"Trots att läckaget från jordbruket har blivit mindre under senare år kan mellan 30 och 40 olika bekämpningsmedel hittas i bäckar och åar i de områden där jordbruket är mest intensivt.
Mätningarna visar att de flesta bäckar och åar i jordbruksområdena absolut inte skulle kunna användas för dricksvattenändamål. I några mätningar i Skåne och Västergötland visar sig även grundvattnet vara kontaminerat så att det inte håller dricksvattenkvalité. I den kompott av bekämpningsmedel som man hittar återfinns också sedan länge förbjudna medel, t ex fenoxisyran 2,4-D, som varit förbjuden i Sverige i 15 år.
2,4-D har nu godkänts inom EU och tillverkaren har ansökt hos Kemikalieinspektionen om att åter få använda medlet i Sverige.
Under 2004 fanns 13 bekämpningsmedel i sådana halter i bäckar och åar att de kan ställa till skada på vattenlevande organismer. Kunskapen om negativa effekter bygger framför allt på laboratorietester. Kunskapen om hur det ser ut i verkligheten är bristfällig, säger Jenny Kreuger, forskare vid Lantbruksuniversitet i Uppsala, som leder mätprogrammet."
Länk
2 kommentarer:
Hmmm....va tror du om användande av Round-Up i trädgården?
Är det farligt för miljön i den mängd som vi trädgårdister använder...?
Trädgårdister är "farliga" ur den synvinkeln att de "slaskar" en del och tänker att "det lilla jag bidrar med är inte så mycket att orda om..." - men det finns ju väldigt många trädgårdister i landet! Och om alla "slaskar" lite, så kan det, på sina håll, bli väldigt mycket!
Skicka en kommentar