måndag 8 september 2008

Gammelstaden

Gammelstad brukar ofta beskrivas som det egentliga Luleås äldsta del. Redan 28 år, 1649, efter att Luleå stad bildades (i Gammelstaden) så konstaterades det att hamnen blivit för grund till följd av landhöjningen. Man tvingades flytta sin stad till den plats den ligger än idag. Därmed fick man Luleå Nya stad och Luleå Gamla stad, nutidens Luleå och Gammelstad.
Kring kyrkan ligger Gammelstads kyrkstad med 408 kyrkstugor i nära ursprungligt skick. Kyrkstaden finns med på Unescos världsarvslista.


Huset ovan ser ut som om någon har tagit en kyrkstuga och placerat ovanpå en annan kyrkstuga - och inte lyckats passa ihop dem!

Kyrkstad är en benämning på de områden med tätt byggda kyrkstugor och tillhörande kyrkstall som byggts upp i närheten av kyrkorna i de vidsträckta socknarna i Sveriges nordliga län. Dessa kyrkstugor byggdes av avlägset boende församlingsbor för att användas för övernattning i samband med större helger. De är nu kringgärdade med rigorösa bestämmelser om vem som får äga dem, när de får utnyttjas och så vidare.


Vissa av kyrkstugorna lutade betänkligt.....


Alltid e de ju någon tjurskallig bonne som ska utmärka sig genom att bygga på tvären! *asg*

2 kommentarer:

Anonym sa...

Där har jag varit!!!!!!:-)
Fina bilder - tack för titten!

Anonym sa...

Va härligt med massa "trälådor"som är bevarade sedan länge...

när får vi se er igen??