fredag 22 maj 2009

Utflykt till Kalvnäset!

Småfåglarna har bråda dagar med husbygge under våra takpannor just nu.... ;-)

Idag klev vi upp hyfsat tidigt och packade ryggan för en utflykt till ett av Upplands naturreservat - Kalvnäset. På väg dit passerade vi detta fält som sken så gult att det nästan stack i ögonen - kan rybsen blomma redan? Men ack nej - det var "bara" maskrosor... :-)

Öster om Harbonäs Herrgård ligger Kalvnäsets naturreservat på en udde i Tämnaren. Reservatet är ganska litet, så det gick fort att promenera igenom det, men det var väldigt fint och man hade nästan konstant sjöutsikt!

När vi kom längst ut på udden stannade vi för en fika och Axa plumsade direkt ner i vattnet och undrade när tennisbollen skulle komma flygandes så hon fick simma lite.....

Jag, Heinz och Axa poserar vid Tämnarens strand. Här stannade vi och fikade med en kanon-utsikt! Tyvärr upptäckte vi att myggorna vaknat för säsongen och vi hade slarvat med att ta med myggmedel, så pausen blev inte så jättelång... *s* Tämnaren är en "fågelsjö" och runt sjön är det underbar natur, som (enligt google) bäst kan upplevas vid Aspnäs, Kalvnäset eller Sjöbo. Uppsala kommun tar sitt dricksvatten från Tämnaren.

Heinz beundrar utsikten? Bäst vi satt där och fikade så seglade en jättestor rovfågel över huvudena på oss! Jag slet fram kameran, men den hann flyga iväg innan jag lyckades fånga den på bild och sedan kom den inte tillbaka mer på hela tiden vi var där... Synd - hade varit kul att få fota den! Nu såg jag den så kort stund så jag vet inte ens vad det var för något...

En stor del av udden är inhägnad och det gick får med lamm i hagen. Vi passerade dem två gånger när vi gick igenom reservatet. Heinz fick en lång hals, men Axa kunde inte ha varit mer ointresserad.... Hon visste väl att hon aldrig skulle få äta ett lamm, så då är det inte av intresse...

Utanför fårhagen var det inte lika uppröjt - kändes som en riktig urskog bitvis.

Lummigt och med stora, gamla och ihåliga träd.... Mysigt! Och inte enda mygga! :-)
Borta bra, men hemma bäst? Tillbaka i Svista igen.... Sinkossorna har siesta i hagen.

Samtliga mjölkkor har knallat iväg ut i hagen och njuter av att vara ute! Tänk att det finns mjölkbönder som lobbar för att man inte ska behöva släppa ut korna alls på sommaren!

Den här kossan har så häftig färg, tycker jag!

Heinz spanar ut över gårdsplanen! Efter att vi kommit hem så drog jag ut och cyklade med Heinz (en liten vandringsrunda är ju inte tillräckligt med motion för Heinz - bara för Axa!). Efter cykelturen var det dags att skrubba honom ren i källaren innan han fick gå upp i huset igen, eftersom han roat sig med att rulla sig i något äckel tidigare och hela hunden luktade som gamla sopor!

Efter vandring, cykling och badning var även Heinz lite trött.... ;-) Men nu luktar han ju gott så då får han väl ligga på mina kuddar då!

3 kommentarer:

Skogsmor sa...

Sååååååååå fina bilder!
Jag njuter av dem!
Bild nr 9 uppifrån.....det ser ut som om ett tvåhövdat monster med självlysande ögon kommer rusande....*brrrr*
Och en panterkossa?! Har hon klor också tro??
Sista bilden har avlöst Axa i Sala som skrivbordsbild:-)

Camilla sa...

Ser ut som om ni haft en underbar dag, jättefina bilder.

Det finns ju Bengal katter så varför inte Bengal kossor......

Jenny sa...

Hehehe... Ska tala om för bonden att han har en så exotisk katt bland hermelinerna! ;-)