jag hade tänkt ha en lugn och skön dag utan en massa gångavstånd, men det var så fascinerande att vara på Ekkeröy så vi knallade omkring där i 3-4 timmar! Sedan hade vi riktigt trötta fötter när vi kom hem..... Och SVOR på att nästa dag skulle bli en vilodag för fötterna!

3 kommentarer:

Skogsmor sa...

Fina bilder!
Den svarta fågeln ser ut som en Skarv.

Nilla sa...

Hej! Såg på Annikas blogg att ni varit på en rejäl utflykt - underbart! Den svarta fågeln är en toppskarv och vråken i det senare inlägget är, precis som du tror, en fjällvråk. Vilken underbar resa! Jag blev jättesugen på att åka dit!

Jenny sa...

Åh, vad bra! Nu slipper jag fundera på det... :-) Och om du gillar djur och natur så är Varanger kanon! Men det var verkligen en jä**a resa.... 280 mil dit!