söndag 12 augusti 2012

Lake Powell och the Rainbow bridge!

Efter att ha sett Antelope Canyon och Horseshoe bend så var det dags att slå läger.... Jag hade fått en tältplats på Wahweap Marina (Wahweap ska tydligen vara ett indianskt ord för "dåligt vatten", och innan Lake Powell blev skapad så var det en liten vattensamling här med - tydligen - dåligt vatten....).

Jag satte upp tältet och njöt av utsikten (tältplatsen låg med full sjöutsikt) när det började blåsa upp.... Och sedan blev det ett ruggigt oväder! Skrev i något tidigare inlägg att enda gången det regnade var i Mesa Verde, men det regnade faktiskt på natten när jag tältade i Lake Powell också. Eller regnade och regnade.... Det var "torr-åska" och blåste som attan! Eftersom jag hade mitt lilla enmanstält som tyvärr är lite vindkänsligt, så blev jag lite oroad för att hela tältet skulle fara iväg.... Så sent på kvällen, i kolmörkret, var jag tvungen att vända på tältet så det stod mer "rätt" i vindriktningen. Sedan stod det stabilt hela natten och jag kunde sova lugnt! Men lite träligt var det att vända tältet.... Det är ju inget kupoltält utan hela skiten rasar ju ihop när jag lossade på linorna.... Och sedan skulle jag alltså få upp det igen i halsv storm.... Men det gick i alla fall! Och jag tappade bara bort en tältpinne!!! Jag lyckades inte hitta den igen på morgonen, så jag fick köpa nya tältpinnar i campingbutiken.

När jag vaknade nästa morgon så hade åskvädret dragit vidare sedan länge och jag fick istället njuta av en underbar morgon med en fantastisk soluppgång överLake Powell!

Jag hade bokat in mig på en båttur längs med en del av sjön med ett stopp vid the Rainbow bridge. På bilden ovan visas hur högt vattenlinjen stått när det varit som mest vatten i sjön (det blir vita kalkavlagringar efter vattnet på klippväggen - därav den vita färgen.

Man kunde hyra husbåt ett par dagar om man ville och tuffa runt på egen hand..... Berget i bakgrunden kallas för Tornet och om man är vilse så försöker man hitta det eftersom det har en säregen och är högt, så det syns långt. Ett bra navigeringshjälpmedel..

Husbåt på utflykt


Vackra Lake Powell

Ser ni skolbussen på bergstoppen?

Nu då?

Bitvis var sjön stor och bred. Bitvis...... inte alls!

Lake Powell är ingen naturlig sjö utan den bildades när man byggde Glen Canyon Dam, som är USAs näst största damm.

Lake Powell blev till när Coloradofloden svämmade över alla bredder efter att vattnet stoppats av dammen. Coloradofloden bredde ut sig över stora delar av Glen Canyon.

Det var inte bara Glen Canyon som svämmades över (det är en gigantisk kanjon ochräknades som "starten på Grand canyon" av vissa) utan även ett 90-tal mindre kanjoner fylldes med vatten.
 
De mindre kanjonerna är spännande att åka båt i....

Man kryssar mellan kanjonväggarna!

Efter att ha lämnat båten fick vi gå en liten bit för att titta på the Rainbow Bridge. Rainbow Bridge är världens största, kända naturliga bro. Den är bara 82,3m lång,men den massiva formationen når en höjd på 88,4m. 

Man kan även fotvandra genom indianreservatet om man söker tillstånd hos Navajo Nation (om man inte vill betala för en båttur). Det finns inga vägar som går dit. Platsen anses helig av indianerna.

Vid regnbågebron fanns ett bevarat dinosaurieavtryck som blivit tille n fossil i klipphällen (men för många miljoner år sedan var klipphällen en dyig strand).

Båten jag åkte med samt ett antal fiskar.....

Klart vatten. Ser nästan ut som fisken flyger i luften!

Ser ni fisken i klippväggen?Del av båtutflykten

1 kommentar:

Skogsmor sa...

Ser svalt och skönt ut med en båttur!
Otroligt klart vatten!