tisdag 15 juli 2014

Dubrovnik och Villa Gloria


Vecka 26 åkte jag och hela kärnfamiljen till Dubrovnik i en hel vecka. Så skönt att slippa det rådande svenska vädret som bestod av ca 10 grader och regn..... Utsikten ovan är från balkongen på Villa Gloria där vi bodde!
 

Villa Gloria var perfekt placerat alldeles utanför Dubrovniks "Gamla Stan" och hade nära till både centrum, strand, linbana och livsmedelsbutiker. Nackdelen var att det (som så många andra byggnader i Dubrovnik) låg i en gränd i en bergssluttning - det betyder trappor! Man får se det positivt, vi fick gratis motion på semestern.....


Utsikten från Villa Glorias balkong....
 

Första dagen och vi var ivriga för att få komma ner och se staden....
 

Mycket gammalt och mycket sten i gamla stan....
 

Stradun heter själva huvudgatan.
 

Den är gjord i marmor! Vilket gjorde den lite hal.....
 

Dubrovnik är fullt av gamla charmiga gränder och - givetvis - en massa trappor.....
 

En av de otaliga gränder som fanns....


Stradun  är 300 m lång och går mellan Pile- och Pločeporten. I början och slutet av gatan finns två fontäner (Onofrios stora och lilla fontän) samt två klocktorn (stadsklocktornet och franciskanerklostrets klocktorn). Utöver detta kantas Stradun och dess sidogator av ett palats, två kyrkor, två kloster och flera butiker, restauranger och kaféer.
 

Dubrovnik har ca 50 000 invånare, men antalet besökare räknas i miljoner. I gamla stan bor det bara ca 1000 personer permanent. Stadsmuren är från 1400-talet och man kan promenera runt hela gamla stan på muren, men det får bli ett eget inlägg....
 

Solnedgång på villa Glorias balkong.
 

Gillade den här balkongen.... De hade utnyttjat ett träd för att få skugga! :-)


Kvällspromenad i Dubrovnik! Medan vi var där spelade Kroatien mot Mexiko i VM i fotboll, så vi masade oss ut på kvällen för att följa matchen på en tv på någon av de otaliga pubar som finns. Tyvärr förlorade Kroatien.... Hade ju varit kul om värdlandet vunnit.
 

Nattlig promenad i Dubrovnik


Utsikt från balkongen..... Dubrovniks stadsmur!

Inga kommentarer: