fredag 31 januari 2014

Springer spaniel - valpar

'
 
 
 
Igår var jag ute i Östervåla och hämtade hundfoder jag beställt och då träffade jag dessa bedårande valpar.
 
Det var riktigt mysigt att gosa med dem och jag konstaterade att de morrade och bet betydligt mindre än de valpar av bruksras jag tidigare mest gosat med. De ruskade inte sönder bytena heller. Och jag blev bara biten i tån två gånger......  Intressanta skillnader! Men jag fortsätter nog hålla mig till mina "bruksraser" även om valparna är vildare.... Kanske just därför, faktiskt......
 
Men söta var dem!

onsdag 29 januari 2014

Behövlig biltvätt

Man vet att ens bil är skitig när biltvättskillarna skäller på en..... ;-)
 
Men fin blev den! :-D

tisdag 28 januari 2014

Veckan så här långt....

Var på ett grisbesök i veckan - var ett himla pyssel innan jag kom in i stallet..... Grisbönder tar det här med smittorisk på allvar! :-)
 
Man får se en del roliga saker ute längs våra vägar....
 
Mindre roligt var det att jag - återigen - misslyckats med min lunch.... Måndagens lunch fick bestå av en påse juleskum som jag hittade i handskfacket som legat där sedan 20 december....
 
Idag var jag till djursjukhuset  med Heinz. Han är så söt och positiv. Inte det minsta ledsen över att bli klämd på eller stucken med nålar. Heinz blev idag utredd för huruvida han skulle passa in på ett forskningsförsök på Ultuna. De tar ut fettceller, modifierar dem i ett labb och sprutar sedan in i artrosleden. Det används i USA och Australien och hittills har alla testade svenska hundar blivit bättre, enligt Ultuna. Men för att passa in i försöket får det inte vara några andra fel på hunden, därav en hälsoundersökning med blodprovstagning. De ville se hur leden såg ut också så han blev omröntgad och jag kunde konstatera att artrosen har blivit mer utbredd i knät sedan förra gången han röntgades tyvärr..... :-( Ett aspirat togs också på en konstig, hårlös knöl som Heinz har fått på ena tassen.
 
Lilla gubben - inte lätt att få lugnande inför röntgen och aspirattagning. Man blir lätt en lipsill då! :-)

måndag 27 januari 2014

Nattens hjältinna!

 
Busan är lite trött idag, för i natt har hon vakat över oss och sett till att mössen decimerats! Det uppskattas! Tack Busan!

måndag 20 januari 2014

Trött efter en intensiv helg!

Är trött och seg efter en intensiv helg och önskade att jag hade en helgdag till.... Men nu ska jag uppbåda alla mina krafter för att dra på mig något annat än myskläderna, för nu ska jag in till Uppsala för två dagars medarbetardagar! Alla arbetskollegor är samlade och vi ska ägna oss åt verksamhetsplaner och dylikt......

Jag vill helst borra ner mig i soffan med en kanna kaffe och en bra film på tv:n...... Kan man sjukskriva sig? ;-)

Räddningssök med Hetzer

I går (söndag) så tränade jag räddningssök ner i Ultunas kulvertar.....
 
Kuling har somnat efter sitt sök....
 
Bastationen, där hundarna fick vara uppbundna i värmen medan vi tränade dem en och en....
 
Hetzer vilar sig i form...
 
Och på kvällen var hon trött och somnade i min famn medan vi tittade på TV! :-)

Skogssök med Hetzer


I lördags var det en fantastiskt fin dag och jag var ute i Vallentuna hela dagen med Hetzer och körde skogssök för Anita.
 

Jag tycker själv vi hade riktigt tjusiga legor....
 

Hundarna fick jobba ordentligt för att lokalisera figgen! :-)

Hetzer gick helt okej. Det blev bättre och bättre för varje skick! Så då kändes det bra i bilen på vägen hem fast det varit en lååång dag! Åkte hemifrån 7 på morgonen och kom hem halv åtta på kvällen.....

torsdag 16 januari 2014

Vacker vinterdag och premiär med kicksparken!


Jag trivs så himla bra där jag bor..... :-) Det passar mig perfekt! Om jag ska gnälla över något så är det väl att det är lite långt in till Uppsala..... Men hade det varit närmare så hade ju huset varit dyrare.... ;-)

Idag har det varit fantastiskt väder och det har varit jättejobbigt att tvinga sig att sitta inne och arbeta. Speciellt när dagarna är så korta, så vid 4 i eftermiddag kommer ju solen vara borta igen! :-(  Men på lunchen gick jag ut en kortis i alla fall!


Och jag blev så himla sugen på att köra kickspark! Helt oförberedd och virrig och med ont om tid, men va 17???? Jag lyckades inte hitta på vilket smart ställe som jag lagt nyckeln man drar åt skruven med, men till slut hittade jag en skiftnyckel som jag kunde använda. Sedan hittade jag inte draglinan utan det slutade med att jag fick använda en spårlina men det gick ju bra det med! Till slut kom vi iväg i alla fall och jag var superduperglad i sisådär1 minut..... Sedan hade ngn jäkel fått för sig att sanda vägbanan! Det var bara utanför mitt hus som det var osandat! Så det blev en mycket kort tur på några 100 meter, men oj vad det gav mersmak!

Det är sådana här gången man verkligen saknar att ha en frisk dobermann.... Hetzer är ju måttligt road.... Hon hatar när jag klär på henne sele och lina, men när vi väl startar så springer hon jättefint och drar - så länge det är en hund framför!

Heinz älskar ju att dra.... Han ligger stabilt i ett tempo och pumpar på hur länge som helst oavsett om han springer med flera hundar eller om han är helt själv..... Eller, ja.... Gjorde i alla fall! Nu har han haft dassiga knän så länge så nu orkar han nog inte så långt..... Men man ser på hela hunden att han tycker det är jättekul. Omkörningarna funkade fortfarande, för vi körde om ett par fotgängare på vägen. Och "Höger" och "Vänster" fungerade fortfarande fin-fint. Hoppas snön ligger kvar ett tag!

Ikväll är det möte igen. Jag ska på räddningshundförarmöte i Märsta. Och nästa vecka har jag också två möten, sedan är det äntligen slut på möten på ett tag.....

Informationskväll hos VOOV

Igår var jag på informationskväll hos VOOV. VOOV är en ideell förening och namnet står för Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta. VOOV startades av en veterinärstudent 2009 efter att hennes kompis hade svårt att ta sig ifrån ett destruktivt förhållande bla pga hon inte fick ta hunden med sig till ett skyddat boende.

VOOVs syfte är att underlätta för våldsutsatta personer att ta sig ur en våldsrelation. Nästan alla skyddade boenden i Sverige saknar möjlighet att ta emot husdjur. VOOV förmedlar tillfälliga jourhem åt djuren när djurägaren befinner sig i skyddat boende.  Personer som blir misshandlade i sina relationer stannar ofta kvar för att skydda djuren som inte kan följa med till de skyddade boendena. Husdjuren kan hållas som gisslan, som en utpressning för att hålla kvar den misshandlade partnern och ofta blir även de misshandlade. Mer om detta kan man läsa t ex här:När pappa slår värmer han ofta upp på hunden

Förutsättningen för att VOOV ska ta hand om ett djur är att djurägaren aktivt har börjat ta sig ur relationen. Kontakten med VOOV förmedlas via socialtjänst, polis, kvinnojour och brottsofferjour.

Idag är VOOV utökat och det är inte bara veterinärer och veterinärstudenter i föreningen.

Jag har nu anmält mig som jourhem, så vi får väl se om det dyker upp en främmande hund här hemma så småningom. När det gör så, så kommer den inte att synas här på bloggen eftersom det tyvärr kan vara så att den våldsamma partnern letar efter sin hund och kan få för sig att komma och göra fritagningsförsök. Så en eventuell jourhemshund kommer vara en hemlig historia, men JAG kommer veta att jag hjälpt en hund och en människa i nöd..... :-)

VOOV förmedlar också jourhem för andra djur såsom t ex katter.

Vill du veta mer? Kanske t o m hjälpa till? Man behöver inte ställa upp och vara jourhem, man kan leta sponsorer, sköta administrativt arbete eller skjutsa djur. Ett annat alternativ för privatpersoner och organisationer som vill stödja VOOV är att bli stödmedlem. Att bli stödmedlem är öppet för alla intresserade och det är också gratis.

Gå in på VOOVs hemsida:http://voovhem.wordpress.com/


onsdag 15 januari 2014

Kallt ute, kallt inne, blåmärken och räddningshundträning!

Nu har vintern kommit och det är 10 minusgrader ute..... Alltid trevligt när det blir lite ljusare utomhus av den vita snön och att man slipper torka tassar! :-) Men igår orkade inte luftvärmepumpen se till att det var varmt i hela huset, så vårt sovrum (som ligger sämst till när det kommer till varmluftspridning)  höll bara 17 plusgrader. Helt okej för oss att sova i, men Heinz ligger ju så nära golvet i sin Bia-bädd, samt att han drar inget täcke över huvudet, så han fick sova med täcke på sig! :-) Hans (läs: Axas) gamla fleeceoverall har fullständigt gott sönder, så det fick bli Hurtta-täcket som han har utomhus, men det gick ju bra det med.
 
Värre var det med min nattsömn, för Heinz har matvägrat i några dagar nu när Hetzer höglöpt och han åt inte ordentligt förrän just idag. Och det gillade tydligen inte hans mage, så han var tvungen att gå ut 3 ggr inatt... :-(
 
Igår var jag på Viktoria brandstation och tränade räddningssök. Det gick bara bra med Hetzer och vi fokuserade på mörkersök denna gång. Däremot lyckades jag tydligen slå i ett finger.... Jag märkte inte när det skedde men under kvällens lopp kände jag att fingret värkte och när jag tittade imorse så hade jag ett redigt blåmärke över fingerleden. Jaja, "no pain no gain" ;-)

tisdag 14 januari 2014

Orientering, räddningshundträning och snö!

I helgen var jag, som sagt, nere i Söderköping och tränade på mina orienteringskunskaper. På bilden står jag och Hetzer på ramunderberget och spanar ner över staden!
 
Söndagen vigdes åt räddningshundträning och bland annat var vi inne med hundarna och kröp runt i brandkårens röklabyrint!
 

Två och två med varsin hund kravlade vi runt. Hetzer tyckte bara det hela var superskoj! :-)
 

Fikapauser måste man ju också ha.... ;-)
 

På vägen hem vräkte snön ner, så det var lite drygt att köra.... Men det blir så fint när snön väl lagt sig! Och så slipper man torka leriga tassar - tjohoo!!!
 

Så här ser det ut hos mig idag.... Jag sitter på kontoret och jobbar och växlar mellan hundarna genom att sätta upp en kompostgallergrind i dörren till kontoret. När Hetzer är utestängd går hon och lägger sig i sängen i sovrummet. När Heinz är utestängd..... Så ser det ut som på bilden! ;-) Inte lätt med löptik hemma.... Men snart är eländet över för denna gång!

fredag 10 januari 2014

Snöoväder, kyla på ingång, höglöpande tik och orienteringsträning....


Idag ser det ut så här hos mig..... Och det ska tydligen bli kallt (nu är det runt nollan).  Känns ju inte så där jätteinspirerande att åka ner till Söderköping och ägna hela lördagen åt orienteringsträning..... :-( Men det är ett krav på räddningshundförare, så det är väl bara att se till att få det gjort! Söndagen ska vi träna räddning på och sedan bär det hemåt igen!


Här hemma har Hetzer precis börjat höglöpa, vilket gör att Heinz vandrar runt, runt, runt och piper konstant..... Det positiva med det hela är att jag därigenom ser fram emot att ge mig ut i snöovädret och träna orientering med Hetzer! Allt som håller mig borta hemifrån! Heinz lär ju lugna ner sig när vi åkt, så då kanske han kan förmås att äta lite mat också.... Det är väl ytterligare några dagars pipande när jag kommer hem igen, innan det hela är över för denna gång..... Nackdelen med att ha en hane och en tik.....

onsdag 8 januari 2014

Vintern är på väg - halkskydd till Heinz!


Tidningarna varnar för att vintern visst ska komma och att det blir svinkallt redan i helgen. Med tanke på hur otroligt dålig Heinz blev i sitt knä sist det var ishalka ute så kände jag att jag måste göra något..... Jag beställde billiga sockiplast på nätet, men de kom aldrig... :-( Men av en slump så hittade jag ett par lovande hundskor i hundaffären idag när jag var dit i ett annat ärende! Heinz ser måttligt road ut och Hetzer är mycket nyfiken när de nya skorna skulle prövas.....
 

Hihihihi!


De verkar sitta stabilt i alla fall!
 

Sedan återstår det ju att se hur gott grepp de ger på is....
 

Jag köpte XL fast det stod på baksidan att dobermann skulle ha L.... Men Heinz har väldigt grova tassar! Och XL passade riktigt bra, så det var nog tur att jag tog till lite!
 

Ska fungera mot is står det högst upp till vänster. Jag kanske ska börja använda dem inomhus också, för Heinz har en förmåga att hitta de få matt-lösa fläckar jag har här hemma och sladda runt på dem! :-(

måndag 6 januari 2014

Nästa trädgårdsprojekt påbörjat...

För en massa år sedan jobbade jag som dräng (piga?) och hade muskler och läderartade händer. Men det var då det......
 
Idag påbörjade jag nästa trädgårdsprojekt - att sätta upp staket i övre delen av tomten. Även om mina hundar aldrig har lämnat tomten, så kan man ju inte vara 100.... Och ibland har man ju andras hundar på besök..... Och någon gång kommer man ju vara med valp igen.... Och vid ett tillfälle förra sommaren så kom det faktiskt en hund inspringandes på tomten från vägen utanför! 
 
Så eftersom den här vintern är så mild och det inte är någon tjäle i jorden så påbörjade jag projektet med att sätta upp stolp, nu när häcken är nertagen till en vettig nivå.
 
Uffe kom t och hjälpte till och vi fick faktiskt klart (med stolpen) på ena sidan huset. "Bara" hälften kvar nu.... Och sedan ska ju själva staketnätet märlas upp och grindar ska byggas/köpas/sättas upp.

Kartongsök!


Det här roar jag och Heinz oss med under vintern.... Nu är det ju inte så mycket vinter, men i alla fall.... Lådorna är fulla med tuggben och leksaker. Det är bara en låda som det endast ligger en liten kantarell i..... I det här klippet fick han visst syn på något i fönstret (?) eftersom han gick rakt förbi de första lådorna.....


Men här hade han näsan på från början! :-)

Heinz markerar en "kantarell-låda"!
Hetzer har fått valla idag igen. Jag är ju ny på det här med vallning så jag har inte så mycket jämföra med, men enligt instruktören så gick Hetzer fantastiskt bra idag! Och jag ska vara jättenöjd över min duktiga hund. Det var kul att höra! Själv är jag dessutom oerhört nöjd över att jag inte skickade fel på höger respektive vänster på ett helt träningspass (det måste vara första gången....)!

söndag 5 januari 2014

Dimmig dag


Tråkigt, dimmigt och regnigt ute - denna julledighet har jag bakat och lagat mat i sällan skådad omfattning..... ;-) Så på bilden ovan ser ni ost- och baconmuffins! Blev riktigt gott, faktiskt!
 

Gick ner och kollade på ån - den var bräddfull med vatten.... Förra året den här tiden låg isen och snön tjockt!
 

Nämnde jag att det varit dimmigt och grått....?
 

Idag promenerade jag med hundarna i parken utanför Genetikum. Passade på efter att vi träffats några stycken och tränat räddningssök. Hetzer gick finfint, vid ett tillfälle när jag skickade henne på en heldold lega så kom det 4 personer inknallandes på området. Hetzer förstod att de inte tillhörde henne, så hon lokaliserade figgen och skällde för fullt när personerna promenerade förbi legan och tittade nyfiket på henne....
 

Lika dimmigt hemma som inne i Uppsala..... Men det var bara att suga tag i trädgården igen..... Nu skulle allt ris vi kapade igår flyttas ner på gräsmattan där det ska eldas upp i vår.
 

Kommer bli en sjujäkla brasa! För att den inte ska bli gigantisk så har vi delat upp brasan på - i nuläget - 3 stora högar.
 

Det är trist att vi inte har någon snö, tycker jag. Det blir så himla mörkt! Förra vintern var ju extremt kall och snörik och detta år blir det inget alls? Jag skulle önska 2-3 minusgrader (så hundarna inte blir leriga om tassarna) och ett lager snö som låg hela vintern.  Ovan är en kort film från kvällspromenaden igår. Längtar verkligen efter att det ska finnas lite snö som ljusar upp.....

lördag 4 januari 2014

Projekt Trädgårdshäck!


Projekt Trädgårdshäck har idag gått in på upploppet! Syrenen mot grusvägen är kapad och nu är det den sista kortsidan som ska åtgärdas...
 

Uffe och jag turades om att köra motorsåg.

Vi hade samlat ihop en ansenlig mängd ris (enbart från syrenhäcken) så det ser mer ut som ett vikingabål än som en första maj-brasa.....
 

Och allt detta ris från dagens arbete ska ju också eldas upp.....
 

Men fint blev det!
 

Häcken från utsidan.
 
 

Skönt att ha detta gjort! Nu kan det dröja några år till nästa gång.....