torsdag 17 augusti 2006

Seriöst?

För ett par år sedan slutade jag köpa Aftonbladet efter att de hade haft hetsjakt på våra stackars hundar. Minsta lilla händelse, om det så var i Sverige eller utomlands, slogs upp stort med braskande rubriker om MÖRDARHUNDAR!!!! Bl.a. skrev de att "dobermanns var avlade för att hugga mot strupen"....

Efter att ha avstått från tidningen i ett par år så började jag köpa den "lite till och från" för ett tag sedan - men nu är det finito! Vilken oseriös smörja!

” Det finns ingen människa som blir glad över att äta flytande vegetabiliska oljor som förmåtts att ändra konsistens, färg, smak och lukt genom en hiskeligt äcklig process. Läs innehållsförteckningen och avstå mat som innehåller härdat fett så har du både skyddat dig mot transfetter och gud vet vilka obehagligheter som gömmer sig i det konstgjorda, billiga fettet som bara gör industrin lycklig.”

Ovanstående påståstående är skrivet av Karin Ahlborg, där hon i samma artikel fullständigt nergör det svenska Livsmedelsverket för att de inte ser någon skillnad på att äta olika typer av fetter…. KRAV-varorna innehåller ju inga av de transfetter som hon dömer ut så hårt…. Men hur hänger det ihop med att KRAV-maten var ju inte bättre än annan mat? Och det tror hon ju stenhårt på, för det har Livsmedelsverket sagt??? Ehh….

” Vi i Sverige har världens högsta konsumtion av margarin. Förmodligen för att vi tror att vi är hälsosamma som äter lättmargarin och undviker smör. Men det finns ingenting, absolut ingenting som talar för att det skulle vara bra med margarin. Tvärtom är det en helt konstgjord produkt med rätt äckliga kemiska processer inblandade. Vad sägs om det här:
Den vegetabiliska oljan utvinns ur frön, i vissa fall med hjälp av extraktionsbensin.
Man behandlar oljan med fosforsyra och lut.
Man bleker oljan för att få bort den naturliga färgen.
All naturlig smak och lukt tvättas ur oljan.
Om fettet härdas - så att den flytande oljan blir fast - används nickel.
Om fettet istället "omestras" för att bli fast, slås fettmolekylerna sönder och sätts ihop på ett slumpmässigt och inte alls naturligt sätt.
Om det behövs delas fettet upp i olika smältpunkter med hjälp av lösningsmedel. Sedan är det bara att färga och smaksätta margarinet så att det blir så likt smör som möjligt. Under processerna har många viktiga näringsämnen och egenskaper tagits bort ur fettet.”

Ovanstående har också Karin A skrivit i Aftonbladet. Gissa vilka som inte håller med henne? Jo, det svenska Livsmedelsverket….. Enligt dem är det bara att glufsa vidare på lättmargarin! De rekommenderar det till och med till barnen. Och gissa vilka som inte tillåter den behandling av mat som hon nämner som så farlig ovan? Jo, KRAV…. Men visst…. När Livsmedelsverket säger att KRAV inte är hälsosammare än annan mat – då är de tydligen stora auktoriteter i hennes värld…. ?

Nä, det där har hon bara skrivit för att provocera. Och det är väl vad min uppfattning är om de flesta journalister som jobbar på Expressen och Aftonbladet är – de är bara ute efter att kasta ur sig braskande påståenden och sedan sitta på kafferasten och jämföra vem som fått flest mail etc etc Den med störst reaktion vann och de övriga får fundera på hur de ska locka fler läsare (= reaktioner) till just deras artikel….

Och provocerad blev jag ju, så då har hon väl lyckats då! ;-)

Några länkar…

http://www.radron.se/templates/news____5979.asp Ekologiska jordgubbar har mer antioxidanter

http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=365566 Politiken.dk Økologi gavner sundhed og immunforsvar

http://www.krav.se

3 kommentarer:

Anonym sa...

Skicka in din text till insändarsidan på Blasketblaskan - kan man göra på internet.
Och köp aldrig mer Slaskeblaskan!(-:!
Journalister av idag är en särskild sort...man ser dem även på TV...blir så trött på dem!

Jenny sa...

Dom tar väl aldrig in en så här lång text.... - Kort, kärnfullt (läs: provocerande) och på max 100 tecken ska det vara! :-(

Anonym sa...

Alltså - komprimera!