När jag pluggade på SLU så lärde jag mig bland annat om hur man jobbade med avelsprogram. Grundtanken var att om t ex en hund (valfritt djur) hade en viss sjukdom så satte man upp kriterier för när/hur och om den hunden skulle få gå i avel. Beroende på sjukdomens art, förstås.... Men om det är en sjukdom som utvecklas med tiden så bestämde man sig för att djuren skulle kollas vid en viss ålder och om de då var friska fick de gå i avel. När tillräckligt många i populationen var friska vid den satta tidpunkten (fanns tillräckligt med genetisk variation) så kunde man sätta ett nytt - lite hårdare - direktiv - kanske en äldre ålder? På det viset blir rasen friskare och friskare utan att man måste ta bort för många individer ur aveln och därmed få andra problem (t ex inavel).
Jag tänker lite lika när det gäller djurvälfärd. Man sätter en nivå på djurskyddet och ser till att det kan efterlevas. Sedan kan man höja ribban. De som genast vill lägga sig på en högre nivå och märka sin produkt med "högre välfärd" och ta betalt för det, kan ju göra det, men sanningen är den att även om vissa är beredda att betala för det så finns det en himla massa människor som inte är det och affärerna (ICA, COOP, Willys, City Gross etc är rädda för att förlora kunder till varandra, så de vill ha ett stort och brett sortiment som även inkluderar de billiga importprodukterna av animaliskt ursprung.
I och med att vi gick med i EU så spelar vi nu på en europeisk marknad! I Sverige har vi en hög bas-nivå på djurskyddet och djurvälfärden om man jämför med andra länder. Det är kanske en alldeles för låg nivå för den enskilde konsumenten, men faktum kvarstår att vi har en högre djurvälfärd i Sverige (generellt - det finns säkert undantag på gårdsnivå och konceptnivå) och faktum är att denna högre välfärd gör att det kostar mer pengar att få fram svenska produkter gjorda på djur än vad det gör nere i Europa. Det är inte bara produktionskostnader som är direkt relaterade till djuren som kostar - t ex så går det åt en massa människor som jobbar på t ex slakterier och det räcker med att bara åka ner till Tyskland så jobbar de mycket med bemanningsföretag med arbetskraft från öststaterna som jobbar under arbetsförhållanden som inget svenskt fack skulle gå med på.....
I butiken vimlar det av produkter - helfabrikat, halvfabrikat och råvaror - som är importerade och som har producerats under sämre förhållanden för både djur och människa. De "säljer som smör" i butikerna och på restaurangerna och i våra storkök.
Just nu är det kris för de svenska mjölkbönderna då det är ett mjölköverskott. Mjölkbönderna strider med att hålla lönsamhet i sina företag. De flesta mjölkföretag i Sverige är familjejordbruk som ligger på landsbygden. De genererar jobb på landsbygden och korna har en - som sagt - hög, relativ djurvälfärd.
Gissa vilka jag håller på? Gissa vilka jag vill ska komma "levande ur striden"?
För vad händer om de inte gör det? Mjölkbönderna klarar sig nog - de är fantastiska, händiga mångsysslare så de kan nog hitta på något annat att göra. Men de kommer inte generera några jobb på landsbygden. Deras nötkreatur kommer inte beta och upprätthålla en biologisk mångfald på betesmarker. De kommer inte hålla landskapet öppet med foderproduktion (varav en stor del är gräsvallar, speciellt om det är eko-kossor, då är det ännu mera gräs/klöver-vallar). Mjölkkornas tjurkalvar kommer inte födas upp och slaktas så att den inhemska köttproduktionen kommer också att minska (ännu färre djur som betar, ännu färre åkrar som håller landskapet öppet). Och eftersom vi människor fortsätter att konsumera animalier så kommer importen att öka och andelen djur som har det sämre kommer att öka.
Det kommer säkert finnas så många bönder kvar så att de som "till varje pris vill köpa svenskt" får vad de behöver. Men den gruppen befarar jag kommer att minska då priserna säkerligen kommer öka då utbudet blir mindre.... Den delen av befolkningen som inte är lika noga, kommer öka.
Vi måste få upp EU-nivån! Eftersom vi inte vill sänka den svenska nivån! (alternativt måste bönderna kompenseras för den extra kostnad svensk lagstiftning genererar, så att de åtminstone hamnar på samma kostnadsnivå som andra europeiska bönder).
Vad gör då djurskyddsorganisationerna i detta läget? När den ena mjölkbonden efter den andra i Sverige kastar in handduken och risken är att den stora andelen mjölk som säljs i butikerna framöver kommer vara importerad? Jo de planerar någon form av manifestation/motdemonstration gentemot den svenske bonden.....
Djurens Rätt planerar manifestation/ motdemonstration
Vore de djurvänner med en verklighetsförankring så borde de strida på barrikaderna för att den svenske bonden skulle gå vinnande ur detta. De borde finna andra vägar än att göra ner svensk produktion för att komma till sitt mål (att göra hela svenska folket - världens alla folk - till veganer). Jag antar att de tycker att alla medel är tillåtna för att komma till sitt slutmål, inkluderat att göra det värre för djur under resan dit......
Jag har skrivit mer om detta fenomen här: Läste ett tänkvärt inlägg.... Och spann vidare! Om djur, djurvälfärd och djurplågeri....
Slutligen - jag tror knappast jag är den enda som har läst på sociala medier diverse trådar om mat och djur.... Har sett i ett flertal att konversationen gått i stil med:
-"Varför ska man köpa svenskt? Det är så dyrt"
- "Jag köper aldrig svenskt. Det är ju bara att se alla bilder som [valfri organisation] lagt ut. Jag kommer inte betala något mer för det! Jag köper det som är billigast. Det är samma skit!"
-"Det har du nog rätt i.... Man vet ju inte vad man ska tro.... Det är nog lika illa här som där!"
Jag vill bara skrika när jag hör sådant! Jag förstår att vissa djurskyddsorganisationer tycker det är lika illa "här som där" eftersom djur DÖR i slutändan. Och det får ju inte ske i deras värld och det går uppenbarligen inte att resonera vidare efter detta faktum, för de fastnar bara där hela tiden - i att djuren dör..... Men dessa människor jag ser i konversationer som ovan, äter uppenbarligen kött! Så välj då kött från de som har det bättre medan de lever! Och djurskyddsorganisationerna har FEL - det ÄR skillnad......
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar