lördag 31 juli 2010

Aldon - samernas heliga berg och härliga Varjjat!

Efter 2 nätter i tält så åkte vi - via Vardö - till Annikas släktingar som driver Varjjat Ferie och Fritid. Av dem fick vi låna en "hytta" under resterande tid som vi var i Varanger.

Våran lilla hytta med egen vedkamin.

Stora rummet. Jag huserade i bäddsoffan och Annika tog sovrummet in till vänster.

När vi kom till Varjjat hade vi tillbringat dagen i Vardö som ju har ett arktiskt klimat så vi var ganska kalla...... Då var det ljuvligt att Atle drog igång en bastu åt oss!!!

Varjjat hade en jättefin nybyggd liten spa-anläggning, som vi gladeligen huserade i!
Bastat, tagit en öl och står nu och kyler ner mig med Varangerfjorden i bakgrunden! HÄRLIGT!

Jag och Annika i bastun.

Tog sedan en sista kvällspromenad med hundarna ute på ebben. De sprang som dårar och lekte med varandra medan vi gick och tittade på döda fiskar, fåglar, snäckor, sandmaskar och allt man nu hittar på en ebb. Vyn är över Varjjat med Aldon - samernas heliga berg - i bakgrunden.
Jag och hundarna ute på ebben.
Enligt lokalbefolkningen så kokade man dessa fiskar och gav till korna (!) förr. Det är en "korkad fisk" som följer med floden in, men som inte fattar att följa med vattnet ut igen när det blir ebb utan hamnar på land och dör.... Till fåglarnas stora glädje!


Dagen efter att vi kom till Varjjat så ösregnade det hela dagen! Så då var vi extra glada att vi kunde sitta inne i vår mysiga stuga och att vi hade lämnat tältningen bakom oss..... Det var den sämsta dagen vädermässigt på hela resan, men jisses vad det rehnade! Och blåste! HUVA! Men fram emot sen eftermiddag så klarnade det upp och blev en fin kväll så då drog vi iväg för att bestiga Aldon!

Det blåste rätt bra så det gällde att hålla i hatten.

Utsikt över Varangerfjorden från Aldons topp. Aldon har också kallats "den helige Alda av Meskelvsberget" och speciellt på 17- och 1800talet beskrevs flera offerritualer som skedde här. Ursprungligen var det inte önskvärt att kvinnor vistades på Aldon.... Det fanns lite hällristningar som vi såg (några) av på toppen av berget.

Ser ni den vita pricken ute på udden i fjorden? Det är Nesseby kyrka som solen skiner på.... Men den kommer jag nämna mer om i ett annat inlägg! Men visst ligger den vackert?

Försöka själva ta kort på två busiga helsyskon!!! :-)

På toppen av berget Aldon ska det ha funnits en stor sten på vilken man offrade renhorn. Den ska ha rullats ner av en kristen missionär i slutet av 1800-talet. Inte för att jag vet om det är rätt sten jag fotat, men den låg på "rullvänligt" avstånd från toppen och var den största i området.....


Utsikt från Aldons topp. Stäng av ljudet, för det blåser rätt mycket i mikrofonen....

3 kommentarer:

Skogsmor sa...

Vackra bilder!!!

Skogsmor sa...

Jag har nu ett av dessa foton som "skrivbordsunderlägg" - det är så fint!

Jenny sa...

Vilket då?