söndag 30 november 2008

Sex leder bara till besvär?

Det tycker i alla fall Dalai Lama om man ska tro Expressen... Enligt honom kan äktenskapliga problem till och med leda till självmord eller mord. I stället slår han ett slag för ett liv i celibat. Något som Dalai lama säger ger ”mer självständighet, mer frihet.” http://www.expressen.se/Nyheter/1.1387444/dalai-lama-sex-leder-bara-till-problem

Jag tror dock att det leder till större problem för mänskligheten om alla lyssnar till den gode DL och börjar leva i celibat... :-)

Två "nästan-möten"




På väg hem från västergötland ringde jag upp Acke på telefonen. Efter några minuters babblande kom vi fram till att vi precis hade passerat varandra på E20! Lagom till att vi kom på det så var vi väl 10 mil ifrån varandra så det var ju ingen mening med att vända om för att ta en fika ihop...
Lite senare pratade jag med Emilia (Lyra-matte) som berättade att hon varit i Gökhem (utanför Falköping) i veckan! Jag berättade att jag stannat längs med vägen mellan Falköping och Grästorp pga det gick en flock med strutsar precis längs vägen. Eftersom jag är som jag är så måste jag ju stanna och ta kort på dem... Då berättade hon att det var bara någon kilometer från strutshagen som hon hade varit och hälsat på sin pappa. Det var ju snöpligt - hade vi bara hörts av tidigare så kunde jag ha träffat både Emilia och Acke också, men det var väl inte meningen då...


Löjtnantsholm är ett naturreservat i Västergötland och där bedrivs ett aktivt jordbruk som är anslutet till KRAV. Så då fick jag besöka och strosa omkring i reservatet på arbetstid - kul!!

"Löjtnantsholm ligger på Varaslätten vid E20. Där har de öppna dikena i åkermarken bevarats. Dikningen var en viktig ny jordbruksmetod under 1800-talet. Den omvandlade det äldre, mer varierade landskapet kraftigt. I slättbygderna blev resultatet ett sammanhängande åkerlandskap som genomkorsades av tätt liggande parallella diken. Sverige har kvar ytterst få sådana områden med öppna diken som redan på 1850-talet började ersättas med täckdikning." Källa:http://www.vastkuststiftelsen.se/VisaNaturres.asp?id=553 Ett täckdike är ett övertäckt dike som inte syns ovanför markytan. Täckdiken används ofta för dränering av åkermark då öppna diken ses som ett betydande odlingshinder av lantbrukaren. Det är ju bara att titta på bilden så förstår man ju hur bökigt det måste vara att komma till med t ex en skördetröska..... Men det var fint att se lapptäcket och det måste ju innebära en stor biologisk mångfald med så många öppna diken!

Bara några kilometer ifrån Löjtnantsholm ligger Fyrunga och mitt i Fyrunga by, belägen på en liten bergknalle och synlig vida omkring, reser sig kyrkan. Den är en s.k. centralkyrka med tornbyggnaden mitt över kyrkorummet och från dess torn har man en vidsträckt utsikt över västgöraslätten.

Centralkyrkan är en kyrkobyggnad med centraliserad plan, d.v.s. lika långa korsarmar (grekiskt kors) i stället för den korsliknande (latinskt kors) plan som är vanligast i de kristna kyrkorummen. Det är ju inte så ofta man stöter på helt fyrkantiga kyrkor, så jag tog några kort på den. De kanske ville ha en fyrkantig kyrka eftersom byn hette Fyr-unga...? Hahahaha......

Jaha? Bevara sin fot? Finns det risk för att den blir snodd om man kliver in i kyrkan?

Heinz undersöker Lidans vatten, vid en rastpaus precis innan hemfärden ska påbörjas.

Gudhems kloster

Sista dagen i Västergötland så befann jag mig runt Falköping. Såsom så många andra har jag ju sett filmen om Arn, så lunchen bestod av en drive-thru på McDonalds medan jag letade rätt på Gudhems kloster - jag måste ju se stället där Cecilia satt inspärrad så länge... *s* Nuförtiden är det förstås bara en ruin, men det var kul att se den i alla fall!

Tjocka murar och ventilationshål (???) på snedden genom murarna.
Det var grått och trist väder och vi var ju där långt utanför turistsäsongen, så alla informationstavlor i ruinen hade tagits bort. Fördelen var att jag och Heinz kunde strosa runt hur vi ville utan att trängas med andra folk och ta bilder utan att människor knallade rakt in i bilden osv Det blir ju en helt annan atmosfär också, när man knatar omkring för sig själv, än när man trängs med en massa andra...

Heinz tyckte det var kul att strosa runt i klostret och stoppa in huvudet i alla skrymslen och vrår...

Klostret grundades år 1052 av den danske kungen Sven Estridssons före detta hustru Gunhild Svendsdotter. Gudhems nunnekloster hade sin storhetsperiod på 1200-talet. År 1529 eldhärjades klostret och blev en ruin.

Katarina Sunesdotter var änka efter Erik Eriksson "den läspe och halte". Katarina donerade "gods och guld" till klostret, i vilket hon avled år 1252. Hon fick sin grav där och resterna finns kvar än idag.

I Västergötland kör turistbyråerna stenhårt på böckerna och filmerna om Arn. Överallt görs det reklam om att "resa i Arns fotspår". det är förvisso intressant och jag skulle gärna göra det... Får väl bli på en framtida semester när man har mer tid på sig.... Tills dess får man hålla tillgodo med Arns officiella hemsida (jajamän - han har en sådan!!): http://www.arnmagnusson.se/page/id___454.php

Västgöta-bilder!

På torget i Vara hade de en staty av en sugga med två griskultingar. En stor sugga med halvöppen mun, stirrande blick, stint framåtriktade öron och en synnerligen stel kroppshållning.... Heinz tyckte hon var superläskig!!!

Med rest ragg och dova morranden smög han sig först fram till kultingarna - de var väl i lagom storlek, antar jag!

Skönt att inse att de var gjorda i metall, tyckte Heinz! Då kunde man ju kosta på sig att vara lite stursk, minsann! :-)


De hade rätt märklig konst i Vara.... Det här ser ju nästan perverst ut! ;-)


I trakterna runt Stora Levene så kan man beskåda Sparlösastenen, vilket jag tog några minuter till att göra! Sparlösastenen är från den äldre vikingatiden och gjordes runt år 800. Tänk att år 800 så var det en viking som ville "blogga lite" och nu vallfärdar folk för att läsa hans text och försöka tyda vad det står....

Sparlösastenen ska tydligen vara unik för sina rika bildillustrationer och i många år befann den sig inmurad i den lokala kyrkans vägg! På runan stod det ristat om en fader (Erik) som hade sitt säte i Uppsala.... Det var ju lite roligt att läsa om Uppsala på en runsten i Västergötland!!

På väg hem til Freddie passerade jag kyrkogården i St Levene och det var en så fin solnedgång så jag var tvungen att stanna och ta ett kort!

Det visade sig vara ett lyckokast att stanna där, för bäst jag stod och beundrade utsikten (och besökte deras välstädade toalett som var öppen för allmänheten - bara ett tips... om ni är ute och åker i trakten) så fick jag syn på en hög, smal sten... Denna måste ju undersökas närmare (kan inte hjälpas - jag är obotligt nyfiken av mig...)! Det visade sig vara Levenestenen som är den högsta runstenen i Sverige! Den är 4,6 meter hög och var också under en period inmurad i väggen på Stora Levene kyrka. Så nu har jag beskådat Sveriges högsta runsten - känner mig sååå kulturellt bevandrad! *s*

Stackars Heinz...

Heinz hoppar på tre ben idag. Har ingen aning om vad som hänt och jag har vridit och vänt på hans hela bakben inklusive tass. Det enda jag kan upptäcka är de gamla såren från när han skar sig på glas i Göteborg, samt att en trampdyna är lite "skavd". Men halt är han! Ställer överhuvudtaget inte ner bakbenet när han står stilla.... Men som den dobermann han är så rusar han glatt omkring utan att ta hänsyn till någon smärta om man släpper ut honom på tomten... *suck* Ska se till att han tar det så lugnt som möjligt i ett par dagar och förhoppningsvis blir det väl bra av sig självt.... Annars får det väl bli ett besök hos tant veterinären. Idag fick han således stanna hemma medan jag och Uffe gick en promenad med Axa (vilket han var djupt bedrövad över).

Djurrättsaktivister =maffia!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3886598.ab

I somras fick hans döttrar hotbrev från Djurens befrielsefront. Där stod att om inte döttrarna fick sin pappa att stänga butiken skulle de ”betraktas som legala mål i det omfattande arbete vi bedriver mot djurförtryck, överallt, dygnet runt”.

Fy vad dåligt! Jag kan förstå att folk är emot päls. Jag är inte vidare förtjust i den hanteringen själv och jag skulle aldrig köpa mig en päls från ett djur som föds upp enbart för pälsens skull, men att gå på döttrarna...!!!! Såsom artikeln är utformad så verkar de inte ha något alls med deras pappas verksamhet att göra och att ge sig på människor som inte har med saken att göra..... Bara att de är släkt.... Det är ju rena rama maffiametoderna! Nä, fy!

Och sedan har vi de finska djurrätts-dårarna som stängde av ventilationssystemet så att 5000 höns kvävdes till döds... http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3881026.ab Om man läser på lite om höns så vet man hur viktigt det är med ett fungerande ventilationssytem.... Att gå till hönsfarmen och demonstrera eller att klottra på väggen etc etc är en sak - men att sabba saker som man uppenbarligen inte har en aning om vad det är.... det är inte försvarbart! Jag tror nog dessa höns betackar sig för dylika "hjälpaktioner".... Och detta sagt fast jag inte gillar burhönshantering själv. Skulle aldrig falla mig in att köpa ägg från burhöns, men det skulle inte falla mig in att sabba ventilationen för dem heller.... Varför gav de sig på de stackars hönsen - de borde väl ha gett sig på ventilationen i bostadshuset så att det drabbade hönsägaren istället.... (*ironi*)

fredag 28 november 2008

Hemma igen!

Skönt! Har varit borta mycket nu... Och nästa vecka bär det av igen till Linköping med omnejd i ett par dar. Men sedan får det vara nog!

Det var i alla fall kul att träffa Freddie igen! Drog ut till Lidköpings BK en av kvällarna och tränade hund och Heinz var helt fantastisk! Vilken hund jag har! Två träningspass och han kan "ställande under gång" och två träningspass så är han klockren på att ta lösrulle från en sökfigge! *puss på Heinz nos*

Nu tittar jag på "Pirates of the caribbean" på TV. Har sett den X antal gånger tidigare, men den tål verkligen att ses om och om igen... Jag, hundarna och Uffe jäser i soffan efter en pizzakväll.... Bara Krokus fattas. Men han dyker nog upp!

Nä, nu är reklamen slut... Lite fler bilder från veckan som varit dyker nog upp om någon dag - men nu ska jag fortsätta slappa!

tisdag 25 november 2008

Skaraslätten!


Så här såg det ut på min förstukvist i måndags morse, när det stormat hela natten! Ställde (som tidigare nämnts) in det första morgonbesöket men framåt 9 på förmiddagen bar det av mot Örebro.

Så här såg det ut när jag lagom hade passerat Köping.... Mindre kul körväder.... Och jag som trodde det skulle bli bättre ju längre inåt landet jag kom. Körde i alla falltvå kundbesök i Örebro och tog sedan in på hotell. När jag kom fram till hotellet upptäckte jag att det stod en likadan bil som jag har på parkeringen - måste alltså finnas en kollega på samma hotell! Mycket riktigt så stötte jag på Hans inne på hotellet så vi tog en fika på kvällen och snackade "lite skit".


Nu under tisdagen så har jag kört omkring på Skaraslätten (som känns liiite större än Uppsalaslätten....) och då kunde jag konstatera att snön och halkan ställer till med problem även här!

Kan inte vara kul att försöka lasta av alla dessa halmbalar och få upp släpet ur diket....
Nu på kvällen har jag kommit fram till Freddie, där jag ska bo i två nätter. Kul att träffas igen (det är ju inte alltför ofta som vi ses....)! Heinz tyckte dock hennes hundar var lite tråkiga - de bara bjäbbade på honom och var inte alls sugna på att leka!

måndag 24 november 2008

Storm!

Riktigt j***a busväder har det varit under natten och även nu på morgonen. När jag öppnade ytterdörren i morse rasade en hel snödriva in i huset - mindre kul... Måste ställa in mitt morgonmöte för det finns inte en chans att jag tar mig dit i tid.... Busstrafiken mellan Enköping och Uppsala är inställd sade de på nyheterna nu på morgonen. Ut och köra på små grusvägar när inte ens de stora vägarna är farbara.... Nej tack!

Hundarna som ju har älskat att det kommit snö, stod bara och skrek vid ytterdörren och ville in igen, när jag var ut och skottade rent på farstutrappen och bilen.

söndag 23 november 2008

Det går sakta men säkert...

Det har sina fördelar med att det är dåligt väder... Har fått en del gjort framför datorn idag! Fick en påminnelse för någon vecka sedan om bilderna från kennellägret och har nu passat på att ladda upp lite fler bilder. Det tar ju dock sin rundliga tid då bilderna är rätt "stora" och jag kan bara ladda upp 50 bilder i stöten, så det finns fortfarande många bilder kvar som jag inte laddat upp ännu.... Men för den som är intresserad så kan man gå in på "mina bilder" (finns i länklistan) och klicka på "kennelläger 2008". Har fram till nu lagt upp bilder på Cobra (Cona), Turbulenz, Ruzka, Reggie, Styx och Cox.

Insnöad dag...

Gick ut på morgonen och konstaterade att det snöat mer under natten. Sommarens plymspireor har fått ett rejält snötäcke över sig...

Axa pulsar omkring i snön och spanar efter Heinz..... Gick ut en promenad och det är ju märkligt vad hundarna tycker det är kul med snö! Axa springer som ett litet miffo och Heinz är ju inte sen på att haka på... Men det har fortsatt snöa under större delen av dagen så det var rätt tröttsamt för en annan att promenera då vägarna var fulla i drivor... Blåste kall nordvästlig vind, gjorde det också.... Var gott med en kopp hett kaffe när man kom in igen....

Så här tillbringades en del av gårdagkvällen och det kommer garanterat se likadant ut ikväll.....

Krokus tycker det är skönt att värma sig på Heinz.... Jag har inte den minsta lust att gå ut mer än jag behöver idag då det bara blåser mer och mer (SMHI varnar för storm i norduppland) så istället har jag tränat inomhus litegranna. Främst med Heinz - Axa blir ju betydligt tröttare av vår promenad än vad han blir.... Har övat på att släcka ljuset i hallen samt att ligga och balansera på rygg med tassarna i vädret. Lite roliga konster som ungar kan tänkas uppskatta.... Har faktiskt varit duktig och tränat lite "vanlig" lydnad också (ute på promenaden), så det är inte enbart5 cirkuskonster vi håller på med om nu någon trodde det... ;-)

Krokus motionerar inomhus i sängen genom att jaga Heinz svans....

Uffe och Heinz mysgosar (kolla in Heinz ansiktsuttryck - han verkligen njuter!).

Lite kul.... Eller inte! :-(


lördag 22 november 2008

Heinz är "veckans bild"

En "knas-bild" som jag tog på Heinz i somras har blivit "veckans bild" (vecka 47) på Assistenthundens hemsida! Gå in på http://www.assistenthunden.se/ och klicka på veckans bild så får ni se.... Eller klicka på "hundar i tjänst" för att läsa vår presentation!

Hemma igen... Och snö!!

Vaknade och upptäckte att solen sken och det var SNÖ ute! Lyckades få med mig Uffe ut och vi tog en promenad i det vackra vintervädret! Axa var lyrisk!


Större delen av promenaden såg hon ut som en snöplog som forsade fram genom snön!

Heinz skuttade mest runt Axa och undrade vad det var som var så kul med snö?


Axa - snömonstret!

Kossorna uppskattade också att få vara ute i snön!!!


Nyfiken Mamma Mu!

Brahehus

Åkte hem igår. Vilket kändes skönt efter en veckas bortavaro.... Den här gången passerade jag Vättern i fullt dagsljus och passade på att stanna och rasta Heinz vid Brahehus.

Brahehus måste ha ett av Sveriges vackraste lägen.... Innan de byggde motorvägen precis bakom husknuten, förstås... ;-) Tänk er att bo i ett hus med den utsikt som kan skymtas genom fönstren på kortet...

Det är så fint att se åkrarna ligga som lapptäcken och Visingsö i bakgrunden!


Brahehus byggdes och blev klart runt 1650 och brann ner till grunden igen 1708. Snöpligt, med tanke på att det tog sisådär 15 år att bygga huset... Brahehus ligger på 270 meters höjd över havet, 180 meter över Vättern.

Det blåste som attans när vi var där - vilket Heinz öron illustrerar....

Även kopplet fladdrar i vinden i stället för att hänga rakt ner!

Han är så söt min lilla vingmutter! :-)
Nästa stopp blev i Södertälje där jag passade på att hälsa på Skogsmor. Hon blev inte riktigt bra efter operationen så hon fick åka tillbaka in på sjukan igen. Jag hade dessutom ett kundmöte i Ulricehamn på förmiddagen så det blev en lååång dag innan jag var hemma i Uppsala igen - kom väl hem runt halv 7 på kvällen efter att ha startat tidigt på morgonen...