onsdag 24 mars 2010

Strutsar!

http://www.rinkebystrutskalkon.se/ Här har jag varit på besök idag.... Jobbet har sina fördelar! :-) Himla kul att få en privat visning av strutsarna! Vilka mäktiga djur de är! Men fasen vad de når långt med sina långa halsar..... Och vad de nyps! Och de försökte stjäla min telefon när jag försökte filma dem!

lördag 20 mars 2010

Räddningssök med skogssökkursen!

Idag testade vi på att köra räddningssök med hundarna i kursen, så att de skulle få info om räddning och testa på även denna del av söket. Vi passade på att utnyttja kulvertsystemet en sista gång.... Ovan är det Ninja som fått en figge i ett av fläktrummen.

Bakom en liten, liten lucka i marknivå så kunde man krypa in och komma in i det här stora utrymmet! Perfekt att gömma figgar i!
På väg in i det "konstiga rummet".

Givetvis utnyttjade vi golvet............
Blinka försöker lokalisera figgen under golvet.

Blinka har hittat en figge inne i ett fläktrum. Figgen sitter inne i plåtskåpet med bara en liten glipa öppen.

En liten, liten pudel i ett stort fläktrum.... Men det gick bara bra och figgen lokaliserades raskt!

Heinz (som alltid lyckas skita ner sig maximalt) har också hittat figgen i plåtskåpet!

Och här har han fått sniff på figgen i golvet! Att han sniffar uppåt är för att vittringen gick en bit under golvet och sedan stack den rakt upp mot taket precis där han står och sniffar. Vad skulle man göra utan något att kolla vittringen med...??? *s*
Alla hundarna gick bra idag (även om några blev väldigt upptagna av att bara vara i miljön) och har säkert en nyttig vittringserfarenhet med sig till framtida skogssök också!

onsdag 17 mars 2010

Stackars lilla tandlösa Axa.....


Axa med sin "bulle" under högra ögat.....
Stackars lilla gumman fick dra ut en av sina kindtänder i höger överkäke idag. Veterinären sade att hon har överlag väldigt dåliga tänder. Emaljen är jättetunn över tänderna, vilket gör dem mjuka och extra utsatta. Så nu får Axa aldrig mer bita i bollar eller gnaga på hundben.... Och bara äta uppblött mat. Grisöron är ett minne blott.
Det känns himla tråkigt, men det är inte så mycket att göra.... Vi måste vara rädda om de få tänder hon har kvar nu!
Nu är hon hemma igen i alla fall. Lite pipig och olycklig (att dra ut tänder är inte skönt......) men det ger sig väl. Hon har fått lite rimadyl (smärtstillande) nu också. Blir en lugn kväll hemma - vill inte lämna Axa själv nu när hon är så olycklig (det är ju bara matte som duger i dessa lägen...). Får träna lite ingångar med Heinz i hallen. Han gör helt ok IPO-ingångar nu, men sedan får han hjärnsläpp och vill gå in till sidan och så blir han helt olycklig och förvirrad när man försöker korrigera det.... Men det släpper väl med tiden! Nästa hund ska jag lära IPO-ingångar på direkt.... Även om jag inte räknar med att tävla i det..... Det är lättare att lära rätt än att lära om!

måndag 15 mars 2010

Stackars Axa...

Tycker synd om stackars lilla Axa som återigen har problem med tänderna.... Vi skulle behöva klippkort hos hundtandläkaren! Måste ringa och boka ny tid imorgon.... :-(

För övrigt gick söket med Heinz riktigt bra igår - körde på en stor flisanläggning som ägs av Ragnsells. Fanns en del "skräp" att fixa bra legor i och en del skojiga maskiner att klättra upp på för att ge hundarna höga figgar - fast Aqua lyckades ju klättra på på en av maskinerna och höll nästan på att ge matte Freddie hjärtsnörp av skräck..... Det gick bra med förkylningen också - känner mig i alla fall inte värre än innan.....

För övrigt är jag avundsjuk på Skogsmor som fått se en vild varg på sin tomt för 2:a gången!!! Jag vill också se.... Men jämnt när jag är hemma så håller sig vargjäklarna borta!!! Få se om någon behagar visa sig i påsk.....

Imorgon är det sprutkurs som gäller! Nä, jag ska inte ge några sprutor utan jag ska lära mig att hantera kemiska bekämpningsmedel..... Kompetensutveckling via jobbet. Jaja, kan väl vara intressant? Eller så kommer jag få flashbacks från skoltiden när man låg och so med huvudet på bänken..... *suck* Måste verkligen göra mitt bästa för att hålla mig vaken! Kan ju börja med att gå och lägga mig i tid ikväll?!!!

lördag 13 mars 2010

Ojojoj

Vete 17 hur nyttigt det var för förkylningen att stå ute i skogen med iskalla och blöta fötter i 5 timmar.... De blev blöta redan innan vi startade (när vi vallade).... Jaja, det är sök imorgon igen så på söndag kväll lär man väl veta om man lever.....

fredag 12 mars 2010

Heinz har fyllt år, kurs och roligt besök!

Heinz fyllde 3 år i torsdags. Den dagen gick ganska obemärkt förbi eftersom jag var nere i Stockholm på en kurs om grisar som höll på precis hela dagen och jag var inte hemma förrän framåt 19 på kvällen. Då var jag ganska så seg efter att ju ha varit näst intill däckad i 2 dagar..... Men det var en bra kurs i alla fall! Kände att jag fick med mig en drös med bra tips och idéer! Bl.a om sökträning..... Fast det hade nog inte kursläraren tänkt sig! :-) Men söket ligger alltid nära till hands i mina tankar just nu....

Idag var jag ute på kundbesök på en jätteintressant gård! De hade så mycket olika lantraser! Det var så kul att få se!!! Ovan är en Telemarksko - spana in vilka fina, traditionella hornsmycken hon har! De ska fungera som skydd så att människor och andra kor inte skadas så illa av de spetsiga hornen.

.... och en liten telemarkskalv.... Den är ju söt som socker! På gården fanns också fjällkor, rödkullor och dölefä att beskåda!

De hade även ett antal olika fårraser. Till vänster i bild står det ett Gestrikefår och de vita till höger är Dala-Päls får.


Den svarta som spanar in mig är ett Gestrikefår. Den som vill läsa mer om olika fårraser (eller om de raser jag nämner) kan göra det på http://www.allmogefar.se/.


De hade gutar också - spana in de imponerande hornen på baggen ovan! De hade även roslagsfår som jag fick beskåda.

... och löpänder! Dessa ska tydligen vara duktiga på att äta sniglar, likväl som myskanden är det. De är vackrare än myskänder tycker jag, men de verkar mycket "spattigare". Men det kanske var just den här flocken? Fina att se på var de i alla fall och skulle tydligen vara duktiga på att värpa också.

En hamburgerhöna och en hamburgertupp sitter på pinnen. De här blev jag helt frälst i.... De var så vackra, tycker jag!

Favarolle - en tung köttras som kommer frrån Frankrike (byn Favarolle). Rasen har ett - enligt internetkällor - väldigt rofyllt och trivsamt lynne och är lätta att få tama. Den är saktmodig och tämligen oberörd av vad som sker i sin omgivning. Faverolle flyger sällan vilket gör den enkel att hålla inom hägn.

En svart variant av Hamburgerhöns.... Tyckte de var lika vackra som sina spräckliga kamrater! Hamburgerhönsen räknas som en av de riktigt gamla hönsraserna. Den har exempelvis funnit i Sverige i över 100 år.

Sussex. De är ganska tuffa och försigkomna och föds förmodligen nästan tama. Växer fort och värper bra. Fina färger (tycker jag).

Gul Sussex - samma ras men i en annan färg....


Svart Leghorn. Påminner väldigt mycket om svart hamburgare (men kammen är helt annorlunda).

Den här kommer jag inte ihåg vad den hette - men fin var den!!! :-D

En hamburgertupp!


Det var verkligen jättekul att få gå runt och titta på alla dessa fina djur av alla de slag! :-) Mitt jobb har helt klart sina fördelar!

Efter jobbet tog jag ut hundarna och kastade frisbee till Heinz som han fick springa i lössnön och hämta - så nu ligger han så himla lugnt och snällt..... Och nu ska jag äta god mat och umgås med Uffe - adios!

måndag 8 mars 2010

Förkyld

Träligt, men så är det. Ligger i sängen, tittar på House och nyser och snorar till Ulfs förskräckelse (han har ta mig tusan bacillskräck!!!).

Kommer nog hålla mig hemma och ta det lugnt i 2 dagar men på torsdag ska jag gå en heldagskurs nere i Stockholm om grisar och den tänker jag absolut inte missa så tills dess måste jag bara bli frisk igen!

Körde räddningssök med Hasse i söndags och det gick väl på det stora hela bra.... Förutom att han fick akut magknip mitt under söket... Jag hade rastat honom innan, men då hade han minsann inte tid att skita men efter att ha sprungit och fått sig några figuranter så lade han av en imponerande laddning! Eller som Skogsfar skulle säga: -Han fyllde en hel Skogaholmspåse!

Sedan hade Aqua gått ett sök precis innan och hon höglöper.... Heinz brukar inte bry sig men denna gång kunde han inte motstå en liten blodpöl som Aqua lämnat. Jag smög upp så jag var bara 5 meter bakom honom och röt till: - "Lägg av!" Heinz hoppade 1 meter upp i luften och sedan vågade han inte gå tillbaka till det stället överhuvudtaget..... Och det var ju lite problematiskt eftersom det var just där som han hade möjlighet att få vittring på figuranten.... Men det löste sig efter ett tag... Stackars Hasse - kan inte vara lätt att ha en så skräckinjagande matte!
:-D

lördag 6 mars 2010

Sök, jobb och hundpromenader = mitt liv!

Som rubriken och tidigare blogginlägg indikerar så är det inte så mycket annat som händer i mitt liv för tillfället - jobbar måndag till fredag, går hundpromenader och kör sök....

Idag var det en perfekt dag att vara utomhus då himlen var klarblå, solen sken och värmde och snön smälte. Fåglarna kvittrade som galningar och helt plötsligt var det bara vår i luften! Så efterlängtat!!!

Jag hade samlat Emilia och Monica för att träna räddningssök och vi körde i logen, halmlagret och maskinhallen hemma på gården. Skönt att slippa åka någonstans för att träna :-) Ovan är det Sirry som letar efter sin figge.

Sirry funderar på var Emilia kan ha gömt sig....

Kanske är hon i maskinhallen?

Heinz tur att leta figge i halmlagret - kan figge vara på utsidan? Hasse spanar ut genom fönstret.....Nej, det gjorde han egentligen inte.... Han gick och letade vittringen som drog längs med väggen!

Här har Emilia klättrat upp i torken och satt sig under taknocken! Denna var klurig, tyckte Heinz som fick leta bra länge innan han bestämde sig för var hon var....

Liggandes i en båt i en maskinhall? Inga problem för Hasse!


Sedan var det Lyras tur att söka!

För andra gången i sitt liv går Lyra sök och - om än med lite darriga tassar -hittade figgar!

Lyra snokar runt - var finns figgen? Stegen upp till den höga legan där Emilia figgade för Heinz syns till höger i bild....

Lyra fick dock ingen hög figurant utan hon fick en som gömt sig på andra sidan säd-högen!
Efteråt gick jag ut med Heinz och Axa i det vackra vädret och bara njuöt en stund..... Dock blev det så sent igår (och Axa väckte mig redan vid 7 imorse) så nu ska jag ta och sova lite middag en stund! Adios!

fredag 5 mars 2010

Från mörk förtvivlan till nytt hopp!

Igår blåste Nordan iskallt och det snöade i sidled och då kände jag verkligen att jag fått nog av denna vinter..... Hade ingen lust att gå ut överhuvudtaget och önskade att jag var allt annat än hundägare! Hundarna skuttade förstås runt och krävde aktivering i vanlig ordning.... :-( Men de fick nöja sig med lite håglös inomhuslydnad och godissök! Fy så deppig jag kände mig....

Men idag sken solen!!!! Och det var nästan vindstilla! Och det värmde så mycket på hundpromenaden att jag fick knäppa upp jackan! TJOHO! Genast blev jag mycket gladare och hoppet väcktes att det faktiskt skulle bli en vår igen.....

Kossorna spanar in bygget som pågår alldeles utanför ladugården - om några månader ska det stå en sprillans ny mjölkningsrobot här och sedan kan de gå och mjölka sig efter eget tycke och smak! :-)

Heinz sprang i snön och fångade snöklumpar......

Min smarta hund - öronen flaxar och tungan sticker ut......

Men idag var inte Axa så mycket bättre!!!


Fröken Snorkig?


På de snart 10 år jag bott här har vi aldrig haft så höga vallar..... Vi brukar ju knappt ha någon snö alls...... Axa når ju inte en upp för att titta över kanten!

Heinz retas med Axa i sedvanlig ordning..... Och Axa blir lika sur som alltid! Och så fort vi går in genom ytterdörren så försvinner Heinz mod och han vågar knappt andas åt Axas håll.... Men utomhus så vet han att hon inte hinner ifatt honom!


Uppskottade snöhögar efter all plogning är till för att klättras i.....

Herre på täppan?

Det gäller att ha tungan rätt i mun!
Imorgon och på söndag är det sök, sök, sök som gäller igen..... :-) Känns som det är det enda som händer i mitt liv denna vinter: jobba, jobba, jobba och sedan söka, söka, söka. Men det är väl rätt okej, faktiskt.... Ikväll ska jag baka en kladdkaka till efterrätt - Uffe ska laga någon "fredagsmat" sedan blir det väl 2 glas vin och sedan somnar man väl på soffan..... Hmmmm - nu känner jag mig gammal! Får ändra på det (när det blir vår på allvar, just nu känns det helt ok att vara lite gammal faktiskt!).

tisdag 2 mars 2010

Besök hos veterinären

Idag var det dags för Heinz att besöka veterinären och få vaccin mot bl.a kennelhosta. Dessutom skulle ett blodprov tas för att kolla att han utvecklat antikroppar mot rabies.

Heinz klev in på mottagningen med självsäker attityd och svansen i topp. Han pussade frimodigt djursjukvårdaren och var allmänt glad..... Tills hon plockade fram kanylerna!

Bara att konstatera att även hundar kan lida av sprutskräck! Eller som djursjukvårdaren sade: - Tänk att en så stor och stark dobermann kan bli så liten och ömklig! :-)

Nåja, nu är det gjort och Heinz tar itu med sin tilltufsade självkänsla genom att ligga på rygg och snarka högljutt i sängen mellan mig och Uffe....

måndag 1 mars 2010

Snö...

Har varit ute i ovädret och tittat på kor.... De såg lika roade ut av snön som jag..... På vägen hem slirade jag runt i snödrivorna med näst intill obefintlig sikt, men jag kom hem i alla fall! Värre gick det för Uffes träningskompis som kört fast i snön nu när han skulle komma hem till oss och träna.... Så nu får Uffe och Stefan träna på att skotta snö och skjuta på en bil istället! Tja.... Det är väl träning det med? *s*