söndag 30 november 2008

Västgöta-bilder!

På torget i Vara hade de en staty av en sugga med två griskultingar. En stor sugga med halvöppen mun, stirrande blick, stint framåtriktade öron och en synnerligen stel kroppshållning.... Heinz tyckte hon var superläskig!!!

Med rest ragg och dova morranden smög han sig först fram till kultingarna - de var väl i lagom storlek, antar jag!

Skönt att inse att de var gjorda i metall, tyckte Heinz! Då kunde man ju kosta på sig att vara lite stursk, minsann! :-)


De hade rätt märklig konst i Vara.... Det här ser ju nästan perverst ut! ;-)


I trakterna runt Stora Levene så kan man beskåda Sparlösastenen, vilket jag tog några minuter till att göra! Sparlösastenen är från den äldre vikingatiden och gjordes runt år 800. Tänk att år 800 så var det en viking som ville "blogga lite" och nu vallfärdar folk för att läsa hans text och försöka tyda vad det står....

Sparlösastenen ska tydligen vara unik för sina rika bildillustrationer och i många år befann den sig inmurad i den lokala kyrkans vägg! På runan stod det ristat om en fader (Erik) som hade sitt säte i Uppsala.... Det var ju lite roligt att läsa om Uppsala på en runsten i Västergötland!!

På väg hem til Freddie passerade jag kyrkogården i St Levene och det var en så fin solnedgång så jag var tvungen att stanna och ta ett kort!

Det visade sig vara ett lyckokast att stanna där, för bäst jag stod och beundrade utsikten (och besökte deras välstädade toalett som var öppen för allmänheten - bara ett tips... om ni är ute och åker i trakten) så fick jag syn på en hög, smal sten... Denna måste ju undersökas närmare (kan inte hjälpas - jag är obotligt nyfiken av mig...)! Det visade sig vara Levenestenen som är den högsta runstenen i Sverige! Den är 4,6 meter hög och var också under en period inmurad i väggen på Stora Levene kyrka. Så nu har jag beskådat Sveriges högsta runsten - känner mig sååå kulturellt bevandrad! *s*

1 kommentar:

Anonym sa...

Så roligt att få vara med!:-)

Och modiga Hasse som faktiskt vågade sig fram till nassarna!:-)))

Fina bilder!