söndag 12 maj 2013

Utflykt med Heinz till naturreservatet på Munsö!

 Klockan 12.30 var jag och Heinz på plats i Väsby Hage, vilket är ett naturreservat ute på Munsö (mälaröarna). Ett vackert ställe som jag aldrig tidigare har besökt.
 

Det var fullt av bl a gamla, stora, döda träd. Klart Heinz ska få balansera lite! Dock på betydligt bredare yta än den smala bom som lilla Loppan balanserade på i föregående inlägg!
 

Så här skriver Länstyrelsen: "Längst ut på Munsö i Mälaren ligger Väsby hage. I reservatet finns stora sammanhängande hagmarker med pampiga ekar som ger området dess karaktär. Området växlar mellan öppna ängs- och betesmarker och slutna skogspartier. Väsby hage är lättvandrat och lämpar sig väl för strövtåg. På Roparhällsudden vid Mälarstranden i väster finns fina badklippor.

Kartor från 1600-talet över byn Väsbys ägor visar att området då brukades som slåttermark. När man på 1800-talet började odla vall på åkrarna upphörde ängshävden och området blev betesmark. Floran är mycket rik och i mitten av juli blommar brudbröd och vildlin. Det lilla oansenliga gräset älväxing, som är vanligt i Roslagen men ganska ovanligt i Mälardalen, ger delar av markerna en blåviolett ton när det blommar. Här kan man också hitta den lilla ormbunken ormtunga. Större delen av Väsby hage betas med kor och får, men slåtter sker också i en mindre del av reservatet."
 

Det var soligt och varmt så Heinz fick bada.....
 

Och efter badning måste man rulla sig! :-)
 

Det vimlade av vitsippor!
 

En vacker plats! Är ni i närheten så kan jag helt klart rekommendera ett besök!
 

Somliga "tittade in" från ovan! Visst ser det häftigt ut? Jag skulle jättegärna prova.....
 

Mera vitsippor!
 

En vacker tjärn....
 

Jag och Heinz var på Munsö ända fram till klockan halv elva på kvällen. Det sista jag var tvungen att göra innan jag stoppade honom i bilen för hemfärd var ett kvällsbad! Inte för att jag hade någon lust utan för att han var full i stinkande dy och lera (efter att ha sprungit i ett träsk),  jag stod helt enkelt inte ut med att ha honom i bilen!

Nu är det förstås så att jag inte åkte hela vägen från Skyttorp till naturreservatet i Munsö bara för att jag kände för en utflykt med Heinz..... Även om det var trevligt så tycker jag att 13 mil enkel resa är lite väl häftigt! Vi var givetvis där av ett alldeles speciellt skäl! Men jag får inte skriva om anledningen förrän projektet är officiellt och "ute till allmän beskådan". Så ni får vänta på förklaring till någon gång i juni, då allt ska vara klart! Och då skriver jag ett nytt blogginlägg om vad vi gjorde på Munsö (utöver att strosa runt och bada i Mälaren).

En annan rolig sak var att på vägen hem stod det en älg precis bredvid vägen och mumsade på en åker! Jag stannade och pratade en stund med hen, tyvärr var det alldeles för mörkt..... Jag tog några bilder, men hon var för långt borta för blixten. Men det var kul att få se hen i alla fall!

2 kommentarer:

Skogsmor sa...

Jag anar vad ni gjorde och hoppas att det gick bra!!
Väldigt vackert ställe ni var på!

Jenny sa...

Det kändes bara bra! Men slutresultatet låter vänta på sig..... Deadline är sista maj, så jag får kanske skriva om det någon gång i juni?