onsdag 24 maj 2006

Intressant!

Jakthundar kan utgöra en lika stor risk för får och lamm som rovdjuren. Det visar den inventering som Sveriges lammköttsproducenter håller på med.

När Uno Fredrikson, Skövde, och Tjelvar Andersson, Söderköping, började sin inventering trodde de att sällskapshundarna var den största faran för deras djur.- Den teorin höll inte. Vi blev överraskade när vi såg att jakthundarna var de stora marodörerna. De ger sig på både får och lamm som dödas eller skadas svårt, säger Uno Fredrikson. - Värst är det under höstjakten. Jag tycker att man kan fordra att jägarna har bättre appell på sina hundar.Sedan finns ett antal fall där brukshundar som schäfer, siberian husky och rottweiler har varit framme.- När en sällskapshund kommer in i hagen handlar det mest om lek. Det är bara undantagsfall att våra djur blir skadade, menar Uno Fredrikson.Lammproducenterna har fått in cirka 30 rapporter om angrepp av hundar under senaste åren.- När det gäller rovdjur finns alla angrepp registrerade, men ingen har tidigare utrett vilken skada som hundarna i fårhagarna. - Ska vi kräva nolltolerans på rovdjursangrepp och ska vi vara trovärdiga måste vi också titta på hundarnas roll.

Länk: Land Lantbruk

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var som f-n!?
Jaha, då ska väl värmlänningarna ut & skjuta hund nu då....för sådär kan man ju inte ha det! Klart att hundar måste utrotas - de är ju värre än vargar.
Undrar om barnen kan gå till skolan utan att bli anfallna...? Nä, hörni, fram med bössorna!