lördag 14 november 2009

Axevalla hed

Idag åkte jag ut till en djurgård som låg bara en liten bit från Varnhem (alla som läst/sett Arn vet genast vad jag talar om). Det var skoj att prata med dem då det visade sig att en hel del av filmens scener spelades in på deras marker så de hade levt mitt i en filminspelning under en period.... De hade även en utbrytarkviga som gick löst för sig själv då hon var som Houidini. De kallade henne för Mona eftersom det "inte var någon ordning på´na!" Kul ställe! .-)

Precis bredvid vägen som går mellan Varnhem och Skara ligger Axevalla hed. Givetvis slank jag in på en parkeringsficka och passade på att rasta hunden... På somrarna går det betesdjur där, men nu var de borta så då var det ju inga problem med att gå in med en hund. Heinz tyckte det var mycket spännande att vara på heden.... :-)

Axevalla hed är ett stort delta, som bildades under Istiden när isranden låg över Billingen under c:a 800 år, och stora mängder sand och grus forslades dit genom isälvarnas flöden. Spår av tidig bebyggelse finns i form av gånggrifter sedan mer än 4000 år. Sveriges nordligast belägna megalitgrav ligger här. Megalitgravar eller storstensgravar av grekiska mega, stor, och lithos, sten, är gravtyper som i Sverige främst anläggs under stenåldern.
Under 1700-talet och fram till början av år 1900 användes Axevalla hed som övningsplats och förläggningsort för Skaraborgs- och Västgöta regemente.Axevalla hed - 360 grader!

1 kommentar:

Skogsmor sa...

Tack för den lektionen! Och förstås vackra bilder!:-)