onsdag 23 november 2011

Kullaberg, Kullens fyr och Josefinelust

Hann även med en snabb, snabb sväng ut på Kullaberg där jag blev helt kär i en plats som heter Josefinelust. Önskar jag hade haft en hel dag på mig (och lite bättre väder), men jag är glad att jag fick se det överhuvudtaget! Även om bilderna jag tog inte kommer ge stället rättvisa.... :-(

Vägen ner till Josefinelust är brant.... Och vägen upp tar på benmusklerna!

Josefinelust är uppkallad efter Oscar I:s fru Josefina, som vid ett besök på 1850-talet tyckte om naturskönheten här och därför fick klapperstenfältet sitt namn efter henne. Före namnändringen kallades platsen Möllebäcksmalen, då Möllebäcken rinner ut här.
 
Josefinelust är känd för den fina utsikten och de många lättillgängliga grottorna som finns här. Josefinelust har också en liten badplats och mycket goda snorklingsmöjligheter (med undervattensgrottor och mattor av sjöstjärnor).Badstranden - är nog inte så skönt att ligga och solbada här...

Från parkeringen i bokskogen på naturskyddsområdet tar man sig ner för en mycket lång och brant trappa till badet.  Trappstegen är över hundra år gamla....


Kullaberg. Allra längst ut har jag varit idag!!!

Längst ut på Kullanäset....mot havet

Kullens fyr syns i början på filmen. Kullens fyr är en fyr i naturreservatet Kullaberg i Höganäs kommun i Skåne län. Den är Sveriges starkaste och högst belägna fyrljus, 78,5 meter över havet. Fyren är en ledfyr, och markerar tillsammans med den danska Nakkehoved fyr, inseglingen till Öresund från Kattegatt.

Kullens Västra fyr byggdes 1898. Den kallas även Kullens nedre fyr. Den ligger nere vid vattnet. Från början hade den en envekig fotogenlampa som ljusskälla, med elektrifierades år 1937.

Vägen tillbaka inåt landet från Kullaberg bjuder på den här vackra utsikten över Mölle (tänk er den här utsikten en solig, klar dag....)!

2 kommentarer:

Skogsmor sa...

Oj, så mycket fint! Vilket ställe!
Tack för all info!

Anonym sa...

har du möjlighet att besöka kullen igen så gör det en fin sommar dag innan solen gått upp.
har erfaren het av att sitta uppe på kullen och se solen stiga upp över alla toppar och värma upp det underbart vackra landskapet.

( ett tipps från en trogen kulla bo )