Japp, ett nytt lagförslag om hur hundar och katter ska skötas ligger ute på remiss just nu. Lagförslaget gäller alla som har hund och katt, inte bara de som har över 10 hundar/katter (tillståndspliktigt) eller bedriver hundverksamhet. Förslaget kan läsas i sin helhet här:Lagförslag
Remisstiden går ut i mars så jag tycker att alla som har hund bör läsa igenom vad det är som ligger på förslag, tänka på vad lagkraven kan komma att innebära och skicka in sina åsikter till djurskyddsmyndigheten. Speciellt alla vi som tränar sök, för om någon djurskyddsinspektör skulle få för sig att göra en raid på någon sökträning så ligger vi pyrt till med detta lagförslag! Ja, jag vet att det var tvivelaktigt med den gamla lagen, men nu när det är dags för lagstiftning så vore det väl j**t bra att få till en lag så att man kan bedriva sökträning lagenligt! Tycker det vore orättvist om utställare och jägare ska få ha sina hundar i bur en hel dag men vi får inte ha hunden i bilen vid organiserad sökträning....
Mina åsikter har jag mailat iväg ikväll. Jag kommenterade bl.a följande (mina kommentarer har denna färg):
14 § Hundar och katter får inte förvaras i bur utom vid följande tillfällen.
1. Hundar och katter får förvaras i bur på utställning.(det är jag som fetlagt texten) Buren ska då vara täckt på minst två sidor och hundar ska rastas minst varannan timma.
2. Vid transport i samband med tävling får hundar på tävlingsplatsen och till
och från tävlingsplatsen övernatta i transportmedlet. Om man själv sover i bilen då? Jag har själv varit på hundläger och hade en stor volvo kombi. Med fällda baksäten så låg jag raklång på madrass och hade det jätteskönt och gott om plats i lag med min hund (70 cm i mkh)… Och det finns de som byggt om sin ”folka-buss” genom att slita ut alla säten baktill och skapat någon slags ”fattigmans-husvagn” där de bor med sin hund på läger och flerdagarstävlingar. Om man själv sover där, borde hunden kunna göra det också….!?
3. I samband med transport får hundar och katter förvaras i bur. Dock får
förvaringen inte överstiga ett par timmar då bilen står stilla. Jag pendlar ofta till Gotland. Båtresan tar ca 3,5 timme och under den tiden står ju bilen still hela tiden – eller kan man likställa det med transport i alla fall, eftersom bilen befinner sig på en båt som rör sig? Det finns möjlighet att ta upp hunden på särskilda hundplatser, men dessa platser täcker långt ifrån behovet i högsäsong. Man är tillåten att gå ner och titta till hundarna en gång i timmen under överfarten i nuläget.
4. I samband med jakt får hundar förvaras i bur max 8 timmar om de rastas
minst varannan timma. Här borde det verkligen finnas ett tillägg – ”och organiserad sökträning”. Fråga vem som helst som kör bruksgrenen sök….. Om ”ett par timmar” är likställt med 2 timmar (såsom "ett par skor" betyder 2 skor) så är det ju näst intill omöjligt att träna denna gren. Vid tävling är man ju i lag med sin hund hela tiden så då kan man ju ha denne ute ur bilen, men vid träning fungerar det ju inte eftersom man måste hjälpas åt med träningen av varandras hundar. Tillsyn och rastning får de ju frekvent då det kommer och går folk nere vid bilarna hela tiden och man hjälps ju åt att ”titta till” och även rasta varandras hundar.
Vid förvaring i bur enligt ovan ska bestämmelserna i 6 kap. 36 § samt
utrymmesmåtten i bilaga 1.7 Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och
allmänna råd (DFS 2004:10) om transport av levande djur följas. Den föreskriften börjar med att säga att den inte gäller för enstaka hundar och katter i icke-kommersiellt syfte. Så då torde punkt 3 ovan falla bort och kanske även punkt 4 (om den inte omarbetats nyligen)? Kanske även punkt 2 om man tävlar med en hund som det inte ska avlas på (man tjänar ju faktiskt inga pengar på att tävla normalt sett)…
Allmänna råd till 2 kap. 3 §
Exempel på berikning för rastgård är: siktbarriär i och mellan
rastgårdar, möjlighet att gräva, stolpar att markera på, hållbara leksaker
och regelbunden ”ommöblering” i rastgården.
siktbarriär: en anordning av något ogenomskinligt material som förhindrar
att djur kan se igenom den, som trävägg, träskivor, ogenomskinlig plast m.m.,
Hur kan en siktbarriär anses som berikning?
2 § I en rastgård ska det finnas en från marken upphöjd liggplats som är
minst lika hög som mankhöjden på hunden, dock alltid minst 0,5 m hög.
Liggplatsen ska vara så stor att hunden utan problem kan ligga ner i naturlig
ställning. Små raser och hundar med nedsatt rörlighet ska ha landgång eller
trappa om de ej förmår att hoppa upp själva. Hittar inget i konsekvensanalysen om att högre hundar behöver ha en högre liggplats (visat genom forskning)? Vad är syftet med lagen? Att de ska kunna ligga utomhus och slippa fukt och kyla från backen? Den fukten och kylan lär väl knappast öka med hundens mankhöjd? I så fall borde man kunna ha t ex 0,5 meter för alla?
12 § Hundar som hålls inomhus utan fri tillgång till rastgård, ska rastas
utomhus minst var sjätte timma under dagtid.
Hundar som permanent hålls i rastgård ska dagligen rastas på annan plats.
rasta/rastning: utomhusvistelse i koppel eller rastgård då hunden har
möjlighet att i lugn och ro uträtta sina behov och få utlopp för sitt behov att röra
sig och lukta av omgivningen,
Här ser jag genast en besvärlig hundägare framför mig (sant fall) som hade sina hundar i hundgård hela dagarna men på nätterna sov de i boxar i ladugården, som var belägen kanske 10-15 meter från hundgården. Han hävdade bestämt att de rastades på annan plats varje dag eftersom de fick gå lösa från rastgården till ladugården. Om han stannade några minuter i ladugårdsdörren så hann de gott och väl ”springa runt lite grann och göra vad de skulle”. Själv anser jag ju att det inte är tillräckligt, men han har ju på sitt sätt rätt. Vet en annan hundägare som hade hunden dygnet runt i hundgård men menade att den rastades dagligen på annan plats eftersom den fick springa ut på gräsmattan utanför under den korta tid det tog för honom att byta mat och vatten. Men den fick ju springa en repa löst och den hann säkert pinka också (tik) om den ville det….. Går det inte att få till en bättre definition på rastning? Minst 15 - 30 minuter beroende på om hunden hålls ensam eller i lag med andra hundar? Den tiden kan väl inte vara för mycket begärt?
17 § Hundar och katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett.
Allmänna råd till 1 kap. 17 §
Kontakt med människor bör ske några timmar varje dag genom
aktivering, rastning eller annan sysselsättning.
Valpar och kattungar under 6 månader bör inte sitta i karantän.
Har en hund behov av att umgås med just människor? Flera timmar om dagen? En hund som går i lag med andra hundar – har den fått sitt sociala behov tillgodosett? Behöver den verkligen umgås med människor? Eller kan man titta till den 2 ggr per dag, och då bara vara där korta stunder? Det allmänna rådet borde – i mitt tycke – vara en lag (dvs ska istället för bör) om hunden inte har andra hundkompisar (eventuellt andra djurkompisar). Vad är förresten ”några timmar”? Är det mer än ”ett par timmar”?
23 § Djur som är omhändertagna enligt 31 eller 32 §§ djurskyddslagen, får
inte omplaceras innan dess medicinska och mentala status kontrollerats…//…Detsamma gäller hundar och katter som ska omplaceras av andra orsaker.
Hur ska det kontrolleras? Och av vem? Om någon vill sätta ut sin hund på Blocket.se eller liknande – måste hunden ha mentalbeskrivits innan? Oavsett ålder på hunden vid omplaceringen? Det omplaceras ju valpar/unghundar titt som tätt också. Det är ju ganska många hundar som ligger ute för omplacering ”för jämnan”. Anordnas verkligen så många MH:n att alla hundar har en chans att testas? Eller vad ska den enskilda person som ska bedöma mentaliteten (om det inte behövs MH) ha för bakgrund/utbildning? Och hur långt har man kommit i kunskapen om att utvärdera en katts mentala status? Och vad gör man med den information man får fram? Är det bara att det ska klargöras för köparen så får denne själv ta ställning – eller ska vissa fel göra att man inte får omplacera hunden (men jag antar att man inte tvingas till att avliva den om man istället väljer att ha kvar den….?)? Om korning har det ju dessutom visats att hundarnas mentala status tenderar att vara olika beroende på vem som har bedömt dem, dessutom har de generellt en ”sämre” (lägre) bedömning vid dåligt väder…. Det finns ju hundar som gått från underkända till att få riktigt höga poäng vid nästa testtillfälle….
Avel
24 § Djur får inte användas i avel om
1. de har sjukdomar eller funktionshinder som kan nedärvas till avkomman, Vad betyder ”kan nedärvas”? Hur ser man på sjukdomar/funktionshinder som kan vara till viss del ärftliga, men även uppkomna pga miljön. Hur ser man på sköldkörtelrubbning, addisson´s med mera där man inte vet hur det nedärvs eller om det nedärvs? Sköldkörtelrubbning är ju dessutom (efter vad jag förstått) ett symptom och inte en diagnos efter som det kan vara olika faktorer som ger felet. Wobbler likaså. I alla fall för ett par år sedan visste man inte hur det nedärvdes, men eftersom det är så vanligt inom vissa raser så lär man väl anta att det är ärftligt…..till viss utsträckning i alla fall. Men det betyder ju inte säkert att avkommorna får det…? Det är t ex inte vetenskapligt bevisat att addison´s nedärvs men det finns en misstanke om ”ärftlig komponent”. Ska ”misstanke” vara tillräckligt för att en hund inte ska få användas i avel? Detta känns som stor risk för ”tandlös” lag…
2. de är kända bärare av eller är sannolikt bärare av anlag för sjukdom eller
funktionshinder som kan nedärvas till avkomman,
3. de uppvisar beteendestörningar i form av överdriven rädslereaktion eller
aggressivt beteende i oprovocerade eller för djuret vardagliga situationer, Vem avgör detta?
eller
4. de saknar förmåga att föröka sig på ett naturligt sätt.
Andra punkten gäller inte om reproduktion sker mellan två individer där
minst den ena är konstaterat fri från anlag för sjukdom eller funktionshinder
som kan nedärvas till avkomman och anlaget för sjukdomen eller
funktionshindret är recessivt.
10 § Följande mått är minimimått vid förvaring …….. (m.fl paragrafer)
Varför ska hundar och katter ha en takhöjd på 1,8 resp 1,9 meter? Jag har sett sommarstugor med lägre takhöjd där man bott i flera månader utan problem för vare sig ägare eller hund/katt (fast en 2-meters man skulle väl knappast trivas…). Jag kan förstå mått såsom (för häst) 1,5*mkh=takhöjden – men att en katt på ca 30 cm höjd ska ha en takhöjd på 1,9 meter när en häst på 1,55 meter kan ha en takhöjd på 2,3 meter….??? Då får hästen en takhöjd på 1,5 ggr sin mankhöjd medan katten ska ha 6,3 ggr sin mankhöjd! Och motsvarande för en liten hund är då 6 ggr sin mankhöjd…. En häst torde ju vara lika benägen att stå på bakbenen som en hund… Och förståelsen för lagen måtte minska ännu mer om man kan ha en hel flock med kossor i ett utrymme utan krav på någon specifik takhöjd alls (förutom att de ska kunna stå naturligt). (Nötkreatur rider ju dessutom på varann, så de kan ju stå på bakbenen rätt ofta….) Och om man vill att en katt ska kunna klättra på höjden så borde det väl räcka med att en del av rastgården/rummet är högre så att tex ett rum med snedtak skulle funka? Man lär väl knappast berika miljön hela vägen upp i taket över hela golvarean ändå (det står det i alla fall inget i paragraf 2 om)?
1 kommentar:
Håhåjaja:-)
Tror du det blir nåt svar på dina kommentarer? Vore intressant att höra isåfall. Men det verkar vääääääääldigt allmänt hållet hela lagförslaget - ingen "visa-med-hela-handen-lag" precis om det går igenom i det där skicket.
Skicka en kommentar