onsdag 16 juli 2008

Ut o vandrat!

Uffe och jag började vår vandraing vid Lövstabruk. Vi hade bestämt att vi skulle vara ute i två dagar med en natt i tält. En liten check av oss själva och utrustningen innan vi åker till Jämtland längre fram i sommar.
Vi utgick som sagt från Lövstabruk och dess herrgård som uppfördes (liksom det övriga bruket) efter rysshärjningarna 1719 och stod klar på 1730-talet. Herrgården har ägts av fam. De Geer sedan 1600-talet fram till 1986 då den överläts till en stiftelse. 1997 övergick herrgården i Statens Fastighetsverks ägo och Stiftelsen Leufsta driver verksamheten och driften.

Upplandsleden sträcker sig från Lövstabruk och ner till Österbybruk (eller tvärtom, vilket kanske är vanligare att man går). Vi gick i alla fall längs Upplandsleden ner till något som heter Risön.

En liten rast längs med vägen vid en sjö som heter Finnsjön. Mycket broms och fästingar var det men jag kan starkt rekommendera "Off" som var överlägset i att skrämma bort dylika små monster! Bara vi såg till att använda "Off" så blev vi inte alls besvärade!

En del av vägen gick längs med skogsbilvägar, men delvis var det även så här vacker natur att promenera i!

Här stannade vi och rastade ett tag - mycket trevligt, tyckte både hundarna (som tog sig nerför branten för att bada) och vi!

Några etapper var spångade och tur var väl det för annars hade vassen gått över huvudet på oss! Hundarna syns ju knappt i vegetationen!

Mot slutet av dagen var vi bra trötta och glada att se Risön dyka upp! Gården Risön som en gång var en by med flera familjer ägs idag av kronan (staten), drift och underhåll sköts av Länsstyrelsens förvaltare. Risön består av några hus/stugor som har plats för upp till 30 övernattande. Det finns även möjlighet för tältning i anslutning till husen vilket var vad vi gjorde - tältade alltså! Det är möjligt att 30 pers kan bo på Risön, men när vi vandrade dit så var det inte en levande själ där! Det gjorde inte oss något - vi huserade gladeligen runt för oss själva!

En välförtjänt paus efter vandringen!

Efter ankomsten slöade vi en bra stund....

Men sedan gjorde sig magen påmind så här åt vi kvällsmat - den avancerade middagen bestod främst av tortellini - men det har väl aldrig smakat så gott som denna kväll?

Axa slöar i tältet.

Jag placerade för säkerhets skull en ryggsäck emellan för att markera ut en privat zon för hundarna och de samsades väl (det vill säga, de höll sig på varsin sida om säcken).

På väg hem... Heinz har siktet inställt och gav mig draghjälp större delen av vägen!

Heinz rastar och släcker törsten längs Upplandsleden!

Man var ganska glad när man återsåg infarten till Lövstabruk... Två dagars vandring, ca 3 - 3,5 mil, ca 15 kg packning och en natt i tält ger en den känslan... Men också en känsla av tillfredsställelse!

På väg tillbaka till parkeringen upptäcker jag den här gräsmattan - lite rolig! Fast det måste vara ett j**la pillergöra att klippa gräsmattan.... :-) Det här är ju mer kitsch än vad Skogsmor lyckats få till! *s*

3 kommentarer:

Anonym sa...

Å, vilket äventyr i vardagen!:-))
Härligt med så fint väder och kul för voffsarna!

Hmmm.....den gräsmattan gillade jag inte....vilken massa onödigt tjafs!?

Anonym sa...

Men vad det ser härligt ut... vill också ut o vandra så...

Ses vi i Märsta??

Jenny sa...

Vi ses nog i Märsta förr eller senare... *s* Lägret i början av augusti missar jag dock, eftersom då är jag uppe o vandrar i Stekenjokk! :-D