torsdag 16 januari 2014

Informationskväll hos VOOV

Igår var jag på informationskväll hos VOOV. VOOV är en ideell förening och namnet står för Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta. VOOV startades av en veterinärstudent 2009 efter att hennes kompis hade svårt att ta sig ifrån ett destruktivt förhållande bla pga hon inte fick ta hunden med sig till ett skyddat boende.

VOOVs syfte är att underlätta för våldsutsatta personer att ta sig ur en våldsrelation. Nästan alla skyddade boenden i Sverige saknar möjlighet att ta emot husdjur. VOOV förmedlar tillfälliga jourhem åt djuren när djurägaren befinner sig i skyddat boende.  Personer som blir misshandlade i sina relationer stannar ofta kvar för att skydda djuren som inte kan följa med till de skyddade boendena. Husdjuren kan hållas som gisslan, som en utpressning för att hålla kvar den misshandlade partnern och ofta blir även de misshandlade. Mer om detta kan man läsa t ex här:När pappa slår värmer han ofta upp på hunden

Förutsättningen för att VOOV ska ta hand om ett djur är att djurägaren aktivt har börjat ta sig ur relationen. Kontakten med VOOV förmedlas via socialtjänst, polis, kvinnojour och brottsofferjour.

Idag är VOOV utökat och det är inte bara veterinärer och veterinärstudenter i föreningen.

Jag har nu anmält mig som jourhem, så vi får väl se om det dyker upp en främmande hund här hemma så småningom. När det gör så, så kommer den inte att synas här på bloggen eftersom det tyvärr kan vara så att den våldsamma partnern letar efter sin hund och kan få för sig att komma och göra fritagningsförsök. Så en eventuell jourhemshund kommer vara en hemlig historia, men JAG kommer veta att jag hjälpt en hund och en människa i nöd..... :-)

VOOV förmedlar också jourhem för andra djur såsom t ex katter.

Vill du veta mer? Kanske t o m hjälpa till? Man behöver inte ställa upp och vara jourhem, man kan leta sponsorer, sköta administrativt arbete eller skjutsa djur. Ett annat alternativ för privatpersoner och organisationer som vill stödja VOOV är att bli stödmedlem. Att bli stödmedlem är öppet för alla intresserade och det är också gratis.

Gå in på VOOVs hemsida:http://voovhem.wordpress.com/


3 kommentarer:

Skogsmor! sa...

Suveränt!!

Anonym sa...

Ditt engagemang är så beundransvärt Jenny, är så stolt över att ha dig som vän! KRAM!
\Freddie

Jenny sa...

Tack så mycket! :-)