tisdag 12 januari 2010

På tal om att träna hund när det är kallt....

Man får höra så mycket åsikter och tankar om hur kallt det får vara innan man skippar att träna hundar men vad är det som gäller egentligen? Jag vet att travtävlingar ställer man in vid 25 minusgrader, men en häst är ju ett helt annat djurslag.... Så jag bestämde mig för att försöka få svar från en vettig, insatt människa! Jag mailade Anette Johansson, distriktsveterinär i Kiruna samt slädhundförare. När vågar hon inte längre träna med sina hundar?

Svar: Hej. På senare år har man tittat på om luftvägarna tar skada av att utsättas för kall luft. Slemhinnan i luftrören påverkas helt klart men återhämtar sig snabbt. Någon speciell temperaturgräns finns inte, det får man bedöma själv. Jag undviker helst att träna mina blandningshundar om det är under -25 men ibland får man göra undantag som till exempel de senaste veckorna. Man jag klär på alla om det är så kallt. Hur fort man kör påverkar förmodligen också. I ett lägre tempo hässjar ju inte hunden lika mycket. Anette Johansson, leg.vet. (DVM)

Slutsatsen tycker jag blir är att man kan anstränga hunden ganska bra utan att vara rädd för skador (klart man ska värma upp hundarna ordentligt först...) ända till minus 25 grader. Ett sökpass skulle alltså kunna vara helt okej. Däremot är det ju besvärligt med sök eftersom hundarna ligger så länge i bilarna..... Tänk om elstolpar kunde sitta uppe vid parkeringen i Lunsen så att man kunde koppla in en kupevärmare! Vad sök vi skulle kunna köra då!

Jaja, jag har ju redan skrivit mina tankar om kyla och sökträning men nu har jag ju fått mina tankar verifierade av Anette Johansson också! Och nu har jag delgett er hennes svar också!

4 kommentarer:

Skogsmor sa...

Jahaja, då vet jag det!

Camilla sa...

Va, beställde ni ingen bensinvärmare till er nya bil....

Jenny sa...

Näee, dessutom är det Uffes bil..... (fast det är jag som köpt den! ;-))

Camilla sa...

Åh tusan, va bra han har det då... :-) borde det inte vara tvärtom :-)
Jag funderade på en Volvo V40 innan jag köpte min V70 och den hade bensinvärmare det ska min nästa bil ha....det är skitbra...en kompis har det i sin bil och det är rena rama lyxen...