torsdag 17 augusti 2006

Djurhållning

Måste ju kommentera lite om dagens artikel.... Bl.a skrivs det att KRAV-djur skulle vara sjukare??? Snacka om att läsa slakt-statistik som Fan läser Bibeln.... Den som är intresserad kan ju gå in och kolla statistiken själv.... Den sista statistik som jag vet om publicerades i slutet på 2005 och avsåg hela 2004. Antar att hela 2005 kommer i slutet av detta år.
Slaktstatistik

Jaha? Så grisar har en högra andel ledproblem? Tja... Ta en häst och ställ den i en box dygnet runt, året om. Ta sedan en annan häst och låt den busa runt i en hage med sina polare. Vem tror ni löper störst risk för ledproblem? Ska vi nu låta alla hästar stå inne och aldrig få gå i en hage för att de löper större risk att skada sig och därmed åsamkas ett lidande? Det är, enligt statistiken, 6% av KRAV-grisarna som har ledproblem jämfört med 3% av de konventionella.
Det finns exempel på eko-besättningar som ligger mycket lågt i ledanmärkningar genom förebyggande vaccination. Det vore något att utnyttja mera.

"Hälsostatusen i övrigt bland ekogrisar är generellt mycket god, det är t ex ovanligt med ledinflammationer och diarréer bland smågrisar och avvanda grisar. Agalaktier hos suggor förekommer nästan inte alls. Ekogrisbesättningar behandlar mycket sparsamt och inte heller har anledning att behandla med antibiotika annat än i undantagsfall. Men detta kommer inte till uttryck i de siffror vi får fram i slaktskadestatistiken." (taget ur dokumentet om slaktstatistik)

Varför nämner inte Aftonbladet att KRAV-grisarna har mindre luftvägsproblem? Det är väl inte lika roligt att skriva, kanske...? Ekogrisarna har hälften så mycket lungsäcksanmärkningar (3,3 jämfört med 6%) samt något lägre andel lunginflammation än de konventionella grisarna. Det förklaras av att ekologiska grisar har tillgång till utevistelse och frisk luft året runt och lägre beläggning i stallarna och därmed lägre tryck av luftburna smittor.

Gunnar Johansson, Svinhälsoveterinär på Svenska Djurhälsovården förespråkar ekologiskt för grisarna då de har det bättre både fysiskt OCH psykiskt, men vad vet jag.... Livsmedelsverket kanske har sagt att det inte är bra? ;-) *ironi*

Sven Viring, Nöt- och fårhälsoveterinär på svenska Djurhälsovården och som tidigare jobbade på SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt), tycker att det har varit väldigt bra att KRAV kunnat gå i bräschen och visa på att det går att ha en djurhållning som inte avmaskar slentrianmässigt eftersom parasiterna blir mer och mer resistenta.

I övrigt tycker jag folk ska gå in och läsa vad KRAV svarar.... Det finns fler forskningsrön om att eko-djur är friskare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller helt och hållet med dig! Men tyvärr kan alla rapporter tolkas som personer vill tolka dem. Och journalister har en förmåga att missuppfatta saker, de jobbar på ackord....

Jenny sa...

Förstår om "snabba", aktuella nyheter kan bli felaktiga pga missuppfattningar, men nog borde de ha mer tid på sig när de jobbar med reportage! "Kvällsblaskan avslöjar..." Avslöjar vadå? Att de inte har tid till att skriva vettiga reportage? Nä, Slaskeblaskan lär nog aldrig vinna Pulitzer-priset.... ;-)