måndag 18 november 2013

Dexter

För ett tag sedan var jag ut på en gård. Jag skulle träffa lantbrukaren för att diskutera hans växtodling. Jag trodde besöket skulle gå väldigt fort eftersom han bara odlade vall..... Men tji fick jag, för när jag kom ut så visade det sig att lantbrukaren var en mycket pratglad man, som dessutom hade fött upp schäfer i många år, varit en dedikerad bruksmänniska och dessutom hade han Dexterkor!!! Så det blev en massa prat om allt möjligt (som absolut inte hade med växtodling att göra.....)!
 
Givetvis var jag tvungen att gå ut i stallet och titta på en koras som jag bara hört talas om, men aldrig sett i riktiga livet.... På bilden står jag jämte en fullvuxen dextertjur. Han syns inte så jättebra, men det syns nog att hans mankhöjd är i höjd med min midja (golvet som vi står på är i samma nivå).
 
Så här skriver Svenska Dexterföreningen om korasen Dexter:
 
"Dextern är en kombinationsras kött/mjölk med mycket gamla anor och en av västvärldens minsta koraser. Korna väger ca 300 kg och är runt en meter höga. Det är en härdig ras som passar bra på naturbeten. Den är lämplig som naturvårdare som med lätthet tar sig fram i terrängen, äter det mesta och skonar marken genom sin låga vikt.
        
Som foderomvandlare är dextern effektiv och mängden kött och mjölk denna lilla ko kan producera är imponerande, men det är framförallt den höga kvalitén på kött och mjölk som gör att man väljer att hålla dexter. Förutom att de är små och söta förstås. Mjölken är fet och proteinrik och mycket lämpad för ystning. Köttet är av toppkvalité och vi som har haft förmånen att smaka dexterkött vet att det har en smak utöver det vanliga."

1 kommentar:

Skogsmor sa...

Såg inte detta inlägg tidigare!
Men vilka lustiga kor?!:-)
Och kan man köpa sånt kött i butik?