måndag 6 juli 2009

Läckö slott

Nu har jag varit i Lidköping sisådär 4-5 gånger och inte lyckats ta mig ut för att se Läckö slott... Sagt och gjort - ett besök på Läckö var bara tvunget att bli av denna gång! Och visst var det ett vackert slott!

Inne på borggården.
Läckö slott ligger på Kållandsö, en av de större öarna i Vänern. År 1298 började det ursprungliga Läckö att byggas. Sedan 1993 förvaltas Läckö slott av Statens Fastighetsverk. Officiellt heter slottet Sikajocki, ett namn som aldrig slagit igenom. Sikajocki är för övrigt ett ortnamn i Norra Österbotten i Finland (numera stavat Siikajoki).
Slottskyrkan uppfördes 1655-1668 av Magnus Gabriel De la Gardie. Träskulpturerna i nischerna - inramade av grisaillemålningar - föreställer Jesu apostlar, var och en bärandes ett attribut symboliserande sitt martyrskap. Idag används kyrkan även till privata bröllop och barndop. Hmmmm, Freddie - Är Otti döpt än...?

Kolla in takmålningarna i portvalven.
Läckö Slott förlorade sitt intresse under en tid och inte förrän fältherren Jacob Pontusson De la Gardie fick det i förläning år 1615 återtog det sin betydelse. Greven företog stora om- och tillbyggnader, bl a fullbordades huvudborgens tredje våning. Portalen som leder in till stora borggården tillkom under denna tid, liksom även det kalkmåleri med växtslingor och figurer som finns kvar i nischer, trapphus och är synligt även i tredje våningens salar. Mäster Gulik och hans lärjungar anlitades för denna utsmyckning. (Källa: http://www.lackoslott.se/slottet.asp)

utsikt över Vänern när man står på klipporna och har Läckö slott "i ryggen".

Det blåste rätt bra när vi var ut till slottet - Heinz öron står rakt ut av vinddraget! :-D

1 kommentar:

Skogsmor sa...

Tack för den lektionen!