måndag 9 januari 2023

Uvberget och Trolltrappan

 Uvberget är ett litet naturreservat alldeles invid Alstasjön strax utanför Örsundsbro och i lördags tog jag, Ratte, Hetzer och Sara oss en utflykt dit. 

Det är en kort bit att gå från parkeringen till toppen. Fin stig med gamla ekar. Kan tänka mig att det är extra fint när det är barmark.

Bitvis lite "urskogskänsla" med alla vindfällen. Det här var lite speciellt.... Normalt är det ju ett träd som fallit och bildat ett vindfälle, men här var det ett vindfälle, men en drös träd!

Fin utsikt över Alstasjön och Örsundaåns dalgång!


Sedan besökte vi Trolltrappan. För att besöka Trolltrappan får man först pulsa längs en oplogad grusväg i 1 km, sedan ytterligare 500 m genom skogen, och slutligen får man leta reda på klyftan med hjälp av Google Maps, för det finns inga skyltar….😅

Pulsande i skogen, den sista biten fram till Trolltrappan.

Ratte spanar in trolltrappan!


Mitt i skogen i Torstuna, norr om Enköping, har trollen byggt sig en trappa genom berget. Så ser det ut i varje fall. Trolltrappan är, naturvetenskaplig sett, en diabasgång som delvis vittrat ut och bildat en klyfta i den 4–5 meter höga branten.

Trolltrappan 

Trappstegen var för dagen bestående av is, så vi klättrade inte upp.....

Jag och Ratte klättrade upp en liten bit i alla fall. Om inte annat för att illustrera hur trång trappan är! :-)

Vi avslutade dagens utflykt på ett fik i Enköping där årets första semla åts upp. Eftersom vi pulsat så mycket i snö, så tyckte vi att vi var värda 2.....

Inga kommentarer: