måndag 24 mars 2008

Gammal vetskap, men lite nya aspekter!

Nötkött producerat där regnskog skövlas avger betydligt mer klimatgaser än svenskt nötkött, konstaterade LRF Skånes ordförande Åsa Odell.

Korna hamnade i skottgluggen som en förbisedd klimatbov i SVT:s Uppdrag granskning nyligen. Det handlar om metangasutsläpp som späder på växthuseffekten.Men Åsa Odell tycker att granskarna fått stå oemotsagda. – Uppdrag granskning klarade inte att visa hela bilden – och kanske ville de inte det heller. Det är inte säkert.Hon konstaterar att den flitigt använda FAO-rapporten om djurhållningens skuld i växthuseffekten, visar att det är stor skillnad var nötköttsproduktionen sker. Djurhållningen anses stå för 18 procent av de utsläpp som orsakar växthuseffekten.– Men en tredjedel av detta beror på bränningen av regnskog som i första hand används som bete och i andra hand för odling av soja.

Vi behöver ställa om våra konsumtionsvanor – även av kött.– Vi borde äta mera vegetariskt och mindre kött.Frågan är också vilka marginaler det finns för en fortsatt konsumtionsökning av kött, globalt sett.– Om alla kineser börjar springa på McDonalds, då får vi problem konstaterar meterologen Pär Holmgren. Vi har ännu bara sett början av klimatförändringar som kommer att generera ett helt nytt problem; klimatflyktingar.

– 38 grader är temperaturrekordet i Sverige, uppmätt i Ultuna på 30-talet. Men vi kommer säkert att passera 40-strecket – och det kan ske redan om fyra månader, säger Pär.

Svenskt kött bättre för klimatet

Att vi behöver äta mer vegetariskt är då visst och sant, tror jag. Själv har jag faktiskt gjort en rejäl resa inom matlagningsområdet.... Från att inte kunna laga så mycket mer än pannkakor och havregrynsgröt (förvisso vegetariska) samt pasta med korv/köttbullar eller liknande, så äter jag (och lagar också, emellanåt.....) numera gärna vegetariska grytor eller åtminstone har så pass mycket linser, bönor, ärter etc med i maten att mängden kött kan reduceras. Jag har till och med lärt mig uppskatta fisk - och det är ju ganska så långt kommet för en person som brukade önska att hon var fiskallergiker bara för att ha något att skylla på och slippa äta eländet!!!

1 kommentar:

Anonym sa...

Faktiskt har jag funderat på att bli lite "light vegetarian".....
Helt kommer nog aldrig att funka men 80% typ, borde gå!


Ska fundera en stund till på detta.