onsdag 17 februari 2016

Stockholmsbesök! Livrustkammaren, kungliga slottet, gamla stan, vietnamesisk restaurang etc etc

Jag och Uffe hade bestämt redan i höstas att vi skulle åka ner till Stockholm och gå på restaurang, bo på hotell och besöka något museum..... Och helgen 13-14/2 var det dags! Det var ju lite osäkert in i det sista om det skulle bli av pga min struliga mage, men till slut så masade vi oss iväg i alla fall! :-) Vi bodde på hotell Lord Nelson i gamla stan.

Precis bredvid vårt rum låg "gun deck"..... Där var vi ju tvungna att spendera lite tid! :-)

Gun deck! Det var bara jag och Uffe som hängde där, så vi hade det hur mysigt som helst! Drack te och kaffe på förmiddagen och tog oss en wirre innan restaurangbesöket på kvällen!

Gun deck hade en fin utsikt över Västerlånggatan, mitt i smeten av gamla stan!

Tea-time!

Vårt hotell till vänster. Det låg mitt i gamla stan, på Västerlånggatan. Perfekt läge för det vi ville göra!

Uffe utanför hotellets reception och "gun deck" syns en trappa upp.

Alla rum hade namn - jag hade fått ett eget rum! :-)
 
Efter att vi installerat oss så gick vi till en restaurang på Stora Nygatan som heter 19 glas och åt lunch - supergott!
 
 
Efter den fantastiskt goda lunchen promenerade vi till Livrustkammaren och spanade runt. På bilden syns Gustav II Adolfs häst Streiff. Streiff är ett av Livrustkammarens äldsta föremål. I snart 400 år har den lockat besökare från hela världen och väckt fascination och beundran. Streiff är en av de äldsta uppstoppade hästarna på något museum och utan tvekan den som är mest välbevarad. (källa: Livrustkammaren). När hästen stoppades upp gjordes först träkroppen. Den visade sig vara för liten, så man var tvungen att skära bort mycket hud för att trä på skinnet på träet. Därför ser Streiff idag mycket oproportionerlig och liten ut, inte som den stora häst han en gång var.

Jag fick också lära mig att Gustav Vasa hade en dotter som ägnade sig åt sjöröveri..... ;-)

Den här vagnen var väldigt liten och när jag läste informationstexten så stod det att den drogs av två getter! Oj, vad sugen jag blev på att skaffa getter..... :-)

De hade bokrea på Livrustkammaren när vi var där och den här gedigna boken var till salu för 15 kronor! Det var ju bara att köpa på direkten! Har bara börjat att läsa i den men det är mycket intressant att läsa om kungligheternas hästar och hundar och även om synen på djur och hur djur hade det förr i tiden.

Efter lunch och kultur så var det dags för en mini-pubrunda! :-) Gick på Wirströms och Temple bar  innan det var dags att masa sig iväg till kvällens restaurang.

Thowback saturday? Vi bestämde oss för att äta vietnamesiskt!

Och givetvis dricka vietnamesisk öl till det hela....

Dag 2 drog vi oss länge och väl i sängen och tog en slö hotellfrukost innan vi masade oss iväg (typ 100 meter) till kungliga slottet. Jag har - mig veterligen - aldrig varit inne i slottet.  Drottningholm har jag ju sett många gånger, men aldrig det som ligger inne i Stockholm. Nåväl, nu är ju den kulturella missen avhjälpt! :-)

Rikssalen!

Med Dottning Kristinas silvertron från 1600-talet.

Källarvalven som är (delvis) bevarade från slottet Tre Kronors tid (gamla slottet som brann).

De hade spårat upp skidspår på lejonbacken utanför slottet och de var välanvända av skidåkare! Lite skojigt! Speciellt med tanke på att i övriga Stockholm fanns det inte mycket till snö..... (till skillnad från hemma i Skyttorp).
 


Hare Krishna-anhängare var ute och dansade och sjöng! Vad paff jag blev - har inte hört eller sett en enda Krishna-anhängare på 20 år..... Trodde de hade dött ut! Men så fel jag hade! Och den där låten sätter sig verkligen i skallen på en! Ha ljudet på, på egen risk! ;-)

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja se hästintresset har varit stort lååångt bak i tiden i vår kungliga släkt;-)