tisdag 15 juli 2014

Dubrovniks ringmur; ett världsarv


Dubrovniks ringmur, som omsluter hela gamla stan. Ett av UNESCOs världsarv.
 
Dag 2 så gick jag, mamma (bilden) och Ulf ett varv på Dubrovniks ringmur.
 

Blev ett par bilder på mamsen. Ulf gömde sig så gott det går!
 

Dubrovniks gränder är även charmiga "från ovan"!
 

Kroatiens mest besökta turistattraktioner, och man får bara gå upp på den efter att ha betalat 100 kuna (så värt det) och under vissa tider, så tyvärr var det svårt att få till bilder utan andra människor i blickfånget. Jag lyckades ganska bra genom att vara där direkt klockan 8 när det öppnade, men folk fyllde på i ganska så rask takt....
 

Det tidigaste försvarsverket i form av en palissad uppfördes troligtvis redan under 700-talet. En mur av sten började uppföras under 1100-talet och fram till 1600-talet skedde flera tillbyggnader och förstärkningar.
 

Dubrovniks ringmur sträcker sig 1940 meter och är på sina ställen upp till 25 m hög. Mot inlandet är muren 4–6 m bred och mot Adriatiska havet 1,5–3 m bred. Utöver själva muren finns det 16 torn, 3 fort, 6 bastioner, 2 befästningar, 2 fortifikationer, 2 klaffbroar och vindbryggor.
 

Ön Lokrum i Dubrovniks bakgrund. Den ska få ett eget inlägg!
 

Återigen ett exempel på hur kroaterna använder växtlighet för att få skugga/skydd på sina uteplatser....
 

Vackra utsikter var man än tittade.....
 

Duvor byggde bon i själva muren....
 

Här vill man inte trilla ner.....
 

Dubrovnik med lokrum i bakgrunden. Många av taken ser nya ut och det stämmer.... Staden blev nämligen rejält påskjuten av serber i början 90-talet, så en stor del av alla tak var tvungna att repareras efter att kriget slutade i mitten av 90-talet.
 

Det var en jättetrevlig promenad som skulle ha tagit ca 1 timme enligt olika turistsajter, men för oss tog det närmare 2 timmar..... Dels för att jag stannade och tog kort hela tiden, men även för att det var så himla fint att man var tvungen att gå långsamt och insupa omgivningarna! Dessutom var det stekhett fast det var på förmiddagen, men tack och lov fanns det ett par kiosker som sålde vatten (för det hade vi givetvis glömt att ta med oss).
 

Fort Lovrijenac (till höger i bild) eller St Lawrence fästning, ofta kallad "Dubrovniks Gibraltar", är en fästning och numera även en teater som ligger utanför den västra muren som omringar staden Dubrovnik i Kroatien, 37 m över havet. Fortet är känt för sina pjäser och sin forntida betydelse i att motstå venetianskt styre.
 

Stradun till vänster och Onofrios fontän till höger i bild. Onofrios fontän är en 16-sidig dricksfontän byggd av Onofrio de la Cava (1438 - 1444). Fontänen är en del av stadens vattensystem som Onofrio lyckades skapa genom att ta vatten från källan i Rijeka, Dubrovacka. Källan är belägen 20 km från Stora Onofrios fontän och den här konstruktionen ansågs vara ett mästerverk på sin tid.
 

Uffe poserar med Kroatiens flagga!
 

Berget Srd överblickar Dubrovnik. Det finns en fästning på toppen, som innehåller ett litet museum som beskriver dess historia. Fästningen användes så sent som i kriget på 90-talet mot serberna, men har givetvis en mycket längre historia än så.... Man kan ta en linbana upp till toppen, vilket vi gjorde senare under veckan.
 

Lovrijenac har en triangulär form med tre terrasser. Tjockleken på väggarna som vetter mot utsidan (och externa fiender) når 12 meter, medan den del av väggarna som vetter mot insidan, dvs själva staden, är bara 60 cm tjocka. Man byggde så medvetet för att säkerställa att staden var säker även om det blev ett myteri ute på fästningen (då kunde staden skjuta fästningen sönder och samman).
 

Varmt var det och fint var det! Så det blev många små pauser.... Här med Lovrijenac i bakgrunden!
 

Dubrovniks stadsmur mot havet.
 

Lovrijenac till vänster och stadsmuren till höger. Mitt emellan är en liten hamn där kajakturerna utgår ifrån...... Givetvis passade jag på att paddla kajak en dag!


Några av kajakerna syns på denna inzoomade bild!
 

Mamma trampar på! Nu har vi snart gått runt hela muren!
 

Ännu en paus - denna gång under vinrankor, som gav skugga!
 

En pub nedanför muren, klamrar sig fast på klippväggen....
 

Går man ett varv på ringmuren får man jättefina vyer över både havet och själva gamla stan i Dubrovnik!
 

Dubrovnik!
 

Givetvis tog jag några filmer också! :-)


Det är inte så långa, men väl värda att se (om man vill få ännu mer känsla för hur vackert det är).


Slutligen en liten film som visar muren, fästningen och ön Lokrum från vattensidan!

Inga kommentarer: