tisdag 18 februari 2014

Heinz ska få stamcellsterapi!

Som jag skrev i ett tidigare inlägg här på bloggen, så har jag anmält Heinz till ett forskningsförsök som pågår här i Sverige, på djursjukhuset ute på Ultuna (Uppsala). Det är en metod som tagits fram i USA, men som är helt ny här i Sverige. Det handlar om stamcellsterapi vid kronisk ledsjukdom hos hund.
 
Veterinärerna på Ultuna hoppas på ett 30-tal hundar i studien och vill man delta så kan man läsa mer här: Deltagare till studie om ledsmärta sökes. Heinz är någonstans runt nummer 12 i studien, så det finns utrymme för fler!
 
Medivet heter företaget som utvecklat metoden och deras hemsida hittar du här: Medivet
 
Så här skriver Ultuna om ledsmärta: "Kroniska ledsjukdomar är mycket vanligt förekommande hos hundar. Många hundar drabbas redan i tidig ålder, vilket i många fall leder till ett väsentligt mycket kortare och mer smärtsamt liv. Behandlingsalternativen vid kronisk ledsjukdom är begränsade och man kan endast minska smärtan och rörelseproblemet hos hunden, det finns ingen möjlighet att återfå full funktion i en led som drabbats av kronisk ledsjukdom. Stamcellsterapi revolutionerar behandlingen av många sjukdomar och tillstånd hos såväl människor som djur. Stamcellsterapi baserat på hundens egna fettceller erbjuder ett lovande alternativ vid behandling av kronisk ledsjukdom hos hundar, utan krav på dagliga behandlingar.
 
Och om syftet med studien: "Hundar med kronisk ledsjukdom som inte blir bra med rehabilitering och smärtstillande medicin behandlas med en injektion med fett-extraherade stamceller till sin sjuka ledsamt intravenöst. Syftet är att få hundarna mer rörliga och mindre smärtpåverkade. Detta utvärderas vid återbesök.
 
Heinz fick ju en korsbandsskada 2011 och då upptäcktes det också att han hade artros i sitt högra knä. Om korsbandsskadan orsakat artrosen eller om det var tvärtom går inte att säga.... Men jag har opererat hans korsband och det är läkt nu. Däremot fortsätter artrosen att växa och växa.... Jag har försökt med allt möjligt genom åren, men det blir inte bättre.
 
Det smärtar mig att ha en pigg, glad och arbetsvillig hund som jag inte kan jobba med (trots att han vill) då han blir så halt efteråt...
 
Jag kommer här nedan lägga in några filmer för att ha som en jämförelse med "före och efter".
 
Film 1. Dagtid går det ganska bra. Heinz är inte så särskilt halt. Det är dock beroende utav väder, underlag och föregående ansträngning....
 
Film 2. Också dagtid. Men betydligt mer halt.
 
Film 3. Kvällstid efter att ha legat i soffan ett tag. Kvällarna är alltid värst. Då stelnar han till. Det enda han hade gjort under dagen innan den här filmen togs var ca en halvtimme i koppel samt strosa runt på tomten i en halvtimme. Samt att hundsjukgymnasten hade mätt omfånget på hur han kan böja respektive sträcka sina ben.
 
Studien går till som så att Heinz åkte in på Ultuna djursjukhus för en för-test. De röntgade om hans knä för att få nya röntgenplåtar på hur artrosen utvecklats (och utvecklats hade den - det var deprimerande att se hur mycket ny artros som tillkommit) samt tog blodprover och ett aspirat från en liten knöl han har på tassen. Annika Bergström (som är ansvarig försöksveterinär) vill veta att hunden är fullt frisk (förutom artrosen) för bara då kan Heinz ingå i studien. Annika ägde för den delen Alissa som var kullsyster med min Axa, så hon är väl bekant med dobbisar! :-) Alissa är dessutom farmor till Heinz.....
 
När jag fått klartecken på blodprover och aspirat (tog bara någon dag, så fick jag svaret), så var det dags att boka in ett besök hos djursjukgymnasten.

 
Hos djursjukgymnasten Kjerstin så blev Heinz utspökad i reflexmarkörer. Sedan blev han filmad med höghastighetskameror (ni ser stativen i bakgrunden) medan han rörde sig, samt att han fick gå fram och åter över en  våg (den han står på i bilden ovan) och trycket från de olika tassarna mättes.

Markörer överallt! ;-) I pannan, på tårna och på rumpan.... Till och med på svansen! :-) Alla värdena samlades ihop och dokumenterades för detta ska sedan göras om och data jämföras och utvärderas!
 
När vi var klara med kameror och våg så mättes omfånget på Heinz muskler på benen och sedan mättes även gradantalet som blev när vi sträckte ut respektive böjde ihop knäna på honom. Heinz har inga större problem med att sträcka ut benen, däremot är det värre för honom att böja på sitt högra ben. Det skiljde över 20 grader i ihopböjningen....

Så nu kvarstår endast själva stamcellstransplantationen.... Den är inbokad till på måndag. Det som kommer ske då är att jag lämnar in honom på morgonen och han kommer få en kort narkos (sövas ner) medan de plockar ut lite fett ur magen på honom. Sedan ska stamcellerna extraheras ur fettet på labb (detta görs samma dag) och så injiceras sedan stamcellerna in i leden på honom. Heinz kommer få komma hem igen samma eftermiddag. Jag kommer givetvis blogga vidare om detta och om hur det går, så den som är intresserad för återkomma till bloggen efter måndag! :-)

Pris: Trots att det är ett försök som är delfinansierat så är det inte gratis. Heinz "för-test" kostade ca 4700 kronor (jag fick betala 2200 kr efter att försäkringsbolaget betalat en del) och sedan tillkommer själva stamcellsterapin där är priset för det inklusive två återbesök 4000 kr. Det inkluderar inte ev komplikationer, de får jag stå för själv om de uppkommer. Det täcks inte heller av försäkringsbolaget.....

4 kommentarer:

Skogsmor sa...

Håller alla tummar & tår för att detta ska lyckas för Heinz! <3
Hemskt att se hur halt han är mellan varven.... (-:

Anonym sa...

Hei, hvordan gikk det med stamcellebehandingen, fungerte det? Har en hund med artose :(

Jenny sa...

http://dobermania.blogspot.se/2014/04/heinz-och-stamcellsterapin.html

Jenny sa...

http://dobermania.blogspot.se/2014/04/uppfoljning-av-stamcellsoperationen.html