tisdag 23 maj 2023

Gotska Sandön 19 maj 2023 - varvet runt

Efter Säludden promenerade vi vidare mot Kyrkudden. Klockan var nu närmare 10 på förmiddagen, men det kändes som att vi hade hela ön för oss själva!

Inte en människa i sikte!

Strandskata
Strandskata igen


Det var ganska tungt att gå från Säludden till Kyrkudden (även om det inte var så långt "på kartan") men vi gick ju i lös sand nere på stranden hela tiden.... Så ute på Kyrkudden blev det en paus!

Efter paus knallade vi vidare, nu in på "Fransk Bukten".

Bara en strandbild igen med vackra stenar. 

Wsadnik var ett ryskt skepp som gick på grund på Gotska Sandön 1864. 20 sjömän drunknade. I försöken att få loss båten kastades det mesta överbord, bl a 3 kanoner som vardera vägde närmare 5 ton och på bilden ovan syns 2 av dem.

Ryska kyrkogården där besättningsmännen från Wsadnik blev begravda.Slutligen kom vi fram till Tärnudden, vilken förtjänade sitt namn....

Det var en hiskelig massa tärnor som trivdes där!Vad Mia fotograferar har jag ingen aning om, men det såg kul ut så jag tog en bild på henne!
 

Efter Tärnudden gick vandringen över Höga Land. Här står jag precis vid en rejäl brant, men det är svårt att få fram via kameran.....

Det här var nog en (om inte DEN) vackraste leden att vandra....

Man gick på en höjd ovanför själva sandstranden.

Höga Land

"Nymans" - den andra tältplatsen på ön. Normalt sett finns här en grillplats  ett utedass och tillgång till vatten, men när vi var här så var det grillförbud (stormkök gick bra) och vattnet var otjänligt. Vi var glada att bo på den stora lägerplatsen.

Runt år 1900 byggde fyrmästare Bourgström och hans fru en jakt- och fiskestuga. Fyrmästaren hade en son som hette Bror som gifte sig med Malin Engström, dotter till Albert Engström. Albert tillbringade mycket tid i denna stuga och det sägs vara här som han skrev boken om Gotska Sandön.

Efter Höga Land så gick vi vidare mot Hamnudden där det en gång stod en fyr....

Fyren rasade 1983 då strandlinjen eroderat bort och fyren nästan stod i vattnet. Fundamentet blev underminerat och en blåsig dag så gick det inte längre......

Så nu blev det en klätterställning för mig att kravla runt på! :-)


Fältsippor

Gotska Sandöns kyrkogård. Här ligger bl a Madam Söderlund begravd. Hon var ett original som var bofast på Sandön och kallades Madam då hon gick runt med krinolinkjolar.Efter att ha gått vidare från kyrkogården så anlände vi till "Gamla Gården" vilket var Sandöns centrum tidigt 1800-tal. I kanten av ängen där Gamla Gården är belägen så står Madam Söderlunds (numera) renoverade stuga (bilden ovan).

Madam var utfattig och levde i misär och några välborna damer på Fårö tyckte synd om henne och skänkte henne kläder, därav att hon gick runt i krinoliner som gav enne hennes smeknamn. Ställningen/Underkjolen (eller vad det heter) till krinolinerna finns fortfarande kvar i stugan och kan beskådas.

Gamla Gården där bla annat Petter Gottberg (Sveriges sista sjörövare?) bodde i början av 1800-talet.

Tror jag kört slut på Mia vid det här laget..... :-)

Efter Gamla Gården hände inte så mycket utan man promenerade i skogen tillbaka till lägerplatsen. Det mest spännande var väl att vi gick förbi ett område där de utfört naturvårdsbränning för ett år sedan.

Sedan var vi slutligen tillbaka till lägerplatsen igen - X antal timmar och 2,4 mil sedan vi startade vår vandring.

Inga kommentarer: