tisdag 16 juli 2013

Påminnelse!

Påminner om att läsa det finstilta på smörgåspåläggen och om ni köper "färdigmat". Det är oftast där det importerade köttet "gömmer sig" då vi inte är lika noga där som när vi köper ett köttstycke. Men grisen har det ju lika taskigt oavsett om de hamnar på grillen eller som en salami på mackan!

 

Om så många som möjligt av alla som äter kött i Sverige (vilket är sisådär 97% av befolkningen) vägrade köpa något annat än svenskt så skulle det göra många djur lyckligare..... Och sedan skulle det skapa svängrum för att ytterligare kunna öka djurvälfärden.

Men om svensken fortsätter att "köpa svenskt" när det kommer till steken, men vräka i sig mängder av importkött när det kommer till halvfabrikat, så kommer inget att ske för suggor som de vi ser på bilden ovanför.....

Här har jag skrivit mer om vikten av att "köpa svenskt":Om vikten av att köpa svenskt

En länk till en sammanställning (lättläst) som Djurskyddet Sverige har gjort om skillnaderna mellan djurhållning i några av de olika EU-länderna:"Så mår djuren som ger oss vår mat"

Och ett litet tillägg för den som inte vet....: Sverige är det enda landet i EU (världen?) som har lagstadgat att alla djur som slaktas SKA bedövas innan UTAN undantag! Detta har Sverige stridit hårt för gentemot EU, så det ska vi vara stolta över!

Svenskt "halal-kött" är alltså djur som bedövats innan de avblodades.  Skillnaden är bara att det står någon religiös person och välsignar djuret när det avblodas samt (om jag inte missminner mig) att djuret ska ha huvudet mot Mecka. Men vi ska inte bara "skälla på" muslimerna! Koscher (judarnas mat) innebär också att halsen ska skäras av utan föregående bedövning......

Inga kommentarer: