torsdag 9 februari 2012

Att ge sin hund omtanke och omvårdnad utan pengar...

Satt och läste kommentarer till en bild på Hundstallets facebook-sida. Såg att det var en kvinna där som skrev att hon önskade att Hundstallet skulle ge henne en valp gratis eftersom hon inte hade råd att köpa en.  Hon avslutade med att säga att det viktigaste var väl att hon kunde ge sin hund omtanke och omvårdnad?  Detta fick mig att fundera på vad som borde ingå i orden omtanke och omvårdnad.

Heinz drog ju av sig korsbandet i somras och det var då jag bittert fick erfara att Agria har en liten klausul i sina försäkringsvillkor som säger att de ersätter korsbandsskador med maximalt 15000 kr.  Avlivning är ju inget alternativ för mig (inte för en korsbandsskada i alla fall) utan jag fick bittert ta av mina surt ihopsparade pengar och betala de ca 35000 kr som tillkom innan korsbandet var åtgärdat. Vad hade kvinnan med sin gratisvalp gett sin hund för omvårdnad tro? Låtit hunden halta? Avlivat den?

Januari i år blev en riktig skitmånad för mig och Heinz. Han spydde upp all sin mat. Spydde upp till 5 gånger på ett dygn. Han blev mager och matt och jag blev - om inte mager, så matt - efter att ha fått gå upp och torka spyor var och varannan natt.  Efter mycket testande och kontakt med veterinär så kom vi fram till att Heinz hade fått magsår, antagligen pga alla mediciner han ätit pga korsbandsskadan.  Så nu äter Heinz speciellt "Gastro Intestinal-foder" och magsårsmedicin. Ca 6000 kr blev summan för januari månad - den månad som man generellt är fattigast på ändå....  Vad hade kvinnan med sin gratisvalp gett sin hund för omvårdnad tro? Klappat på den medan den spydde ur sig allt den åt?

Nu kan man ju hoppas att man inte ska drabbas så tråkigt som jag och Heinz.... Men även om man har en frisk hund (av medelstorlek) så får man ju lägga några hundralappar på mat och försäkring och sedan tillkommer vaccinationer. Säg att detta slutar på ca 350-400 kr/månad. Inom 1 år har man då sparat ihop till att köpa sin älskade, såååå omvårdnade hund, om man lägger undan den faktiska hundägarkostnaden varje månad. Hundar från Hundstallet är inte dyrare än så. Eller tror kvinnan att hundar lever på luft?

För övrigt kan jag meddela att Heinz fungerar mycket bra på sitt specialfoder och sin medicin.... :-D


dogs know the truth

love is not an emotion

love is behavior

1 kommentar:

Skogsmor sa...

Den här texten borde ligga hos Hundstallet!
Det kanske den gör....har inte kollat där än.
Folk är så otroligt naiva!
"Lite kärlek och klapp på huvet så blir vovven glad!"