fredag 27 april 2012

Djurplågeri enligt ESDAW?

Jag gick med i en grupp på FB som heter ESDAW. Det ska stå för European Society for Dog and Animal Welfare. Varför de inte tror att hundar är djur vet jag inte.....? Nåväl, det verkade vara en bra sida som tog upp bra saker som att gatuhundar förgiftas i t ex Östeuropa. De hundarna går en mycket plågsam död till mötes och det är ju jättebra att problemen uppmärksammas. Det är också bra att det finns folk som gör gemensam sak för Europas djur t ex alla dessa långa transporter...... Det sista jag hörde var att det har byggts ett jättegigantiskt slaktsvinsstall i Ryssland och de köper in grisar från Danmark och föder upp. Grisar som då får åka 2 dygn på transportbilen! Är det rimligt att man ens får bygga sådana anläggningar där djuren ska transporteras så långt? Det finns massor med frågor som man kan jobba med!

Nej, jag är inte vegetarian eller vegan. Jag kommer troligtvis aldrig att bli det heller (men det ska jag utveckla någon gång i ett helt eget inlägg). Men jag tycker djur ska ha det bra så länge de lever och när det är dags för dem att dö så ska det gå så snabbt och smärtfritt som möjligt. Jag engagerar mig gärna i frågor som gör att jag tror att det blir bättre för djur i enlighet med vad jag sagt ovan.

Men sedan publicerar de nedanstående film på sin FB-sida och skriver att det är djurplågeri och att man ska bojkotta något som heter Cadbury chocolate och då förstod jag att de (ESDAW) bara är ytterligare en vegan-organisation som inte vill att vi ska ha djur överhuvudtaget. Eller så brinner de så mycket för djurs välfärd att de inte kan se annat än plågade djur.... Överallt! Oavsett om det är en bild på världens mest välskötta djur så slår jag vad om att om någon publicerade bilden med rubriken "VANSKÖTSEL" så drar folks fantasier igång och de spinner vidare i sina huvuden tills djuret slutligen BLIR ett plågat djur!

Visst finns det saker att kritisera inom mjölkproduktionen, men det enda som publicerades på ESDAWs sida var den här filmen och någon liten kommentar om att inte köpa choklad. HORROR - don´t buy chocolate, stod det.

Vi får veta i början av filmen att det vi ska se filmas på olika farmer. Det kommer sedan att visa sig genom att titta på filmen att vi inte kan skilja farmerna ifrån varandra.... Var har man filmat vad? Och i vilket sammanhang? Allt verkar vara ett misch-masch som någon har klippt ihop med lite snyftig musik för att få fram en känsla i den som tittar. Själv tycker jag ju det är ganska genomskinligt, men så har jag både tagit en kurs i filmvetenskap och testat på att göra egna vinklade projekt. T ex hade vi ett projekt om skolan jag gick på - det ena filmteamet skulle framställa skolan som "världens bästa skola" och det andra film-teamet skulle visa på "världens sämsta skola" och gissa resultatet - jag har tydligen gått på både världens bästa och sämsta skola!!! ;-).00:08 - 00:10 (ja, det är blixtsnabba klipp - även det är ju något att fundera på...) Här har man behövt hjälpa en ko som har haft något problem vid kalvningen. Tror jag. Det är svårt att säga med så snabba klipp.... Men det är folk även i bakgrunden och i likhet med alla förlossningar är det slemmigt och blodigt.  Klippet är så himla kort men man kan ju välja att se det som att det är väl jättebra att 3 personer finns tillgängliga för att hjälpa till vid besvärliga förlossningar? Uppenbarligen har det inte brustits i tillsyn.
00:10 - 00:13 En man bär en kalv. Jag antar att folk reagerar på bärtekniken? Det hade säkert varit skönare och stabilare för kalven om greppet hade varit placerat lite annorlunda så att kroppen hade fått mer stöd. Men kalven låter sig lugnt och stilla bäras. Den ser stor, välväxt och ren ut. Är detta ett vanvårdat djur som är utsatt för grovt plågeri? Nej, jag tycker inte det.
00:14 - 00:16 Suggestivt inlägg som ska få oss att verkligen förstå hur ond den här chokladen är...
00:16-00:21 Samma man bär samma kalv. Den hänger fortfarande helt lugn i mannens armar.
00:21-00:24 Ytterligare ett suggestivt inlägg  som ska få oss att verkligen förstå hur ond den här chokladen är...
00:24-00:35 En kossas bakre del. Kameran panorerar först nedåt. Kossan har bajsat och det finns bajsstänk upp på benen. Det är bajsigt runt klövarna. För mig, som är van vid mjölkkor, så fattade jag först inte vad det hela handlade om men nu förstår jag att det finns folk som inte vet att kor bajsar en hel del. De bajsar jättemycket och de bajsar löst. De bajsar mer löst eller mindre löst. Den här kon står i position för att bli mjölkad. Det betyder att hon står på en plats som korna bara har tillträde till under mjölkning och efter varje mjölkning städar man platsen så att den är ren till nästa mjölkning. Men om kon bajsar (och kanske kissar dessutöver) så ser det strax ut så som det gör på bilden. Ute i ladugården har de antagligen skrapor som går och automatiskt drar bort skit hela tiden, men visst kommer man se bajs om man går ut i en koladugård. Liksom du ser bajs i en hästbox. Kossors bajs är dock lite äckligare eftersom de skiter blaffor och inte torra kulor.

Sedan panorerar kameran uppåt och jag kan konstatera att jag tycker kossan är väldigt ren. Förutom lite bajsstänk på nedre delen av benen så är det bara lite smuts längst bak på ryggen. Filmskaparen vill dock att vi ser att kon har ett sår på höftbenet. Jaha? Vad betyder detta? Är det en ko av 100? Har alla sår? Är det sår eller avskavd päls? Hur har hon fått det? Har hon slagit i inredningen? Kanske när hon var lite vild och brunstade? Har hon ett dåligt utformat liggbås? Har hon ont av såret (verkar ju inte reagera när hon får fingrar som trycker i närheten)? Kan vi alltid hålla alla djur sårfria (linda in dem i bomull) eller är det okej bara vi ser till att ha koll på och sköta om sår som uppstår? Är det okej så länge det är enstaka sår? Får ingen någonsin ha ett sår? Jag har ett sår på fingret just nu.... Min hund har också ett sår. Han sprang in i en taggig buske och fick en reva som han sedan inte kunde låta bli att slicka på - över en natt blev det stort som en femkrona. Eftersom han är mycket mindre än en ko, antar jag att det kan motsvara kossans sår i %..... Är jag en djurplågare för att jag sov och inte fattade att sätta på honom en tratt förrän dagen därpå?
00:36-00:38 En ko. Jaha? Men det är filmat genom inredningen så filmskaparen vill väl ge en bild av fängelse till den som tittar, antar jag.
00:39 - 00:41 Ytterligare ett suggestivt inlägg som ska få oss att verkligen förstå hur ond den här chokladen är...
00:41 -00:45 En ko som ser ut att vara mycket ren och vid gott hull ligger i en box med massor av halm. Två personer ser ut som att de ger henne en form av behandling.  Den ene har skyddskläder - är det en veterinär, tro? Verkar väl jättebra att de kallar ut veterinären och placerar kossan i en egen sjukbox om hon är dålig...
00:45 - 00:52 Två män vill få en ko att kliva upp från liggbåset. Varför? Hon kanske ska mjölkas? De vill kanske kolla att hon mår bra och inte drabbats av någon sjukdom/skada? Det ser ut som att hon har gått om strö. Det är lite smutsigt runt svansen, men - som sagt - kor bajsar mycket och på det stora hela verkar hon vara ren och vid gott hull. Antar att vi ska reagera på att människan till vänster använder foten?  Men det är ju inte precis så att han sparkar kossan hårt och våldsamt. Mer att han trycker till med foten och så kliver hon upp.  Det kan väl verka respektlöst för oss människor att använda foten, men har kossan verkligen samma begrepp som oss om det här med fötter? De har ju 4 likadana klövar, gör de verkligen skillnad på om bonden hade tryckt med handen istället för med foten? Jag tror inte det..... Och OM nu kossan blev djupt förolämpad av att han använde foten - är det samma sak som djurplågeri? Det tycker jag inte heller....
00:52 - 00:54 Ytterligare ett suggestivt inlägg som ska få oss att verkligen förstå hur ond den här chokladen är...
00:54 - 00:58 Söta, rena, välnärda kalvar, tycker jag det ser ut som. Massor med halm. En kalv ser lite oroad ut.... Av kameran? Jag fattar inte alls vad problemet är här? Vad består djurplågeriet av? Att kalvarna hålls en och en? OM det är att de hålls en och en så kommer ju följdfrågan: Hur länge? Det framgår ej av filmen?  Det är ju olika på olika gårdar men på flera mjölkgårdar som jag känner till så håller man kalvarna i separata boxar tills man är helt säker på att de äter och dricker och mår bra, sedan får de gå ilag med andra kalvkompisar.  Om det är för att mamman ej är där så kan jag förstå resonemanget. Kalvarna kommer dock växa upp och må fysiskt bra även utan sin mamma och att separera mjölkraskalvar från mödrarna är något som görs i princip i alla mjölkgårdar och det är i enlighet med lagstiftningen. Inget som Cadbury ensamt behöver straffas för, kan jag tycka. Verkar mer som hetsjakt mot företaget att anklaga dem för djurplågeri för en sak som alla andra gör och som är ok enligt lag. I så fall borde det väl vara bättre att lobba för att den lagen ändras - för ALLA!
00:59 - 01:04 En kalv föds av en ko som går på en ströbädd med massor av halm. Kossan är ren och ser ut att vara utan skador och i gott hull. Jag var tvungen att se om det korta klippet ett par gånger men det verkar som att en man kommit in, ser att kalven håller på att dråsa ned i halmen, tar tag i kalven och mildrar fallet samtidigt som han har en skitskrapa i näven. En bra bonde har alltid en skitskrapa i näven! Det är enda sättet att ha rena kor eftersom de bajsar hela tiden....  Jag misstänker dock att filmskaparen vill att man ska förfäras över att man använder en metallstång på en nyfödd kalv, eller nå´t? Men även om det vore ett förlossningsredskap, so what? Jag blir kallsvettig när jag ser vad gynekologen plockar fram, men det är ju för mitt bästa! Men om man studerar det korta klippet så ser man alltså att han tar emot kalven med händerna - stången/skrapan finns bara med.
01:05- 01:07 Ytterligare ett suggestivt inlägg som ska få oss att verkligen förstå hur ond den här chokladen är...
01:07 - 01:12 En ren ko som går i en box med kompisar och massor med halm blir nyfiken på den som håller i kameran? Jaha?
01:13 - 01:15 En kalv. Ser ren och välnärd ut. Har gott om strö. Möjligtvis är boxen för brötig (det finns inredning som den kan skada sig på)? Men det är svårt att säga ifrån det korta klippet och vinkeln.
01:15 - 01:20 En man bär en kalv. Den är lugn och ser ren och fin ut. Denna man har ett betydligt bättre grepp, kan jag tycka. Han bär kalven såsom jag bär min hund ibland. Jag kan inte se något djurplågeri här heller? Vad är fel? Den suggestiva musiken ökar. Jag fattar att jag ska begripa att något är hemsk.... Men VAD? Inte i detta klipp i alla fall....
01:20 - 01:38 Okej, nu börjar det likna något. Nu förstår jag vad de är ute för att bygga upp stämningen kring. Kalven avlivades. Filmningen är urusel och man ser inte mycket av vad som händer. Det går egentligen inte att säga vad som händer, men jag tror mannen använder en bultpistol och skjuter kalven med. Att döma av kalvens reaktion (sättet den föll ihop på) så skulle jag dra slutsatsen att den tvärdog och att skottet således var rätt placerat. Därefter upphörde klippet så man kan inte se om djuret avblodas, vilket jag då får förmoda att det skett. Lider kalven? Det tror jag inte.... Det är dock osmakligt att de placerar den levande kalven på andra djur som redan dött! Varför ska han stå där och balansera för? Jag är inte helt säker på att nöt bryr sig om andra döda djur eller eventuell blodlukt, men för säkerhetens skull så kunde de väl ha gjort det någon annanstans? Men led djuret under dessa 10 sekunder? Var det utsatt för djurplågeri?

Sedan kan man ju tycka (vilket jag tycker) att det är osmakligt att döda så små kalvar. Även om vi tar oss rätten att ta död på djur för att äta dem, så känns det fel när djur blir dödade bara för att de inte är ekonomiska. För det är ju vad det handlar om, skulle jag tro. Att det är en tjurkalv som ingen vill ha för det finns ingen lönsamhet i det (men vad vet jag - man får ingen information från filmen, så det kunde ju lika gärna bara vara att det är något fel på den).

Så... summa summarum. Den här filmen har blivit utlagd som ett exempel på det rysliga som sker i våra "mjölkfabriker" och folk skriver hemska saker som att dessa människor är djurplågare. Men det enda jag sett är att på en (1) av deras farmer så verkar det som att de bultar kalvar..... Men jag är inte helt säker på att det är sant!

ESDAW ägnar sig åt billiga knep för att uppröra folk. Och folk låter sig uppröras fast det inte är så mycket att uppröras över.... Men var finns empatin med människorna som syns på filmen? De som blir uthängda som djurplågare? De kanske aldrig har dödat en kalv i hela sina liv? De jobbade kanske på en annan farm än den där de filmat kalvavlivningen? Nä, jag hade förväntat mig lite mer fakta och seriöst arbete och mindre sensationslystnad. Ibland får jag känslan att folk gillar att vältra sig i hur dåligt djur har det.... Oavsett om de har det eller inte!

Jag gick ur gruppen.....

4 kommentarer:

Skogsmor sa...

Du milde vad du skriver bra!
Skicka till ESDAW?

Elias sa...

Jag kan bara hålla med Skogsmor. Och förundras över ditt sätt att analysera filmen. Riktigt bra! Jag läste först, såg filmen sen och ptja - kossorna såg ut att ha det ganska bra. Hade jag tittat först hade jag säkerligen tyckt annorlunda.

Skicka det till ESDAW.

ESDAW sa...

Hej Dobermania - jag kan hålla med om att inläggen kan bli lite väl komprimerade på facebook - med detta medie är egentligen inte vår huvudsyssla - vi arbetar frivilligt med att informera och sprida kunskap till politiker, företag och medborgare om djurens situation i EU och Europa. Den huvudsakliga informationen finns på vår hemsida www.esdaw.eu - där man kan läsa mer fördjupat vad som pågår inom djurens sk välfärd. Just nu håller vi på att byta hemsida, men många sidor är intakta och funktionella - gå gärna in och läs mer om ESDAW - hoppas du byter åsikt om oss och blir delaktig i vårt arbete med att sprida djurens röst.

Hälsningar
Eva Johansson (grundare av ESDAW)
esdaw@telia.com

Jenny sa...

Komprimerade inlägg? Helt felaktiga skulle jag vilja påstå! Och även om fejjan inte är er "huvudsyssla" så var det ju ni som lade ut länken.... Lägg inte ut sådant ni inte kan stå för då!