lördag 1 augusti 2009

Korning för dummies :-)

Korning - allmänt


En korning består av två delar - ett mentaltest och en exteriörbeskrivning. Heinz genomgick en exteriörbeskrivning för någon månad sedan ute på Dobermannklubbens område i Vallentuna, så den delen var redan avklarad. Under lägerveckan anordnades själva mentaltestet och Heinz (eller Ketchup som han kallas i norrland) och ett flertal syskon skulle vara med. Det är bara SBK-raser som kan få titeln korad.

Kontaktvillighet


Mentaltesten (MT) börjar med att hunden får hälsa på de närvarande personerna och bekanta sig med testledaren. Sedan ska testledaren kunna hantera hunden - titta på tänderna, lyfta på tassarna etc etc.


Samarbete och konkurrens om föremål

Därefter ska man kasta ett kampföremål och Heinz bedöms för vilket fokus och intresse han har av föremålet och om han griper det direkt med full mun, eller bara nyper i det med framtänderna.

När (om) hunden sprungit ut och tagit föremålet så ser man om hunden vill komma tillbaka till den som kastade iväg det och leka tillsammans med denne, eller om hunden bara springer iväg och leker för sig självt. Samma moment görs två gånger - en gång med föraren och en gång med testledaren.


Samarbete och konkurrens om föremål på 5 och 40 meter

Sedan släpper man hunden på testledaren (som har en kamptrasa) ytterligare två gånger. En gång på 5 meter och en gång på 40 meter.


Man bedömer om hunden startar direkt och biter med hela munnen eller om den tar tid på sig att ta sig ut till testledaren, tappar greppet, tuggar om etc etc

Förföljande och uthållighetI momentet "lilla bytet" så får hunden se en liten fluffig trasa som far iväg med rejäl fart i knyckiga rörelser (man använder trissor för att få till ett zick-zackmönster). När trasan dragits en viss sträcka så släpper man hunden och ser vad den gör....

När (om) hunden sprungit fram till trasan så bedöms huruvida han biter i trasan (på direkten eller biter lite försiktigt efter en fördröjning, eller inte greppar den alls) och huruvida han håller i trasan eller om han spottar ut den direkt.


Efter att ha jagat den fiktiva haren så fick Heinz stå och se på när den drogs med full fart in i ett rör och försvann, sedan släppte jag Heinz och det bedömdes hur uthållig han var när han undersökte röret och försökte få tag på trasan.

Flockkänsla


Testledaren fick hålla i Heinz medan jag sprang iväg och gömde mig i skogen på andra sidan av ett par uppställda, hotfulla pappfigurer.

Sedan släpptes Henz och fick springa och söka rätt på mig och man tittar på bl.a hur målmedvetet, intensivt och koncentrerat hunden jobbar för att lösa problemet med att hitta matte i en skog av ilskna gubbar... Man tittar också på rädslor och om hunden (efter att ha löst problemet) har minnesbilder kvar - vare sig de är positiva eller negativa.

Socialt samspel

En förklädd figur kommer ut ur skogen och rör sig mot hunden. Med kroppspråk uppmanar figuren till lek och så ser man om hunden svarar och vill vara med och leka - Heinz vill uppenbarligen leka med social-gubben....

Överraskning

Bäst man går i godan ro längs en stig så rycks det upp en overall 3 meter framför en....... Man tittar på hur rädd eller arg hunden blir och vad den gör för att lösa situationen.
Ljudkänslighet

När hunden väl har återhämtat sig från den uppflugna overallen så fortsätter man promenera och när hunden minst anar det så sätter man fart på en tvättmaskinstrumma med en massa metallskrot i..... Kommer hunden bli rädd för skramlet eller komer den undersöka vad det var som lät?

Släde


I det här momentet drar man en hotfull pappfigur på en släde rakt mot hunden. Man vill se om hunden svara med aggression. Heinz stod mest bara och glodde på slädgubben, men morrade lite på den när den kom för nära.Eftersom han inte blev vidare upprörd så gick han fram och nosade på den direkt. Jag hann inte ens koppla loss honom.

SkottprovSom avslutning skjuter man 4 skott och studerar hur hunden reagerar. Först två skott i passivitet (hunden kopplad och själv står man och glor rakt ut i skogen på ingenting) och sedan två skott i lek. Därefter är testet klart!

1 kommentar:

Skogsmor sa...

Intressant!
Allt det där måste ju Hasse klarat lätt som en plätt???
Det lät som ett test uppfunnet för att Hasse ska kunna briljera!:-)
.....och hans matte!