onsdag 27 april 2016

Ingbo källor, Östa naturreservat

Har ett par kunder i närheten, så jag passade på att besöka Ingbo källor i måndags. Vattnet bubblar upp ur botten på källorna i skogen. Inne i den gamla skogen finns tre olika källor. Det finns också en återuppbyggd skvaltkvarn som drivs med vattnet från källorna och sommartid mals det tydligen mjöl i kvarnen. Kvar finns också mjölnarens stuga.


Spegelblankt.....

Träd som ligger som plockepinn under ytan.....

Vid myrmarkerna Stormossen och Joksmossen, i reservatets östra del, är det vildmarksstämning. Stormossen har ett nästan trädlöst mosseplan med upp till 400 år gamla tallar runtomkring. Kommer du hit tidig en vårmorgon kan du uppleva orrarnas spel inför parningen eller spana efter andra myrfåglar som t.ex. storspov och grönbena.

Bison ute på Stormossen.

Östa är en naturskön halvö i Dalälven, där Enköpingsåsen sträcker sig ut i vattnet. Här kan du hitta öppna högmossar, trädbevuxna myrmarker och gammelskogar men även långa sandstränder och blomrika ängar. Området ligger på den s.k. "limes norrlandicus", gränsen mot Norrland och det är en tydlig skillnad i vegetationen mellan älvens södra och norra sida.

Hundarna tyckte det var lite väl kallt i vattnet..... Inget bad idag! Bara doppa tassarna......

Efter besöket åkte jag vidare till en hönsgård där de precis öppnat upp för att släppa ut hönsen för sommarsäsongen. Lite förskräckta och blyga var de allt, men det tog inte många sekunder förrän första hönan hoppat ut och efter några minuter var det ett tjugotal ute.... Resten fyller förhoppningsvis på vad det lider! Härligt för hönsen att få komma ut och sprätta lite! KRAV-höns, förstås.....

1 kommentar:

Skogsmor sa...

Så fina bilder där i skogen!
Du hittar då alla möjliga ställen att besöka!
Det var du som fick oss att besöka och gå hela Hindens rev :))))
Nu kanske vi måste leta reda på det här stället också.......