tisdag 24 mars 2009

Vansbro

Vansbro är bland annat känt för Vansbrosimningen, Svenne Rubins, Gunde Svan och Björn Skifs. Själv passade jag på att åka dit för att hälsa på min farmor.


Svenne Rubins....Här startar vansbrosimningen. Fast just nu känns det ju inte så lockande att simma de 3 kilometrarna förstås.... Vansbrosimningen är en årlig långdistanssimning i Vansbro kommun sedan 1950. De tävlande simmar 3 000 m, varav 2 000 m i Vanån medströms och knappt 1 000 m i Västerdalälven motströms. Första året 1950 deltog tio personer, varav nio fullföljde.

Ovan: Stationshuset i Vansbro. Innan järnvägen drogs till Vansbro fanns där inte mycket annat än skog och sankmark. Marken fortsatte att vara näst intill obebyggd under större delen av 1700- och 1800-talen. Det var först när planerna på att järnvägen skulle dras förbi som folk började flytta dit, mest var det då järnvägsarbetare som flyttade dit med järnvägen.
Den obeboeliga marken som dels bestod av sankmark, gjorde att översvämningar var vanligt förekommande höst och vår, och dels mycket skog gjorde att det var problematiskt att bygga där. Trots att förhållande för byggande och marken var ogästvänlig var platsen en viktig korsning även innan järnvägen etablerade sig där. Älvarna som flöt samman gjorde att mycket flottning passerade där.
Hela ursprunget till samhället var alltså den framdragande järnvägen
I juni kommer det vara cruising i Vansbro (antar jag) eftersom det är det varje år.... Man brukar kunna vinna priser också. Vill minnas att man fick pris för bästa 50-talsinspirerade skyltfönster när jag var i Vansbro under cruisingen 2004. Det är inte så svårt att få Vansbro till att se ut som på 50-talet eftersom jag ibland tror tiden stannade då.... I Vansbro i alla fall.... Se bara skylten ovan - en av många i det lilla centrumet!

Årets händelse i Vansbro! Vilda Vansbro Veckan. Då är det "en massa" ståhej på byn med uppträdanden på den lilla scenen (på bilden) bl. a.....

Inga kommentarer: