onsdag 23 november 2011

Besök i Viken

Idag hade jag ett inställt besök på förmiddagen, så då passade jag på att se mig omkring i närområdet. Bestämde mig för att ta en promenad i Viken med omnejd!

Viken har sitt ursprung under medeltiden, då det fanns en by med kapell på området. Runt år 1700 fanns det ca 60 hushåll i Viken. Från 1800-talet och framåt utvecklades Viken till en ledande sjöfartsort med stora segelfartyg som trafikerade all världens hav. I modern tid har dock näringen avtagit, även om fisket spelar viss roll. I övrigt trafikeras hamnen mest av privatbåtar.


Gatunätet har kvar sin medeltida form (dvs oregelbundet och ålderdomligt med slingrande gator och små trånga gränder) och det finns många gamla korsvirkeshus bevarade från 1600- och 1700-talet.



På promenad i Viken.... Gulliga korsvirkeshus överallt.....:-D


Den gamla fiskenäringen märks fortfarande av.... Vid hamnen och stranden är de öppna torkplatserna bevarade. Man hänger alltså upp nät på tork på stolparna ovan. 

Så här såg nog även jag ut i håret.... Det blåste iskallt från havet! Och i sedvanlig ordning (för mitt skänebesök) så var det dimmigt och grått, så man kunde bara ana vilken fantastisk utsikt jag skulle kunna få se i Viken en molnfri och klar dag.


Sött som socker.... :-D



Var bara tvungen att fota detta huset - har aldrig sett någon ha så bred häck förut.... Kanske någon som inte är så förtjust i trädgårdsarbete?  Så tomten får bestå av en låg häck som man bara putsar lite lätt?


Paul Jönska gården är en skeppargård som uppfördes omkring 1880. Idag är huset museum med en trädgård där våffelservering sker vissa helger.

 
Den Paul Jönska trädgården... Lite speciellt utformad!


Maaaaassor med gulliga stugor!


Jag bara väntar på att Mattis (Bröderna Lejonhjärta) ska öppna dörren och stoppa ut huvudet....


Sophiamöllan från 1838 (Wikens qvarn) som är en fullt funktionsduglig holländarekvarn, körs regelbundet på helgerna under sommarmånaderna.

 
Vikens fiskare har blivit odödliggjorda.... Och tydligen är de som alla andra fiskare (vad gäller storleken på de fångade fiskarna).

Heinz tyckte fiskarna var lite läbbiga först, men sedan blev de goda vänner!


Heinz med sin nya bästa kompis! 

Heinz poserar på de öppna strandängarna alldeles nordväst om Viken.


Givetvis måste jag lägga upp en liten film på Heinz vid havet idag med.... Nordväst om Viken.

2 kommentarer:

Skogsmor sa...

Vilka bilder! Och vilken lycklig hund!! Och så mycket info om stället!!
TACK!

Anonym sa...

Tack Jenny for fiiiiina bilder:)Fick riktig hemlangtan.
kram petra