tisdag 26 juni 2012

Det drar ihop sig!

Det drar ihop sig till min resa till USA där jag ska dels volontärjobba på Best Friends i Utah, dels träna räddningshundar (SAR-work) i Colorado och dels vandra i nationalparker såsom Grand Canyon, Zion, Bryce etc etc
RESAN
På söndag bär det av till Det Stora Landet i Väst....  Till skillnad från här hemma så kommer jag i alla fall få det soligt och varmt! :-D Fast jag antar att när väl Juli kommer, så kommer värmen här hemma i Sverige också.... Och om det är 36 grader i skuggan och stekande sol, så tror jag att det kommer vara ganska tufft för en person som mig i Utah..... Få se om jag får värmeslag? Hu....

Resfebern börjar anlända lite smått nu.... Har börjat skriva listor på sådant jag måste få gjort innan jag far - både privat och på jobbet och listor över sådant som jag absolut inte får glömma att ta med mig! Nu på fredag åker Hetzer tillbaka till sin uppfödare där hon ska bo under min bortovaro. Lördagen kommer ägnas åt packning och sedan bär det av på söndag morgon som sagt!

Det är roligt med Google Maps.... Går ni in på Google Maps och skriver in adressen "223 West Center Street, Kanab, UT, United States" och zoomar in, så kan ni se stället som jag tror att jag kommer att bo på! Jag har bokat en enrummare på Kanab Studios.  Best Friends verkar inte ha någon gatuvy, men om man skriver in adressen "5001 Angel Canyon Road, Kanab", så kan man titta på satellitbilder om man vill!

Något annat som kommer bli kul är att jag kommer vara i USA när de firar sin nationaldag - the 4:th of July! De verkar ju vara lite som norrmännen och ha ett rejält firande, så det ska bli roligt att få se det hela!

På bilden syns programmet för 4 juli-firandet i Kanab.

RÄDDNINGSHUNDTRÄNING
Nästan en hel vecka kommer jag att tillbringa hos Ann Wichmann i Colorado. Om man vill spana på var hon bor så kan man skriva in adressen "46848 Highway 61, Otis, CO, United States" i Google Maps. Jag fick kontakt med Ann Wichmann via Anita Leander (tack Anita!). Anita har skrivit en bok om sök som jag har haft ynnesten att få hjälpa till med - men det förtjänar ett helt eget inlägg på bloggen.
Jag kommer bl a vara med på en 3-dagars kurs som Ann ska hålla i "Handling Skills" såsom en "working guest". Så här skriver Ann om kursen: These three-day training weekends are designed around you and your dog. We will work on alerts, indications, direct, agility, obedience, and search, depending on your needs. The focus is on your handling skills and useful techniques to continue the training of your dog. This is a great opportunity to learn the FSA skills from someone who has trained, certified and evaluated in the FEMA standard for 20 plus years! There will be a maximum of four handlers for each weekend.

Här följer lite info om Ann i korthet (jag har inte orkat översätta till svenska): Ann Wichmann began training service dogs in 1975, when she became the first female park ranger in the State of Colorado.
Co-founder of Front Range Rescue Dogs, Ann has also co-founded a park ranger service dog program, Search and Rescue Dogs of Colorado, and Search and Rescue Dogs of the United States. She served on the FEMA Canine Subcommittee from 1991 until 2004, helping to develop both the teaching curriculum and national standard for the Disaster Search Canine Readiness Program. Ann was one of the original FEMA system evaluators, starting in 1992, and continued evaluating through 2010. She was a Chief Evaluator, a Lead Instructor, and a Mentor in the FEMA system. She retired from the FEMA system in 2011.  Ann continues to serve as an evaluator for Front Range Rescue Dogs and Search and Rescue Dogs of the United States, and currently has three certified dogs for response.
Ann has taught throughout the country and spoken internationally on the development and training of search dog teams in both wilderness and disaster environments. She has certified five canines to the FEMA disaster standard and four canines to wilderness air scent standards. In addition, Ann has trained, handled and certified dogs in trailing, water, cadaver, evidence and avalanche search. She and her dogs have responded to search emergencies since 1984, including multiple wilderness searches; the World Trade Center disaster in 2001; the sugar plant explosion in Scottsbluff, Nebraska; multiple hurricanes; the flood in Fort Collins, Colorado; as well as tornadoes in Limon, Colorado, and Greensburg, Kansas.
Gissa att jag är exalterad som ska få komma och träna för Ann - det ska bli otroligt spännande! För den som vill så kan ni gå in och titta på Anns hemsida: Jenner´s Run

För de som inte vet.... Federal Emergency Management Agency (FEMA) är en myndighet i USA under Departementet för inrikes säkerhet som sätts in vid större katastrofer och/eller krig. Den har hand om bland annat upprensningen av strålningsdödade kroppar vid kärnvapenkrig, och infrastruktur under och efter katastrofer. Säkerställa vatten, el, kommunikation och vägar under/efter krig och katastrofer
VOLONTÄRJOBB
Jag anländer till Las Vegas den 1:a juli och eftersom jag inte vill missa en minut (och jag är inte ett dugg intresserad av kasinon och sådant) så drar jag direkt till Kanab och letar reda på min lägenhet, checkar in och drar sedan vidare till Best Friends där jag först ska få en tur runt området. BF är så stort att det blivit en turistattraktion och de har 4 turer varje dag runt området för allmänheten. När jag åkt turen och sett hur området är upplagt så ska jag få träffa någon (som jag inte vet namnet på ännu - jag ska fråga i receptionen) som jag sedan ska diskutera upplägget med och hur mycket jag ska jobba och med vad.

Best Friends handlar inte bara om hundar utan de har ett antal olika avdelningar. Förutom Dog Town så finns Cat World, Bunny House, Horse Haven, Parrot Garden, Piggy Paradise och Wild Friends. Jag har haft lite mailkontakt med BF (såklart) och jag ska börja med att tillbringa en eller ett par dagar i Dog Town för att efter det kan jag få tillåtelse att låna med mig hundar hem till min lilla enrummare efter att ha jobbat färdigt för dagen. Men efter att ha varit på Dog Town, så ska jag tillbringa en dag på vardera av de andra avdelningarna (för att sedan koncentrera den tid jag har kvar på Dog Town igen).  Jag räknar med att man får observera och lyssna en massa och vara beredd på att spendera en hel del tid med att rengöra hundgårdar och rasta hundar...... Men jag ser verkligen fram emot det också! :-D

THE GREAT OUTDOORS
Sist men inte minst så vill jag få tid över att vandra i de fantastiska nationalparkerna som finns i området....

Canyonlands

Grand Canyon 

Bryce

Zion

Lake Powell

Jag fattar inte riktigt själv hur jag ska hinna med allt på 4 veckor, men skulle jag få någon dag över så stannar jag väl i Las Vegas på vägen hem och shoppar lite.... ;-) Eller lägger in en dag i Denver. Vi får väl se.... Skulle kunna tänka mig att handla på mig en del elektronik och kameror. Samt friluftsprylar.... Samt gå i någon gigantisk hundaffär (som jag antar att de har "over there"...).

4 kommentarer:

Skogsmor sa...

Ojojoj vilken resa du ska göra!!!
Jag är så glad för din skull men också lite ängslig.....det är ett mammaproblem som jag delar med många:-)
Hoppas du hör av dig varje dag på fb åtminstone! Skulle vara så skönt att veta att allt är ok!
Längtar redan efter att du ska komma hem och berätta om allt du varit med om!:-)

Skogsmor sa...

.........och skulle du träffa Cesar Millan så vet du att jag skulle dööööööö av lycka om du hälsade från mig och tog kort på honom!:-)
Han har ju en ny sorts show i TV nu där han hjälper rescue centers att rehabilitera hundar och få ut dem till nya ägare, så det är ju inte helt omöjligt att di träffar honom....:-))

Jenny sa...

Jag tror det är helt omöjligt att träffa CM där. Best Friends tränar inte alls efter hans metoder. Men om jag mot all förmodan skulle se honom så lovar jag att ta kort! ;-)

Skogsmor sa...

Och du......inte bara ta kort - hälsa från mig att jag är hans största fan!!!!!!!!!!:-))