söndag 18 mars 2007

Djurpoliser i Sverige?

Fick en länk skickad till mig där man kunde gå in och skriva under om man ville ha "djurpoliser" i Sverige. Var in och läste vad folk som har skrivit under, säger för något och jag tycker det är trist att folk verkar tro att bara vi får "djurpoliser" så blir allt bra.... Jag håller förvisso med om att det säkert blir bättre utredningar utav upptäckta fall om poliser har fått utbildning i djurskyddsärenden, men att fler fall skulle upptäckas? Nä det har nog inget med polisen att göra... Någon person skrev att "Att maila och "tipsa" djurpolisen om vanvårdade djur vore en toppenfunktion." Det finns ju redan idag - maila djurskyddsinspektören på www.dinkommun.se och "tipsa". En annan skriver om "Hur är det ens möjligt att t ex en stor mängd hundar kan bli vanskötta av en och samma människa utan att något märks förrän det är försent?" Ja, vad skulle bli annorlunda med att några poliser får specialutbildning? Det är ju fortfarande beroende av att folk ser, reagerar, tipsar etc etc Eller är det tänkt att dessa poliser skulle vara utrustade med "djurmisshandel-radar" och känna av var det pågår en misshandel?

En person hade något vettigt att säga (för övrigt en gammal klasskamrat, såg jag) när hon menade på att vad händer med de omhändertagna djuren, de ideella föreningarna går redan på knäna. Ja, den person som ansåg att vi behövde Jim Boller i Sverige tänkte nog inte var hon/han skulle placera denne om denne väl kom hit.... Vi har ju inga stora djursjukhus där djuren kan placeras, behandlas och bortadopteras. Det närmaste vi kan komma verkar vara Hundstallet som är fullt för jämnan och de tar inte emot en hel besättning kossor... Att tillägga är väl också att de ställen som syns i TV är drivna av sponsorer och donationer inte av myndigheterna.

I mångt och mycket skulle jag vilja påstå att det är det värsta problemet..... Vad gör man av djur? När en vanvårdad nöt-besättning om sisådär 40-50 kor har upptäckts och djurskyddsinspektören skriver att de behöver omedelbart omhändertas - ja då kan det bli verkligen bekymmersamt.... I praktiken kan det bli att de får stå kvar ett bra tag och det är ju ingen höjdare. Vet ett fall där korna fick stå kvar ett bra tag på gården pga det inte fanns någonstans att göra av dem. Personal hyrdes in för att mjölka och sköta om djuren på plats, men det blev ju fullständigt ohållbart med tanke på att de som vanskött djuren bodde ju där. Till slut fick de ha polisövervakning varje dag så personalen ej skulle bli skadad...

Ett annat dilemma är att vi har sådan ruggigt dålig kommunikation mellan kommuner (och länstyrelser). Jag tror att det skulle ha förbättrats om djurskyddsmyndigheten fått fortsatt mandat. Nu får vi väl se.... Men det är ju helt sjukt att någon kan få djurförbud och sedan behöver den bara flytta över kommungränsen och sedan är det inga problem längre. Bara skaffa nya djur (i princip)! Sedan borde givetvis det jobbas vidare med att få till en likvärdig bedömning av djurskyddsinspektörerna. Har varit på gårdar där det sett ut som skräp och tidigare besök av djurskyddsinspektörer har inte gett något särskilt. Sedan finns det andra gårdar där de mäter varenda liten yta och klagar över om det är 3 cm för smalt mellan gallren där djuren stoppar in sina huvuden för att äta hö från foderbordet, eller att en enda spånskiva gått sönder i ett hörn på ett i övrigt jättefint stall.

Det tredje dilemmat är ju om en djurskyddsinspektör befinner sig ute på landsbygden (lååångt från Stockholm) och konstaterar att en hund behöver omhändertas..... Ja, då ska det kanske dras i nämnden först (om inte inspektören har fått den uppgiften delegerad till sig) och sedan ska beslut faxas eller på annat vis komma polisen till del. Sker detta på fredag eftermiddag så kanske närmsta polisstation har stängt och den enda polis man får tag på befinner sig 30 mil därifrån och har annat att göra. Även om den inte har det utan hoppar in i bilen direkt så lär det ju ta ett par timmar innan den tagit sig fram och då har väl hundägaren ifråga dragit och gömt undan sin hund någonstans....

Mycket finns det att göra för att få ett bättre djurskydd i Sverige.... Själv vet jag inte om jag kommer skriva på listan. Tyckte den kändes lite oseriös och populistisk.... Men jag kanske gör det ändå, eftersom jag faktiskt tycker att det vore bra med specialutbildade poliser som kan djur och - förhoppningsvis - prioriterar dem också och därmed gör bättre förundersökningar så att åklagaren kan få till ett bra fall. Åklagaren får man ju inte heller glömma i det här fallet.... Om denne bara lägger ner och lägger ner så spelar det ju ingen roll hur många djurpoliser vi har. Som jag har förstått det (sagt av en miljöåklagare) så är det inget "karriär-sving" att vara miljö-åklagare (de har hand om djurskyddsbrotten) och många byter jobb osv vilket ju också gör att ärenden inte drivs såsom de borde.... Sedan kunde man ju önska någon form av "snabb-domstol" där saker inte ska behöva ta flera år för att behandlas för att sedan behöva dras en gång till pga någon upptäckt att inspektören ifråga kanske hade signerat ett beslut om omhändertagande som egentligen ordföranden i nämnden skulle ha skrivit under.... Snacka om resursslöseri!

Men jag har ju sett en hel del "lyckliga" fall (eller hur man nu ska säga det. En jycke som blev misshandlad blev direkt omhändertagen av polisen som ryckt ut direkt vid larm från grannarna. Den blev placerad på ett hundpensionat efter omvårdnad på Ultuna och sedan bortadopterad av polisen så fort länsstyrelsen beslutat om att omhändertagandet skulle gälla. Det händer faktiskt i Sverige med - att poliser, djurskyddsinspektörer etc gör ett bra jobb. Sedan kan det vara andra orsaker som sätter stopp... En kompis som jobbade som inspektör i en kommun omhändertog ett par hästar. Helt korrekt, kan jag tycka (och säkert större delen av svenska folket), de stog i sin egen skit osv. Då beslutade Länstyrelsen av någon underlig (säkert juridisk) anledning att hästarna skulle fråntas mannen men att de kunde få stå kvar på gården och skötas av sambon???? Tacka fasen att det är för jäkligt att jobba som inspektör ibland, när man får sådana besked.... Hon har bytt jobb, för den delen.

Summa summarum: det räcker inte med att bara få till några djurpoliser.....

4 kommentarer:

Anonym sa...

"....det räcker inte med att bara få till några djurpoliser....."

Nä, men det är en början på ännu ett sätt att handskas med problemen!
Dessutom måste det till en fortsättning/utveckling på allt det du skriver om.
Att man vet alla problem som tillkommer (vilket du gör!) betyder ju inte att det hjälper djuren.
Alla sätt måste till! + större resurser + statushöjning på både djur och de yrken som ska tillvarata djurens intressen.
Skriv på och lägg till en "klok kommentar"!:-)

Jenny sa...

"Alla sätt måste till! + större resurser + statushöjning på både djur och de yrken som ska tillvarata djurens intressen."

Ja, jag skrev att jag var för djurpoliser....

Anonym sa...

Jag vet att det stod så - till slut:-)
Men jag kan väl få förklara varför jag skrev på....och ville att du skulle skriva på:-)

Jenny sa...

Till slut? Läs slutet på rad 4 (från starten) och nästkommande rader...