onsdag 31 maj 2006

Intressant...

Jag måste fråga min bekant som jobbar på Livsmedelsverket om vad de tycker om Gunnar Lindgren... Detta skriver han i alla fall i sitt senaste nyhetsbrev (som går att få på hans hemsida http://www.gunnarlindgren.com :

Livsmedelsverkets bindningar till margarinindustrin
Jag har i nästan 15 år följt Livsmedelsverkets relationer till margarinindustrin. Jag skall på en gång säga att det närmast är näringsforskarna och fettexperterna som avses i det följande. Näringsenheten tycks vara en stat i staten och bedriver den kostpropaganda man vill. Det är först i våra dagar som verksledningen gör en välkommen entre för att förhoppningsvis sakta ställa om rodret mot en hälsosam kostrådgivning i stället för dagens sjukdomsalstrande råd. Både journalister, ledarskribenter och andra opinionsbildare vänder sig idag mot verkets margarinpropaganda och nu senast Livsmedelsverkets försök att rädda margarinindustrins produktion av kemiskt härdade fetter genom osakliga påståenden, t ex att "transfetter och mättade fetter är jämförbara".

Från dessa 15 år finns en rad exempel som visar hur margarinindustrin hållits om ryggen och hur fullgoda produkter från dess konkurrenter (mejerinindustrin) har påståtts vara riskabla för hälsan, medan det i själva verket förhåller sig tvärt om. Jag skall nämna några anmärkningsvärda exempel. Först vill jag dock påminna om att Livsmedelsverkets kolesterolexpert i många år har avlönats av margarinindustrin, vilket de flesta idag torde känna till.

Analyser av bensin i livsmedel
Under början av 90-talet lät jag analysera en rapsolja från Karlshamn AB. Den innehöll bensin och detta var väntat då bensin förekommer vid framställning av rapsolja. Laboratoriet angav halten till några mikrogram/kg. Företrädare för Karlshamn AB påstod att analysen var felaktig. I stället för att som oberoende part reda ut detta, uppsökte två tjänstemän från SLV laboratoriet och efter detta avböjde labbet att utföra fler analyser. Man tilläts inte heller att lämna ifrån sig värden som låg under 100 mikrogram/kg om jag minns rätt. Detta var välkommet för industrin, eftersom en "normal" nivå på bensinrester i matoljor och margariner ofta ligger under 100 mikrogram/kg.

Samma manipulerade utskrift hos Livsmedelsverket och Unilever
Efter ett kritiskt inslag om margariner i tv-programmet "Aspengren mitt i maten" okt 95, lämnade Unilever in en protest till Granskningsnämnden. Man bifogade en utskrift från programmet där det påstods att ett margarinpaket hade visats upp och sagts innehålla bensin. Det visade sig att utskriften manipulerats, då det i själva verket var en flaska rapsolja (se ovan) som visats upp. Unilever fick tillstå denna oegentlighet. Det märkliga var att Livsmedelsverket också gjort en inlaga till Granskningsnämnden och använt samma manipulerade utskrift.

Samma överslätande argument och analys hos Livsmedelsverket och Unilever
Redaktionen för tv-programmet "Norra Magasinet" lyckades i mars 2000 efter svårigheter få ta del av en analys hos Livsmedelsverket, där man hittat oväntat höga halter av bensin i margarinerna "Milda" och "Nytta/Becel". En representant för Livsmedelsverket försökte vifta bort problemet genom att i tv visa ett analysprotokoll på hallon och där fanns minsann också kemiska ämnen. När tv-teamet sedan besökte Unilever i Skåne anförde även tillverkaren av margarinerna att hallon minsann också innehöll kemiska ämnen och höll ett protokoll i handen.

Livsmedelsverket hjälpte Unilever när en tillförlitlig analys visat att Becel proActiv innehåller cancergifter (PAH)
Organisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan lät för några år sedan analysera Becel proActiv. Man valde ett mycket tillförlitligt laboratorium i Norge, Niva. Detta lab hade tidigare gjort PAH-analyser på olivoljor och bedömdes så säkra av Livsmedelsverket, att endast en analys behövdes för varje olivolja. Labsvaret för Becel visade anmärkningsvärt höga halter av PAH. Detta skickades till Livsmedelsverket. Där lovade man att göra en egen analys.
Då reste en delegation från Unilever till laboratoriet i Norge och efter okända förhandlingar tog Niva tillbaka sitt tidigare analysresultat som påstods vara "felaktigt". I detta läge vägrade Livsmedelverket att genomföra den utlovade oberoende egna analysen. Ärendet stannade vid att Unilevers egen analys av Livsmedelsverket anses vara gällande för PAH-föroreningar i margarinet Becel, som tillverkaren påstår vara bra för hälsan. (Enligt en expertgrupp inom EU skall PAH inte ens kunna påvisas i ett förstklassigt livsmedel. Observera att PAH också fanns i Unilevers analys, men i något lägre halter.)

Unilever gjorde sedan en stor marknadsföringskampanj med helsidesannonser där Livsmedelsverket intygade att den ursprungliga analysen var felaktig, trots att man undvikit att kontrollera detta, samt att de analyser som gjordes på Becel visat på förekomst av PAH.
En anmärkningsvärd komplikation var att Livsmedelsverket redan varnat för vissa olivoljor som innehöll PAH, men dessa analyser från samma lab ansågs av någon anledning vara tillförlitliga.

Inga kommentarer: